Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jesteś synestetykiem?

Gość vasa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vasa

(Konto usunięte)

W Newsweeku przeczytałem artytkuł o ludziach, którzy widzą dźwięki. (Nazwa naukawa w tytule).

http://newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=8710&Strona=3

Zainteresowani znajdą go pod powyższym linkiem.

Zaproponowałem ten temat jako wątek ze względu na kończące zdanie. Brzmi ono następująco:

....Dla Carol Steen, która widzi dźwięki i je maluje, pytanie o synestezję sprowadza się do bardziej prozaicznych kwestii: jaki rodzaj nagrania daje bogatszy dźwięk - krążek CD czy płyta winylowa? - Winyl - odpowiada bez wahania. - Uzyskuje się z niego ładniejsze kolory. Tak jakby ktoś wzmocnił ich blask.

A dla mnie jest to kolejny kamyczek do dyskusji LP czy CD (oczywiście przytoczyłem kamyczek z mojego ogródka;))

https://www.audiostereo.pl/topic/5363-czy-jeste%C5%9B-synestetykiem/

Roza Kulesza "widziała" kolory palcami (nawet przez szkło lub karton), Uri Gellert giął dotykiem łyżki (ponoć jednak spreparowane), natomiast moja koleżanka z L.O. Iwonka K. po podaniu czyjegoś imienia widziała kolory.Moje imię kojarzyła z brązem, tfu.

A w Newsweeku piszą, że.....

• 6 miesięcy później...

nie wiedziałem, że "widzenie" dźwięków jest tak rzadko spotykane... ja widzę kolory dźwięków i muzyki już od dziecka... pomyśleć tylko co będzie, jak sprawie sobie sprzęt na jako-takim poziomie hi-fi....

W czasach studenckich bywało, że widziałem dźwięki i słyszałem kolory. Atrakcyjne używki z dalekiej Kolumbii i nie tak dalekiej Holandii były już wtedy powszechnie dostępne, a my chętnie korzystaliśmy z tych dobrodziejstw...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.