Skocz do zawartości
IGNORED

czy ktoś wie ipodpowie

remikos

Rekomendowane odpowiedzi

ze wzgledu na to ze center jest niemalze najwazniejszy (niestety przez wiekszosc uzytkownikow niedoceniany), jesli masz te 500 wybralbym wiekszy.

xajas

www.jaschiks.com

hej xajas, powiedz dlaczego center uwazasz za najwazniejszy.

Co sadzis o tym aby zamiast centra uzyc normalnego podstakowego glosnika z taj samej serii co przody a drugi od pary zastosowac jako center na tyl ?

Po prostu pare Dynaudio sensownych z drugiej reki znajde w takiej samej cenie jak jeden center na przod.

Mam podobny zestaw i odnosze wrazenie, ze ten centralny jest troche za cichy i trzeba go podkrecac. Ja niestety nie mam miejsca na 600. Wez wiekszy, jezeli masz miejsce. Ja ze swojego przy okazji zrobie tylny centralny.

>hej xajas, powiedz dlaczego center uwazasz za najwazniejszy.

gdyz jesli posluchasz uwaznie filmow (i koncertow na DVD), stwierdzisz ze 70% informacji pochodzi wlasnie z tego kanalu. L, R i surroundy redukuja sie niemalze do nosnika informacji przestrzennych.

>Co sadzis o tym aby zamiast centra uzyc normalnego podstakowego glosnika z taj samej serii co przody a drugi od pary zastosowac jako center na tyl ?

Super pomysl (jesli nie masz problemow z brakiem magnetycznego ekranu). Lepszego centra nie mozna sobie wyobrazic!!! Jedyny problem to usytuowanie podlogowca z tylu.

>Po prostu pare Dynaudio sensownych z drugiej reki znajde w takiej samej cenie jak jeden center na przod

nie zastanawial bym sie zbyt dlugo.

jaki to model?

xajas

www.jaschiks.com

1-jakiś czas temu pisałem o moim zestawie kolumn z normalnym monitorem zamiast centralnego. Tak sprawę przedstawiało kiedyś Sony, podobnie polecała nasza prasa, tyle że obecnie z okresu teorii wszyscy przeszli do praktyki czyli do normalnej sprzedazy. Tu okazało się że łatwiej jest wciskać normalne zestawy 5.1, więc o konkretnych konfiguracjach glosników pod SACD, DVDAudio itp. zapomniano.

2- Nie zgodzę się co do roli głośnika centralnego- te 70% to przesada. W wielu realizacjach, takich jak brytyjska wersja Dark Side glosnik centralny wogóle nie chodzi, chyba że jest symulowany. W przypadku koncertów słychać tam cos przy DPL, ale już w odsłuchach w wersji DTS wszystko rozkłada się równomiernie, stąd polecany monitor w roli centralnego. Jescze jedno- głosnik centralny, a raczej monitor centralnyu powinien (moim zdaniem0 stać z tyłu za TV i troche powyżej, oczywiscie TV bardzo nisko. Poleca tak Yamaha, Jamo i pewnie inne firmy.

Andrzej,

przyjzyj sie rozmiarom takich glosnikow centralnych jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ich wielkosc nie bierze sie z powietrza/na darmo..

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Witam

Zastanawiam się właśnie nad nabyciem pozostałych głośników do mojego zestawu ( YAMAHA 1300, DVD AUDIO YAMAHY 830 , B&W 603 S 3 ) Z tego co widzę polecacie zamiast normalnego głośnika centralnego zastosować głośnik monitorowy. Więc najlepzym rozwuiązaniem będzie B&W 601 S 3, czy jednak centraln B&W 60 (tylne głośniki będą to oczywiście B&B 601 S 3) Jaka będzie między nimi różnica podczas oglądania filmów ?

601 jest za maly do 603

albo konsekwentnie 3 x 603 albo niekonsekwentnie ale porownywalnie czyli 2 x 603 + LCR600. 601 jako center w tym zestawie to ni pies ni wydra...

xajas

www.jaschiks.com

Wczoraj porzyczyłem od kolegi centralny B&W 60 i SW 1000 KODY. Koda sprawowała się spoko, natomiast 60 bardzo słabo. Do tej pory byłem przyzwyczajony do 2 głośników i wszystkie dzwięki wypływały z podłogowych 603. Wydaje mi się że jak mam włączone na tryb stereo (central wyłączony) to jest głośniej i wyrazniej.

nie chce zakladac kolejnego juz watku o B&W - tez chce kupic 'szescsetki' do kina - problem w tym ze pokuj ma 14m kw. Teraz moje pytania to:

1. czy 603 na przod to nie za duzo do takiego pokoju?

2. czy dac takie same kolumny co na tyl?

3. lcr600 lepszy od 60 ale czy nie za duzy? Raczej nie bede mial jak ustawic zwyklej kolumny jako cenralnego - telewizor przeszkadza.

4. jaki sub? a moze dwa mniejsze?

Zalozmy ze trzymamy sie serii 600 i wtedy money no prb ;)

Dzieki za podpowiedzi.

dizzy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.