Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer DV 757Ai czy Denon 2200 lub 2900

AndrzejSz

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o podpowiedz co polecacie szanowni koledzy chodzi o połączenie dobrego dzwięku oraz dobrego obrazu.

Z góry przepraszam część forumowiczów iż swoje pytanie zadaje na forum audio ale zależy mi również na dobrej jakości dżwięku.

Wiem że nie uzyskam tego co normalny cd, ale takowy juz posiadam chcę tylko porównać jedno żródło z drugim ponieważ sprzedałem stare DVD moge pozwolić sobie na zakup nowego sprzętu.

Jeżeli kogoś to będzie interesowało mogę zrobić test i po tygodniu opisać swoje wrażenia.

Pozdrawiam

Andrzej,

O Pionieer 757 mozesz przeczytac tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest link do PDF, wiec moze bedziesz musial wejsc przez przeszukiwarke ze strony glownej.

Ja sluchalem i jednego i drugiego. W kazdym razie postanowilem, ze wymienie swoje 2800 mkII na 2900.

Brzmienie 2900 bardzo mi odpowiada, w dodatku naprawde ladnie to gra z AVR-3803.

Pozdrawiam

Robert

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

AndrzejSz- czytałem kilka twoich wpisów, ale nie sądziłem że tak się zapedzisz. sam piszesz że juz posiadasz odtwarzacz CD, więc o co ci chodzi z tym dźwiękiem z płytCd ? Przecież pioneer 757 to nie odtwarzacz Cd tylko SACD/DVDAudio i tak nalezy go traktowac. Jesli chcesz go przetestować to tylko gestymi płytami, chyba nie sądzisz że rasowy producent będzie wywalał kasę na strojenie każdego modelu pod wychodzące juz z obiegu 16 bitowe płyty Cd. Dlatego 757-ka zagra świetnie na gęstych płytach, a to jak zagra na CD to mało juz kogo interesuje. Jesli natomiast jestes zadeklarowanym przeciwnikiem nowych formatów, to kup DVD Samsunga, który walczy obecnie z Panasonikiem o miano najlepszego DVD pod względem obrazu.

Pozdrawiam i chętnie wyjaśnie Ci jeszcze pare spraw jeśli napiszesz cos konkretniej.

Andrzej

Sorry ale połączenie mojego pytania wynikało z potrzeb bardziej mojego kolegi niż moich.

Ja oczywiście bedę wykorzystywał tylko w SACD DVD-Video no może pózniej projektor.

To kończac moje potrzeby.

Mój kolega próbuje połączyć wiele rzeczy w jedno i dlatego chce wykorzystywac 757, 2200 lub 2900 jako żródło dżwięku jak i obrazu.

Wiem nie jest to trafione rozwiązqnie ale powiedzmy że z przyczyn technicznych musi tak być.

Co do strojenia pod 16-bit to sprzedawca polecał 757 niż denony(oczywiście juytro mamy jechac na osłuch ) ale myślałem że ktoś ma sprecyzowane wrażenie co do tych odtwarzaczy.

Pozdrawiam Andrzeju

Nie wiem dlaczego zwalacz wszystko na kolege, ale....................

jesli chodzi o model Panasonica 75 to moje doświadczenia są bardzo konkretne- bardzo pozytywne. Miałem taki około pół roku, jednak z uwagi na ciągle rozwijający sie rynek nowych formatów szybko go sprzedałem i docelowo myslę jednak o odtwarzaczu wieloformatowym. Wprawdzie prasa obstaje twardo przy Panasonicu, jednak liczy sie jeszcze ekonomia, czytanie wielu formatów, łatwość odsprzedaży (pewnie łatwiej będzie odsprzedać w przyszłości wieloformatowy niż zdeklarowany DVDAudio) itd.

Jeszcze jedno- pewnie chodziło Ci o opinie na temat brzmienia, jednak staram się wykorzystywac połączenia cyfrowe (moja Yamaha ma bardzo dobre przetworniki) więc nie wnikam w te sprawy. Zresztą w tym kierunku idą wszystkie firmy od Sony po szczytowy Hi-end. Połączenia SACD wiązką przewodów to bezsens kompletny.

Andrzej

Co do kolegi Artura naprawde istniej!!!!!!!

Kolego Arturze napisz bo to na ciebie zwaliłem a Andrzej nie wierzy.

Co do drugiego wątku oczywiście się z tobą zgadzam chociaż ja dalej będę rozwija swój sprzęt dwutorowo czyli wzacniacz i cd oraz Dvd,SACD i caa reszta poprostu to lubię.

A jeżei mogę to jutro w tym wątku zawrócę glowę ponownie Andrzeju gdyż chodzi mi o dobór przewodów do tego wszystkiego.

Oczywiście po jutrzejszym odsluch oraz podjęciu konkretnej decyzji.

Gość ArtS-ArtS

(Konto usunięte)

Witam wszystkich na tym forum.

Widze, ze moj dobry kolega AndrzejSz pisze w mojej sprawie na forum i Mu sie za to dostaje. Niedobrze, niedobrze.

Niepocieszony obrotem sprawy spiesze wyjasnic cel tego watku.

Chodzi o to by za 3000 PLN oprocz mozliwosci ogladania DVD osiagnac w tej klasie cenowej najlepsze parametry Audio.

Pytanie jest wiec nastepujace : Czy 3000-4000 PLN lepiej jest wydac na :

ver1.

jedno urzadzenie np. Pioneer DV-757Ai, posiadajace zlacze firewire (i-link), ktore poprzez cyfrowe polaczenie z (odpowiednim np. Pioneer VSA-AX10Ai) wzmacniaczem daje konwersje D-A dopiero we wzmacniaczu dajac duzo lepsze odwzorowanie dzwieku. Jesli ktos stwierdzil, ze to nie jest prawda (z ta jakoscia Audio poprzez firewire) prosze o komentarz oraz opinie czy polecilibyscie zatem Denona 2200/2900 ?

ver2. porzadne CD i slabe DVD z Mediamarkt'u ?

Z pewnych przyczyn wolalbym miec jedno urzadzenie, a nie dwa.

Pozdrawiam forumowiczow

Artur

Dzięki Arture za ratowanie honoru oraz sprecyzowanie pytania wraz z danymi techniczymi.

PS.co do danych technicznych Arturek to rozumiesz gniazdko, prąd, świecąca dioda (przenośnia)

Gość ArtS-ArtS

(Konto usunięte)

AndrzejSz

Czytalem, ze Pioneer 868 nie wiele sie rozni od 757 pod wzgledem jakosci audio, a kosztuje 50% drozej.

Panie i Panowie,

Czy do Pioneer'a 757Ai mozna podlaczyc wzmacniacz innej firmy niz Pioneer (npax-5 lub ax-10)- zlaczem firewire (i-Link). Tzn czy inne firmy oferuja w swoich wzmacniaczach to samo rozwiazanie przesylu danych cyfrowych z CD do wzmacniacza ?

Artur

Arturek z tego co przeczytałem na stronie www.molex.com rozwiązanie to zostało nazwane Firewire przez firmę Apple i wykorzystywane jest przez ta firmę oraz Microsoft, a nazwa iLink pochodzi z firmy Sony i jej produkty równiez wykorzystują to rozwiązanie ciekawe tylko czy pozostałe również.

Pozdrawiam

>Ale czy jakiś inny system takie rozwiązania posiada

Nowe wielkie Denony i Sharp (z wlasna wersja nie kompatibilna wersja)

xajas

www.jaschiks.com

To, na co w końcu należałoby się zdecydować: Pioneer 868 czy denon 2900: Pioneer ma HDMI, co chciałbym wykorzystać do podłączenia projektora, Denon ma lepszy dźwięk. A o ile gorszy będzie obraz ze "zwykłego" skompresowanego sygnału Denona (długość ok. 8m)? Czy ktoś porównywał już te warianty?

(Gdybym miał możliwości finansowe, kupiłbym Denona A-11 i po kłopocie, a tu masz...:-))

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.