Jump to content
IGNORED

Skąd wziąć Matlaba?


Guest Cadam

Recommended Posts

mam dostęp do wersji 5.1, ma to coś przeszło 10 lat i 200MB, więc nie wiem, czy cię uszczęśliwi ;o)

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Link to comment
Share on other sites

-> cadam

 

zobacz na dobreprogramy.

 

Dobrą alternatywą dla Matlaba jest freeware'owy SciLab. W całości pokrywa funkcjonalności Matlaba, składnia prawie taka sama - jeśli znasz składnię matlaba, to przesiadka trwa pół godziny. Co więcej, SciLab wygląda i działa identycznie w wersji na Winzgrozę i pod Linux.

 

Jeśli potrzebujesz silnego narzędzia algebry symbolicznej, to znacznie lepszy jest Maple, w przeciwnym razie Scilab/Matlab.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Guest cadam

(Konto usunięte)

Który z freewareowych odpowiedników Matlaba ma inerfejs graficzny? Teraz bawię się Octave ale w nim wszystko robi się w trybie tekstowym.

Link to comment
Share on other sites

ze sklepu

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

cadam, 23 Maj 2009, 18:03

 

>Który z freewareowych odpowiedników Matlaba ma inerfejs graficzny? Teraz bawię się Octave ale w nim

>wszystko robi się w trybie tekstowym.

 

Octave jest w zamierzeniu bardziej zbiorem bibliotek, ktory linkuje sie z wlasnym kodem.

 

SciLab posiada interfejs graficzny w zasadzie identyczny z interfejsem matlaba.

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Horst, 23 Maj 2009, 18:53

 

>ze sklepu

 

Znajdz taki sklep w Wawie.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

-> cadam,

 

poza tym Octave to glownie silne narzedzia ODE. Uzywalismy go do modelowania dynamiki turbozespolow w stanach nieustalonych. Calosc kodu w C++, Octave jako dolaczana biblioteka.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Niezupełnie w temacie, ale szukam czegoś z transformatą fouriera zo by można było podłączyć do przystawki oscyloskopowej.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

do matlaba jest w sieci masa bibliotek. kiedyś szukałem stystycznej obróbki danych dla próbek podwójnych dla małej populacji dostępnych wyników wraz z prezentacją graficzną i znalazłem coś takiego do Matlaba. Skorzystałem z usług naszego speca od modelowania, aby nie uczyć się tego programu od podstaw i po kłopocie.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

-> jar1

 

Matlab oczywiście posiada algorytm FFT, oczywiście próbka musi mieć 2^x punktów. Trzeba tylko zapewnić interface, przez któy prześlesz wartości prądu, napięcia czy czego tam tylko chcesz z oscyloskopu. Nie wiem, czy chcesz to robić w czasie rzeczywistym? Możliwe jest też użycie Simulinka, o ile masz do niego dostęp, ale nigdy nie używałem go w ten sposób.

 

Pozdr.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

A jak słona?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Link to comment
Share on other sites

-> cadam

 

Ściągnij sobie tego SciLab'a :-)

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.