Skocz do zawartości
IGNORED

monitory 2-way na scx i pj by marjano82

marjano82

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam początki budowy moich pierwszych kolumn na głośnikach ze stajni stx a mianowicie GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ. Jako że mam tendencje do utrudniania sobie życia i udziwniania tego, co robię zdecydowałem się na budowę obudów z zaokrąglonymi bokami i skajem jako wykończeniem frontów. Dopiero w trakcie budowy zdałem sobie sprawę tak naprawdę na co się porwałem i że wykonanie tych paczek do najłatwiejszych należeć nie będzie:) Ale do rzeczy. Góra, dół oraz przód i tył wykonane zostały z 19mm płyty wiórowej- typowej meblówki. Boki to dwie warstwy 5mm pilśniówki mocowanej na malutkie wkręty, gwoździki i oczywiście klej Patex do drewna, tak samo jak i reszta konstrukcji. Nie posiadam piły z prowadnicą, dlatego odpowiednie wycięcie poszczególnych elementów zabierało sporo czasu. Po zmontowaniu całości wymyśliłem sobie ten front w wykończeniu skajem, stąd na przedzie i z tyłu pojawiły się elementy z mdf, które nie są jeszcze do końca oszlifowane i dopasowane w 100% do formy całej kolumny. Aktualnie robię frezy we frontach i dokładnie dopasowuję całość do siebie- dużo szlifowania i szpachlowania przede mną jeszcze. Tak samo frez nie do końca wyszedł tak, jak powinien- będzie nieco szpachlowany by przestrzeń pomiędzy koszem a krawędzią frontu nie przekroczył 1mm. Jeśli nie uda się ta sztuka frezy zrobię od początku na nowych kawałkach mdf- mam sporo formatek więc można eksperymentować i uczyć się. Poniżej zdjęcia aktualnego stadium budowy- jako tło służy nieśmiertelny Ursus c-360. Fotki są dośc szczegółowe i pokazują wszelkie niedociągnięcia i uszczerbki- uspokajam od razu- kolumny będą jeszcze porządnie szpachlowane i szlifowane. Planowane wykończenie forniru dębowego bejcą teak i polakierowanie półmatowym lakierem do parkietu. Front jak wspomniałem czarny lub kremowy skaj.

Wymiary – wysokość 30cm/ szerokość frontu 19cm,/ szerokość tyłu 12cm, głębokość 26cm, po dodaniu elementów elementów mdf robi się nam 284mm.

O kosztach na razie nie piszę ale bez zwrotnic już ok. 250zł poszło…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12243-100004006 1243239137_thumb.jpeg

post-12243-100004007 1243239137_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, to moje I kolumny, na innym forum sprostowałem już fakt, że boki maja 14mm bo płyta była 7mm a nie 5mm jak napisałem - moja pomyłka. Pewnie czytasz na innym forum- dałem taki sam na diyaudio.pl bo czytam oba fora. A jak na boki pójdzie jakieś wytłumienie- maty bitumiczne powinno być dobrze. w najgorszym razie można jeszcze jedną warstwę z 5mm hdf dać. Będą zwrotnice to zobaczę czy obudowa nie wywołuje niepożądanych świstów itp.

• 4 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) monitororzech008.th.jpgmonitororzech024.th.jpgmonitororzech020.th.jpgmonitororzech021.th.jpgmonitororzech060.th.jpgmonitororzech061.th.jpgmonitororzech031.th.jpgmonitororzech036.th.jpgmonitororzech045.th.jpgmonitororzech051.th.jpgmonitororzech054.th.jpgmonitororzech059.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po długiej przerwie projekt wszedł w fazę reaktywacji- kolumny dostały nowy fornir, fronty są już prawie gotowe- ale fotek brak narazie, przedstawiam poniżej efekty fornirowania jednej kolumny:

Ukryta Zawartość

post-12243-100004058 1254809803_thumb.jpg

post-12243-100004059 1254809803_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Dziś daję mała próbkę tego, co powstało do tej pory. Jeden front obity czarnym skajem, narazie nie wchodzi między listewki ze względu na brak wyciętej w obudowie dziury na PJ. Do oklejenia pozostają jeszcze oba tylne elementy, w których będą umieszczone BR i terminale. Myślałem, by dać jasne fronty i tyły w kolumnach, zostało mi trochę kremowego skaju. Dla porównania daję przymiarkę z frontem w jasnym kolorze. Chętnie wysłucham sugestii, który z kolorów skaju bardziej pasuje do forniru.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) d2b9c2e5f95772e4m.jpg 37b65218878e1e84m.jpg 49641660ef44a49bm.jpg c9a66e0dd1fafcbdm.jpg 56ac585243adc330m.jpg f60941e2c5378231m.jpg c4034376217411dfm.jpg 1140e83823b5ff5cm.jpg 4bc34ae62dfb94e0m.jpg 1ac7d923bca309aam.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fornir orzech amerykański zakupiony osobiście w składzie Fornir-Kalita w Barlinku, cena 16zł za metr2, liść szeroki na 40cm. Kładł się wprost bajecznie, dobrze się naginał,na końcach zawinął się bez najmniejszego problemu, o pękaniu łuszczeniu się tudzież innych dziwnych akcjach podczas obróbki też nie było mowy, choć to moje pierwsze spotkanie z fornirem. Klejenie na Moment to cholernie prosta sprawa i bardzo ułatwia fornirowanie, szczególnie to było widać na tych zaokrągleniach na końcu. Dla pewności krawędzie były podklejone taśmą malarską- strzeżonego Pan Bóg strzeże:) Fornir był tylko z grubsza nieco przeszlifowany papierem 100 i to już dość zużytym:)

kolego czy możesz napisać trochę więcej o samych paczkach? jaką maja objętość i jak zostanie zestrojona obudowa? jakiś schemat zwrotki mógłbyś wstawić? jak na razie to świetną robotę odstawiłeś, bardzo ładne monitorki wyszły.

monitory 8l objętość wewnątrz, strojenia z WinIsd jakie wyszło nie pamiętam, muszę poszukać kartki na której to zapisywałem bo po awarii kompa plik umknął mi z symulacją. Zwrotka to projekt Pawła S z diyaudio.pl, tam jest wiele razy powielany, wystarczy poszukać, dla zainteresowanych mogę podrzucić plik na maila ze wszystkim. Zwrorka jeszcze nie zmontowana- czasu brak:)

W załączeniu fotka zwrotki autorstwa Pawła S i schemat zwrotki. Z tego co pamiętam strojenie założyłem sobie na 42Hz. Kolumienki zagrają jako tyły w kinie domowym lub sporadycznie pod moja stara yamaha przy kompie dlatego jak najnizsze zejście nie jest tu priorytetem. Na pewno symulacja z WinIsd będzie skorygowana o to, co moje ucho usłyszy:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I wspomniana zwrotka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy te wykresy, które zamieściłeś to rzeczywiste pomiary, czy symulacja? Zwracam Tobie uwagę, że ich autor założył objętość paczek na 15, a nie tak jak Ty na 8 litrów. Ponad to z wykresu impedancji wychodzi strojenie gdzieś między 50 a 60 Hz.

Kuzyn murzyna

Nikt- moja pomyłka- zwrotka autorstwa Irka. Paweł robił te monitory w wymiarach 17x37x24cm, co po odjęciu 18mm płyty meblowej da nam ok 9l wewnętrznej objętości. Strojenie podałem zupełnie z głowy, symulację na nowo zrobię na pewno, pomiarów raczej nie planuję. Plik ze schematem zwrotki oraz symulacją przesłał mi także wspomniany Paweł.

• 4 miesiące później...

Kolumna fajna, fornir też ładnie zrobiony, tylko czy nie myślałeś może żeby śruby pomalować?

Zrobiłeś błąd jeśli chodzi o zwrotkę a konkretnie o sekcję wysokotonową, rezystor powinien się znaleść przed kondesatorem a nie za nim, gdy już tak zrobisz znieni się wartość kondesatora na większy.

Wkręty już dawno wymienione na czarne:) co do zwrotki to rozmawiaj z chłopakami z diyaudio.pl a konkretnie z Irkiem, bo to jego autorski projekt jest ta zwrotka. Mam wrażenie że chłop się na rzeczy zna niewąsko a fotografia nie przedstawia mojej zwrotki tylko przykładową zwrotnicę pod te głośniki, jaką wykonuje Paweł S- i to jego zdjęcie jest. Wykres przedstawia charakterystykę tego zestawu przy 15 litrach objętości, to nie moje pomiary tylko Irka:) Jeśli on uznał, że pułapek nie trzeba to ja mu wierzę, że tak ma być i już:)

1,2 mH to mało, jak na 8ohmowy woofer. Te wykresy raczej mijają się z rzeczywistością. Przy takiej cewce jest prawie żadna kompensacja baffle-stepu, a tutaj wygląda jak pełna. Pełna to była, ale z cewką około dwa razy większą.

To jest mierzone, symulowane ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.