Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zabezpieczyć swojego kompa

chick

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo przyjdzie mi mieszkać z nieznajomymi ludżmi i współdzielić z nimi internet. Czy znacie jakieś programiki, które zabezpieczają komp przed wścibskimi sąsiadami? To znaczy czy istnieje możliwość,że ktoś zza ściany może grzebać w moim komputerze?

https://www.audiostereo.pl/topic/54489-jak-zabezpieczy%C4%87-swojego-kompa/

Jeżeli współlokator kumaty, to raczej się nie obronisz. Taki może z pendrive'a lub CD odpalić LIVE Linux lub Windows i pogrzebać mimo, że nie zna hasła, czyli najprościej mieć dysk wyjmowany lub zewnętrzny i na nim mieć rzeczy poufne

1. załóż hasło w BIOSie i zablokuj możliwość odpalania systemu z CD lub pendrive'a (sprytny a zdeterminowany może podłączyć własny dysk)

2. miej dwa swoje konta z różnymi hasłami, jedno administratora używane do konfiguracji/instalacji, drugie użytkownika do pracy i internetu

3. ukryj/szyfruj partycję z rzeczami poufnymi lub zrzucaj na zabezpieczony pendrive np. TrueCryptem

4. przeglądaj internet korzystając z funkcji InPrivate w IE 8 lub przed zamknięciem przeglądarki usuń historię przeglądania

5. zastosuj kontrolę rodzicielską wprowadzającą ograniczenia czasowe dostępu do internetu lub/i dla wybranych stron z poziomu komputera lub zdalnie z poziomu routera.

a najlepiej mieć wychowanych współlokatorów

Gość stary bej

(Konto usunięte)

W sieci kablowej za bezpieczeństwo jest chyba odpowiedzialny dostarczyciel usługi.

Ja mam połączenie z siecią przez modem i przez router prywatny na dwa kompy, ale router mam zabezpieczony hasłem, każdy z kompów również.

W mojej sieci widzę trzy podłączone komputery innych userów, ale są one również zabezpieczone hasłami.

Może i dla hackera były by do złamania, ale jeszcze istnieją zapory i wewnętrzne hasła użytkownika.

A kto ich nie używa ten jest szybciej narażony na włam.

sbej

>

>W sieci kablowej za bezpieczeństwo jest chyba odpowiedzialny dostarczyciel usługi.

tu raczej chodzi o bezpieczenstow fizyczne :)

a kolega jak chce byc very secure to polecam to... a ze kosztuje to inna sprawa ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>chick, 30 Maj 2009, 20:49

Zakładając, że jesteś w stanie fizycznie zabezpieczyć dostęp do swojego komputera problem powinien rozwiązać solidny firewall. Ja w chwili obecnej używam darmowego Comodo. Ponieważ pilnuje również połączeń wychodzących czasem potrafi być upierdliwy, ale za to jest skuteczny. Testowałem go różnymi programami i nie potrafiły go ugryźć.

Jestem Europejczykiem.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Foxbat

"tu raczej chodzi o bezpieczenstow fizyczne :)".

Hasła i jeszcze raz hasła, jedno w biosie, drugie użytkownika systemu i firewall dla systemu.

Ja na Linuksie też nam zaporę sieciową, na pewno nie zaszkodzi :)).

jezeli masz windows vista ultimate/enterprise wlacz BitLocker'a i wszystkie wrazliwe dane trzymaj na partycji systemowej... btw a co za dane trzymasz? :) osobowe? :) jesli uzywasz linuxa, zaszyfruj sobie partycje :) TrueCrypt tez mozna uzywac, ja np. na pendrive mam "partycje" truecrypta...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.