Skocz do zawartości
IGNORED

tani projektor tylko do kina !

brodawid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nosze sie z zamiarem kupna projektora w miare taniego tylko i wylacznie do ogladania filmow z dvd samsunga hd850 bedzie wyswietlany na ekranie 160x200 pewnie najlepiej zeby mial wejscie hdmi

Jesli chodzi o moje wymagania to zeby obraz byl w miare przywoity bardziej mi chodzi o wielkosc ekranu ktora i tak bedzie robila wrazenie w kinie bo do telewizji mam plazme 42 samsunga

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/54583-tani-projektor-tylko-do-kina/

może coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18999-100003319 1244129948_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widze ze za bardzo porady tu nie uzyskam :( a szkoda myslałem ze ktoś pomoże troche sam poczytałem o lumenach i tym podobnych ale chodzi mi o wasze opinie na temat jakis konkretnych marek, modeli

x9 akurat jest 16:9 i w tej cenie jest jedną z lepszych propozycji do kina domowego, bo to jest projektor z przeznaczeniem do KD. Faktem jest że to DLP i trzeba mieć możliwość prawidłowego ustawienia go względem ekranu. jeśli spełni się tylko warunki to za tą cenę naprawdę warto.Cena przekracza zakładany budżet to prawda ale...........X17 to typowy multimediak więc nawet bym czasu nie marnował/miało być kd/

Autor watku napisał, iż będzie oglądał na ekranie 160x200. Ponieważ nie jest to format 16:9 podałem wiec opcję projektora o proporcjach obrazu 4:3.

Wiadomo, ze kino ma swoje prawa i 16:9 jest tutaj podstawą. X9 będzie idealnie spełniał swoją funkcję, tyle, ze wymiana ekranu wydaje się być nieunikniona.

O tym jaka rozdzielczością i formatem obrazu dysponuje dany sprzęt - proponuję w googlach wpisać jego nazwę, a wszystko stanie się od razu jasne.

brodawid, 7 Cze 2009, 08:42

>no cos sie ruszyło gdzie to jest napisane ze danyprojektor jest 16x9 a 4x3 ?

Widać to po rozdzielczości matrycy...

4:3=1.33

1024:768 =1.33

16:9=1.77

1280:720=1.77

jaamar1, 7 Cze 2009, 09:56

>Autor watku napisał, iż będzie oglądał na ekranie 160x200

tak napisałem ze takie beda wymiary ekranu inny mi nie wiejdzie ale wole projektor typowy do kd z proporcjami 16:9

>Wiadomo, ze kino ma swoje prawa i 16:9 jest tutaj podstawą. X9 będzie idealnie spełniał swoją

>funkcję, tyle, ze wymiana ekranu wydaje się być nieunikniona.

Ja jeszcze nie kupiłem tego ekranu a taki chce bo akurat taki sie zmiesci a jakie sa proporcje ekranow 16:9 ?

Jeżeli możesz umieścić projektor na wprost ekranu, bierz dlp. Żywsze kolory, nie blaknące po jakimś czasie, brak problemów z kurzem na obiektywie, bardziej kinowy obraz, mniej widoczne odstępy między pikselami - to zalety dlp.

Odpuść sobie projektor z matrycą 4:3. Też kiedyś prawie popełniłem ten błąd. To proste - ten sam film (panoramiczny) na telewizorze 4:3 będzie miał czarne pasy, więc efektywnie będziesz miał mniejszy obraz. Ten sam film na telewizorze panoramicznym da Ci większy obraz, bo znikają pasy. To samo odnosi się do projektorów. Jesli bierzesz projektor z myślą o filmach bierz pod uwagę tylko proje z matrycą 16:9. Po zakupie sam przyznasz że było warto.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Dwa tygodnie temu poproszono mnie o podobną radę jak w temacie. Po przeszukaniu aukcji okazało się, że nie ma ani jednego projektora jaki by spełniał te warunki, z drugiej ręki, tj. np. Panasonic PT-AE500, 700 lub 900, albo Sanyo PLV-Zx, najchętniej Z5, wybór padł na nowego BenQ W500 nieco powyżej przewidzianego budżetu.

sam juz nie wiem na co sie zdecydować ale jestem blizej celu juz wiem ze chce 16:9 z hdmi no no z rodzielczoscią 720p hd-ready narazie nie przewiduje zakup db ale kto wie w przyszłosci moze jak stanieją a na "ful haj definiszyn" mnie jeszcze nie stać :)

tylko teraz jaki model wybrać ? co proponujecie 2,5tyś moze cos uzywanego ?

brodawid,

Kierując się opiniami w necie kupiłem Benq W500. Nie wiem czy jest lepszy czy gorszy od innych tanich projektorów, bo nie porównywałem - mnie na razie odpowiada. Przy kolejnym będę pewnie bardziej wymagający, i o to też zresztą chodziło - jak już jakiś jest, to jest punkt odniesienia, i wiadomo co by się chciało poprawić.

Nie wiem gdzie mieszkasz, jeśli w Krakowie lub okolicy to wpadnij, odpalę go i sam zobaczysz czy to o to Ci chodzi.

dziekuje za zapro niestety mieszkam zbyt daleko :) do tej pory przez kupę lat kolekcjonowałem wyłącznie stereo mam kd ale jakoś zawsze pomijałem ten temat ale projektor by tu duzo zmienił na plus

Sam jeszcze nie wiem czego oczekiwac bo nie mam punktu odniesienia ale chce kupic mozliwie jak najlepiej

znalazłem taki projektor i mimo takich rozdzielczosci napisane jest ze nie jest hd-ready ja juz nierozumiem

Ukryta Zawartość

a i jeszcze jedno jak podstawowym formatem jest 4:3 a możliwym 16:9 to chyba lepiej w porównaniu z projektorami o formacie wyłącznie 16:9 tak?

Ukryta Zawartość

Nie, nie lepiej. To po prostu możliwość wyświetlania filmów z czarnymi pasami u góry i dołu, było o tym powyżej. Jak na tym puścisz film w formacie kinowym 2,35:1, to rzeczywisty obraz będzie wykorzystywał z 50% rozdzielczości projektora w poziomie, jak nie mniej, nie chce mi sie przeliczać.

Ten proj z linka to typowy projektor prezentacyjny, o wysokiej jasności, która w kinie jest do niczego niepotrzebna, a może wręcz przeszkadzać. Poluj wyłącznie na używane o rozdzielczości 1280:720, albo zaczekaj i dozbieraj do BenQ W500 - mozna go mieć nowego za ok. 3 tys.

dzieki za konkretna i wyczerpującą odp. juz nie mam wątpliwości czego szukać tylko ja mam uczulenie na wszystko co lcd z tego co czytam to chyba dlp jest bardziej nasycona barwami ,analogowe

Ja kiedyś też miałem takie uczulenie. Najpierw miałem BenQ bodaj 5120 albo 5210, taki jeden z pierwszych 16:9, ale z rozdzielczością duuużo niższą, bo 480p. Był dlp. Teraz projektor lcd. LCD mocno poszło do przodu i na poziomie cenowym w który celujesz raczej będzie miało wręcz przewagę. Myślę że i w jakości obrazu i przede wszystkim w funkcjonalności, bo ucelować z optyką proja dlp w konkretne parametry pomieszczenia jest dużo trudniej niż w przypadku lcd. Nie zastanawiaj sie już - ciułaj na W500, nie będziesz żałował.

pozdrawiam

spoko troszke mnie uspokoiłes znalazłem jeszcze jedna propozycje

Ukryta Zawartość

i jedno jeszcze pytanie ten projektor oferuje format 16:10 ???? a to z kolei do czego??

Ukryta Zawartość

dodam jeszcze ze patrząc na parametry wypada całkiem nieźle no firma porządna ale juz 3 letnia gwarancja na obudowe i LAMPĘ jest niebywała !!! jestem pod wrażeniem moze koledzy znacie ten model ?

Wymiar: 240 x 200 cm

Obraz: 230 x 129 cm

Format: 16:9

taki bedzie ekran a odległośc projektora 3m okolo w tej odleglości jest żyrandol juz jestem zdecydowany na benQ w500

pytanie czy spokojnie uzyskam taką wielkość ekranu z takiej odległości?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.