Skocz do zawartości
IGNORED

Fajne stendy sobie kupilem :-)

janko

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko sie zaczelo od tego ze rok temu uzbieralem ok. 4200 zl i kupilem za to sprzet. Wzmacniacz Rotel 02 i Audience 42. Kolumny mialy byc wieksze, chcialem na poczatku Eltaxy 5+ ale jak uslyszalem te malenstwa Dynaudio to dotarlo do mnie ze to wlasnie to. Po uplywie roku "dojrzalem" i uwazam ze przydaloby sie troche uspokoic brzmienie ale to juz tekst na inny temat. Ostatnio moglem przeznaczyc odrobine kasy na kolejne elementy a poniewaz kolumienki nie staly jak nalezy (jedna na segmencie a druga na komodzie) postanowilem przeznaczyc forse na standy. Po wstepnym rozeznaniu rynku okazalo sie ze stendy pochlona jakies 600 zl. Jednak w ostatniej chwili znalazlem firme STANDMAX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i udalo sie zaoszczedzic pare zlotych. Nie pisze tego aby reklamowac ta firme nie jestem tez w zaden sposob z nia zwiazany. Zdaje sobie jedynie sprawe z tego ze takich osob jak ja jest wiecej na tym swiecie. Nie kazdy z nas szuka na poczatku rasowych stendow za ponad 1000. Czasami jest tak jak w moim przypadku ze kolumny stoja zle ustawione i nie duza kwota pieniedzy mozna to poprawic. Nie bede pisac o tym co sie porawilo a co nie w dzwieku bo nie o to chodzi zreszta jak sie sami domyslacie lepsza stereofonia i kontrola basu. Chcialem jedynie zaznaczyc ze w tym calym pedzie za lepszym dzwiekiem czasami warto sie zatrzymac i przez chwile logicznie pomyslec czy np potrzebuje stendow za 1000 albo kabli za 2000 do sprzetu powiedzmy mocno przecietnego. Czy warto przeplacac? Teraz szukam odtwarzacza CD. Rok temu chcialem oczywiscie do kolekcji nowego Rotela z serii 02 (kolejne 2500 zl) ale teraz widze ze np na allegro mozna kupic calkiem fajny sprzet za naprawde male pienidze. I znowu pojawia sie pytanie czy warto przeplacac? Oczywiscie znajda sie osoby ktore za kazda najmniejsza poprawe dzwieku (czesto sugestywna) sa w stanie zaplacic grube tysiace ale zdecydowana wiekszosc osob do tej grupy nie nalezy moze bardzo by chciala ale z prostej przyczyny (braku pieniedzy) nigdy nalezec do niej nie bedzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/5540-fajne-stendy-sobie-kupilem/

W gabinecie mam standy tej własnie firmy i nie narzekam - solidna jakość wykonania, dobra cena, wygląd - czego więcej trzeba. Zastanawiam się czasami w jakich warunkach i z jakim sprzętem droższe standy spowodowałyby zauważalną zmianę jakości dźwięku, która to zmiana przeszłaby ślepy test.

Wszystko zależy od kolumn. Bywają takie monitory, że jak im nie zapewnisz trzydziestokilogramowej podstawki z tłumieniem w środku i o wysokości dobranej co do centrymetra - to zagrają tragicznie.

O to mi sie bardzo podoba: dobre standy za rozsądne pieniądze, a nie jakieś chore ceny za niewiadomo co. W zeszłym roku stanąłem prze problemem kupna standów. to co zobaczyłem w ofercie tzw. firm markowych dobiło mnie kompletnie - za byle podstawki 600-1000 zł. Ja w końcu kupiłem podstawki eltaxa (za 440 zł, co było i tak dla mnie ceną zabójczą). w MM (ten od idiotów) ceny były po prostu z kosmosu, za byle badziew krzyczeli prawie 700 zł (zreszta podobnie bylo ostatnio kiedy kupowałem stolik rtv ceny zaczynały się ponad 500-600 zł, jak kupiłem w końcu gdzie indzie taki jaki mi odpowiadał gdzie indziej za 300 zł).

Mam zreszta takie podejrzenie, że w standach płaci sie podatek od luksusu (zachciało ci się podstawek to płać), gdyby były sprzedawane jako podstawki pod kwiaty kosztowały by pewnie 30% ceny za standy...

Ja mam stendy firmy Femi, model P70 i również nie narzekam. Para kosztuje równo 300zł, a podstaweczki solidne, dosyć ciężkie i eleganckie. Postaram się wkleić fotkę. Nawet Audience 42 nie marudzą:-)

Są zdecydowanie standoczułe. Kiedy je kupiłem, stały jakiś czas na Plastformach, które zostały po Dynaudio 52. Nie był to najlepszy mariaż, bo Elaki są większe i cięższe od Dynaudio. Wprawdzie od razu pokazały lepszą klasę, ale tak naprawdę zagrały (zwłaszcza basem i przestrzenią oczywiście) jak kupiłem im solidne standy Danish Physics (drogie skubane) ze świetną regulacją wysokości i kąta nachylenia, po czym obciążyłem je ołowiem i piachem (jeśli chodzi o wagę mogą iść w konkury ze StandArtem). Kolcowate nóżki stoją jeszcze na krążkach Audioforte tłumionych gumą od spodu.

Może się mylę, ale z moich obserwacji wynika, że im większa pojemność monitorów, tym bardziej są czułe na to, na czym stoją. Lekkie podstawki odpadają.

Nie powrównywałem, ale różnica wydaje się uzasadniona: 205 ma mniejszą obudowę, inne okablowanie wewnętrzne (w 510 zastosowano srebro) a co najważniejsze: inne elementy w zwrotnicy (gorsze jakościowo).

Chcialbym rowniez sie pochwalic stendami, ktore wlasnie dzisiaj odebralem. Jestem z nich bardzo zadowolony. Cale wykonane sa z metalu. Jeden stend wazy ok 15kg z mozliwoscia dociazenia. Dostepne kolory to czarny i srebny. Mozliwosc doboru wysokosci, grubosci rurek, grubosci podstaw, ... itp. Generalnie baaardzo stabilne, solidnie wykonane i prezentuja sie naprawde elegancko. Z grubsza podtawa (strasznie ciezka) zaplacilem 400pln za komplet. W tej cenie naprawde polecam. Aha zakupilem je poprzez allegro u "niutex'a". Podtsawki sa produkowane przez firme Femi. Pozdrawiam wszystkich.

[obrazekLUKASZ-79180_1.jpg] [obrazekLUKASZ-79180_2.jpg] [obrazekLUKASZ-79180_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-173-100006506 1170254479_thumb.jpg

post-173-100006507 1170254478_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupilem model 3 choc na poczatku chcialem model 4 ale 3 przypominaly mi nexusy7 ktore mialem zamiar kupic. Co do wagi to nie wiem nie wazylem ale nie sa jakos specjalnie ciezkie. To sa 2 plyty z MDFu i 3 puste rurki metalowe. Podobno waga jednej sztuki to ok 6 kg ale ja tego nie sprawdzalem rowniez podobno mozna je dociazyc wsypujac w rurki np piasek ale tez nie bardzo wiem jak sie dobrac do rurek. Chyba trzebaby oderwac gorna plyte. Tak "na oko" to waza ok 3 kg szt. Gdyby zamiast MDFu uzyto metalowych podstawek byloby znacznie lepiej. Chyba jest tak jak mowi gutten "wszystko zalezy od kolumn...." ja do swoich malenstw nie potrzebuje 30 kg stendow i te mi w zupelnosci wystarczaja zawsze mozna na kolumny polozyc plyty marmurowe ;-) Jesli macie jakies szczegolowe pytania to proponuje zadac je producentowi na stronie jest nr. tel. i e-mail.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.