Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to dobry wybór?

Tomasz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie i Panie!!!

Jestem tutaj pierwszy raz i nie wiem dokładnie gdzie mam spytać o nurtującą mnie sprawe. Otóż uwielbiam słuchać muzyki spokojnej, klasycznej typu (Andrea Bocelli, Pavarotti) Przyznam się szczerze, że czytając wypowiedzi, jakże dobrze poinformowanych użytkowników lepszego lub gorszego sprzętu nie znalazłem nic konkretnego, a raczej oferty srzętu aktualnie użytkowane przez autora tekstu.

Niedawno kupiłem sprzęt tj. amplituner YAMAHY HTR 5630 + DVD s530+ głośniki QUADRAL QLX 160 + subwoofer TANOY-a.(kupione w sklepie zajmującym się dystrybucją sprzętu HIFI cena ok 5000zł). Troszkę zmartwiły mnie opinie, że quadral to firma sprzedawana przez MEDIAMARKT-y i przez to niskiej klasy. Nie rozumiem tego stawierdzenia i oto moje pytanie...

Prosze mi powiedzieć, czy jest to zły wybór? Jakie propozycje? Jestem w stanie sprzedać i wymienić sprzęt na inny.

Dlatego pytam, iż zamierzam dokupić QUADRALE QLX 205(jako przód), a bierzące QLX 160 (tył). Rozważam również kupno głośnika centralnego aby mieć komplet do KD.

Proszę o jasne wypowiedzi na ten temat...

Z góry serdecznie dziekuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/5621-czy-to-dobry-wyb%C3%B3r/

Quadrale - podobnie jak np. Tannoye - były bardzo ekskluzywna marką obejmujacą szeroki obszar cenowy az do samego high Endu (np. Quadrale Titan). Seria Phonologe i Phonologe Gold obejmująca kilkadziesiąt konstrukcji od małych podstwkowców Rondo do serii Titan - Vulkan z obudowa typu Linia Transmisyjna w ich kolejnych odmianach. Kilka lat temu cała linia wyposażona została w wysoko i sredniotonowe głośniki wstęgowe. Wprowadzano nowe odmiany z czestotliwością zmian modeli samochodów Tuyoty z tym że ich wykonanie i wykończenie to raczej był już taki głosnikowy "Mercedes".

Niestety Quadral "zszedł pod strzechy". Jesli chce się zaspokoić wymagania sektora KD to tak to wygląda - głosników musi byc dużo więc modele muszą być coraz tańsze. Sta wzieły sie rózne Quadrale QLX czy Tannoye MX - nie mające nic wspólnego z pierwotnymi wyrobami tych firm. Po prostu są quadrale i QUADRALE - całkiem rózne jakościowo kolumny.

Nie przejmuj się takimi opiniami. Po prostu to jeden z największych jeśli nie największy niemiecki producent. Nie znam akurat tych głośnikow, ale Quadral miał takie modele jak Votan, które swego czasu były na samym szczycie rankingów (najprawdziwszy hi-end!). Nie ma znaczenia gdzie je można kupić. Ktoś uważa Tannoy za badziewną firmę? A też można ją kupić w MM:) Ważne, żeby dźwięk Ci się podobał. To Ty będziesz tego słuchał dzień po dniu a nie Ci, którzy wypowiadają takie autorytatywne opinie. Niewykluczone, że kiedyś przestaną Ci się podobać, wtedy zmienisz je na inne... Ale to już zupełnie inna historia.

>>>>>Prosze mi powiedzieć, czy jest to zły wybór? Jakie propozycje?

jak ci sie podoba dzwiek, wybor nie jest zly. Ciekaw jestem, skoro sluchasz muzy klasycznej, po co ci amlituner do KD??

>>>Jestem w stanie sprzedać i wymienić sprzęt na inny.

Choroba zbiera żniwo ;-)

No Tomasz ,to ja tu nic nie rozumię.

Idziesz do sklepu ,słuchasz sprzętu(mam nadzieję),podobał Ci się sonicznie(mam nadzieję),wydajesz własną kasę(mam nadzieję:-)))) ,ustawiasz w chacie i pytasz na forum czy dobrze zrobiłeś.Ja już nie chcę powtarzać sloganów typu "jak Ci się podoba to najważniejsze...",ale wystawiasz się na złośliwości co niektórych forumowiczów i zgryźliwe komentarze.Prawda jest taka,że ja osobiście nie lubię systemów wielokanałowych,a słucham stereo.

Pytanie tylko czy słyszałeś "dobre" stereo.Porównaj z systemami stereo w tej cenie i jesteś jak to mówią -w "ogródku"...

To co kupiłeś to najniższy model amplitunera YAMAHY sprzedawany bez DVD jako RX-V 440RDS(?). Miałem przyjemność go słuchać z kolumnami AVANCE, ESA, KODA i nie wzbudził we mnie szczególnych wzruszeń, tym bardziej, że następnie słuchałem YAMAHY RX-V 640RDS.Według mnie dopiero od tego modelu można mówić o w miarę przyzwoitym dżwięku amplitunera używanego do słuchania w stereo.Jeżeli chcesz tylko stereo to najlepszy wybór to ROTEL, NAD, CAMBRIDGE.

Słuchałem raz w M&M Quadrali, nie pamiętam modelu , podłogowce dość spore (ponad 1m wysokości) w cenie ok 1500zł szt. Jeśli znasz ich ofertę może dojdziesz co to mogło być.

Brzmienie mi się nie podobało: bas podobnie jak rozmiary kolumny spory lecz niestety rozlazły, dominujący nad pozostałymi pasmami.

dodam jeszcze, że w podobnej cenie i rozmiarze stały tam JBL z seri LX, z którymi prównywałem owe Quadrale. JBL wypadły wyraźnie lepiej (choć mnie osobiście również nie zachwycały), za pewne ze względu na zasadniczą poprawę w kontroli basów, lepiej zrównoważone pasmo. Gdybym był zmuszony wybieraćpomiędzy 2 wymienionymi modelami, JBL wygrały by w cuglach (chociaż nie jestem fanem JBL).

Gość józwa

(Konto usunięte)

Odpowiedź na pytanie zadane w temacie brzmi: nie. Do celu podanego przez siebie w pierwszym wpisie (słuchanie muzyki, wymienione rodzaje), wybrałeś niewłaściwy zarówno wzmacniacz, jak i źródło, jak też i kolumny. Pozdowienia dla sprzedawcy w sklepie, który przekonał cię do tego zakupu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.