Skocz do zawartości
IGNORED

projektor potrzebny od zaraz...

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

co tu duzo pisac...

potrzebny projektor a do wyboru sa :

Ask C40

Epson EMP-S1

Toshiba TLP-S10

Nec VT46

Infocus X1

Epson EMP-503

Hitachi CPS210W - SVGA 1200

Epson EMP-TW10

LG RD-JT31

pokoj 30m2

jestem zupelnie zielony w tym temacie

zalezy mi na jako takiej zywotnosci sprzetu - jakies 2 - 3 filmiki dziennie

mozliwie jak najcichszy - nie moge go obejrzec z bliska bo zakupy przez internet to wykluczaja

za ewentualna pomoc w wyborze z gory dziekuje

https://www.audiostereo.pl/topic/5655-projektor-potrzebny-od-zaraz/

pole zainteresowania powinienes rozszerzyc o Panasonica PT-AE500 i Sanyo PLV Z1 albo Z2

z wspomnianych interesujacy jest Infocus X1 albo jego nastepca Infocus 4800 / Toshiba MT100

xajas

www.jaschiks.com

wlasnie tu o chodzi nie koniecznie o polske...

moje oferty sa na tej stronce...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dla ulatwienia to cena wlasciwa jest zaznaczona jesli w odpowednim sklepie kwadracik sie swieci na jakikolwiek kolor, jesli jest znak zapytania - towaru nie ma nie bylo i nie bedzie...

co do przekatnych ekranu to nie mam bladego pojecia

dobrze by bylo zeby sprzet byl cichy - czasem wypozyczamy projektor w wypozyczalni ale na niektorych nie da sie nic ogladac bo nad glowa slyszy sie ciagly warkot co przywodzi na mysl nie najladniejsze sformolowania o producencie

a co do cen nie dajmy sie zwariowac...

odbieram sobie jescze podatek wiec cena sie zmnijesza o jakies 20%

ps. ten temat trafil tu przez przypadek wiec moze przesunac go do dzialu KD?

w dalszym ciagu zobowiazany mateuszek:)

Ukryta Zawartość

Hej mateuszek,

Zastanawiam się skąd taki wybór projektorów, wszakże większośc z nich to modele z matryca 4:3 a więc nadające się bardziej na salę konferencyjną i prezentacje z PC-ta a nie do kina domowego gdzie na DVD w większości przypadków obraz jest w 16:9 albo nawet 1:1,23. Zobacz, że w przypadku projektorów 4:3 używanych do kina domowego czyli do odtwarzania takich własnie filmów (chyba że będziesz oglądał jedynie programy TV) efektywnośc wykorzystania matrycy jest mniejsza niż w przypadku matryc 16:9. Oznacza to że kupując model projektora z 4:3, zapłacisz za matrycę z któej w praktyce będziesz korzystał w ok. 50%, bo reszta po prostu będzie "ciemna". Czy to warto , szczególnie jeśli w grę wchodzi wydatek co najmniej kilku tys. zł ? Xajas dał ci dobry przykład.

Ask C40 (4:3, 800x600)

Epson EMP-S1 (4:3, 800x600, producent zresztą dedykuje ten model jako "Data projector")

Toshiba TLP-S10 (4:3, 800x600)

Nec VT46 (4:3, 800x600)

Infocus X1 (4:3, 800x600)

Hitachi CPS210W - SVGA 1200 (4:3)

LG RD-JT31 (4:#, 800x600)

Wyjątkiem jest

Epson EMP-TW10 (16:9, ale matryca NTSC o rodz. 854x480, PAL trzeba będzie skalować alb o obciąć)

wg. mnie naprawdę żaden się nie nadaje. W tej cenie mozna wybrac model LCD 16:9 z matryca dla PAL.

Pzdr

czyli kiepscizna - nie mozna przekombinowac i nic zalatwic tanim kosztem - szkoda

projektor bedzie tez sluzyl do telewizji bo rezygnuje z kupna tv - jak obejrze jeden film w tygodniu to jest ok

poza tym jak juz cos to i tak z platfotmy cyfrowej wiec jakosc powinna byc ok

no i te divixy... :)

czyli innymi slowami projektorki do 5tysi wybic sobie z glowy???

w Niemczech to byl pierwszy "Volksbeamer" czyli projektor dla mas, ktory niestety mial wiele chorob wieku dzieciecego i spowodowal Panasonikowi wiele klopotow, dlatego tez bardzo szybko zostal zastapiony nowszymi modelami (200, 300, 500).

xajas

www.jaschiks.com

czyli celowac w panasloniczki :)

potrzebuje wlasnie czegos uniwersalnego i dosc wytrzymalego sprzetu

no i oczywiscie cichego

zobaczymy co sie przydarzy, wglada smakowicie no ale cena...

>Eskwadrat

to 4:3 ma swoje zalety (wady tez) ;o) ... wszystko zalezy od tego kto co oglada i jakie ma mozliwosci jesli chodzi o miejsce i ekran.

>Mateuszek: zapoznaj sie z tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robert>>

zdawało mi się, że mateuszek wspominał coś o przeznaczeniu projektora do oglądania filmów (napisał: "....sprzetu - jakies 2 - 3 filmiki dziennie") więć głupotą byłoby proponowanie mu (jeśli oczywiście myśli o "domowym kinie" - a nie "domowym oglądaniu wiadomośći TVP) projektora 4:3, prawda ?

Pzdr

> głupotą byłoby proponowanie mu (jeśli oczywiście myśli o "domowym kinie" - a nie "domowym oglądaniu wiadomośći TVP) projektora 4:3, prawda ?

Nie prawda.

To nie tylko kwestia formatu a przede wszystkim rozdzielczosci (zakladajac ze wszystkie inne parametry typu kontrast, glosnosc, zlacza... sa porownywalne)!!!

Beamer 4:3 o rozdzielczosci 1024x768 oferuje przy filmach panoramicznych IDENTYCZNA jakosc jak beamer 16:9 z rozdzielczoscia 1024x576 i LEPSZA jakosc przy filmach 4:3. Wiec gdzie tu zaleta beamera 16:9???

wiekszosc osob zapomina o tym ze to rozdzielczosc a nie format decyduje o jakosci i uparcie rozpowszechnia opinie o wyzszosci 16:9

xajas

www.jaschiks.com

ale mi znow namieszaliscie panowie ;)

ale od poczatku

pokoj jset duzy i nie zamierzam sie przeprowadzac do czegos mniejszego - przynajmniej na razie - tak wiec ekran 2 na 3 ( o ile tak duzy ma w ogole sens ) spokojnie sie zmiesci

napisalem 2 -3 filmiki dzienniedo to w sumie wychodziloby okolo 5 h. tyle - wg. mnie :))) - maksymalnie mozna spedzic ogladajac cokolwiek

nie ogladam telewizji "z zalozenia" - zycie jest stosunkowo krotkim wydarzeniem zeby jeszcdze sobie je skracac telewizja

ale karte TV w kompie mam i od czasu do czasu zona cos tam obejrzy...

nie wykluczam skombinowania zestawu do satelitki - tez glownie do muzyczki - ale czasem sie cos luknie

tak wiec nie wykluczam tv ale raczaj do do divixa i dvd

>>eskwadrat

"głupotą byłoby proponowanie 4:3"

Nie do końca... ja oglądam duuużo koncertów DVD i w większości są one w formacie 4:3. W moim projektorze niestety są szerokie pasy bo bokach. Ponieważ nie mam miejsca na czarne zasuwane maskownice (ekran rolowany) wyświetlana czerń razi.

Czy 4:3 czy 16:9 to jest jedna z najcięższych decyzji do podjęcia. Osobiście wolałbym oba formaty ale cóż...

Dlatego poleciłem skorzystanie z w/w linka.

>Osobiście wolałbym oba formaty

nie jest to wcale konieczne kazdy beamer potrafi odtworzyc oba formaty, ale jak slusznie zauwazyles najbardziej uciazliwe sa te czarne pasy po bokach albo u gory i na dole (w zaleznosci od ogladanego materialu).

Zaleta formatu paneli/ekranow 4:3 jest fakt, ze przynajmniej jeden parametr -> szerokosc obrazu jest staly i to niezaleznie od ogladanego materialu (1,33, 1,81 2,21, 2,35 itd.) Dzieki temu przynajmniej boczne czarne obramowanie jest stale, a gorne i dolne obramowanie/maskownice musza byc dopasowane do aktualnie ogladanego materialu.

Ukryta Zawartość

W przypadku paneli/ekranu 16:9 obydwa parametry -> szerokosc i wysokosc sa zmienne i utrudniaja integracje obramowania/maskownicy

Ukryta Zawartość

Jesli komus nie zalezy na ekranie z odpowiednimi czarnymi obramowkami/maskownicami i uzywa bialej sciany jako powierzchnie projekcyjna to format nie odgrywa roli.

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie rozumiem w koncu o co wlasciwie tu chodzi.

ja uzywam projektora 16:9, koncerty oglądam też, tak na marginesie to większośc mojej

kolekcji DVD, filmy traktuję "jednorazowo" na jakiś czas, dlatego wypożyczalnia wystarcza,

te z koncertów ktore sa w 4:3 z powodzeniem puszczam na "just" czyli srodek pozostaje

oryginalny z brzegi są rozciągnięte, lecz w większości przypadków kiedy solista znajduje

się po środku kadru w ogóle to nie przeszkadza.

nie rozumiem tez po co jakieś "boczne rolety" żeby zasłonić niewykorzystane fragmenty

ekranu i nic mnie "nie razi" (czerń, o której wspomina robert).

ogladam tez mase filmow z TV (CYFRA) i ani ja ani nikt z mojej rodzinki nigdy nie narzekał

ze coś go razi, itp.

I nie zgadzam się z dziwnym wg. mnie twierdzeniem, ze 4:3 do kina domowego jest lepsze niz 16:9

albo z porównywaniem obu na równi mówiąc, że oba mają wady i zalety, a szczególnie drażnią mnie

porady w tym stylu kierowane do nie mającego żadnego doświadczenia człowieka, który

ma do wydania niemałą kasę i prosi o pomoc w tej sprawie.

mateuszek>>>, nie daj się zwieśc biciu piany n.t wyższości świąt wielkiej nocy nad św. bożego narodzenia i teoretycznym wywodom, w stylu "co było pierwsze, czy jajo czy kura"

i nie decyduj sie na 4:3. Bo bedziesz bardziej załować niż w przypadku kiedy kupując 16:9 obejrzysz

jakiś koncert z "pasami po bokach". Jeśli projektor do kina domowego, to tylko 16:9

Pzdr

eskwadrat

>projektor do kina domowego, to tylko 16:9

Dlaczego? Jakie "namacalne" argumenty (poza "bo ja tak twierdze" ) przemawiaja za tym?

xajas

www.jaschiks.com

>>eskwadrat

Nikt nie namawia Mateuszka do zakupu 4:3... Napisalem, ze jest to jedna z trudniejszych decyzji do podjecia i nalezy sie zastanowic i najlepiej porownac oba. Odeslanie do linku ma pomoc w podjeciu decyzji.

A wystrzelenie argumentu w stylu jak do kina to tylko 16:9 jest podobne jak jezdzisz po autostradzie to tylko benzyna.

spokojnie panowie

z tego co widze to 3:4 jest bardziej praktyczny bo mozna sobie rozwinac odpowiedna czesc ekranu i problem maskownic znika ( przynajmniej u mnie bo sciane mam w ciemnym drewnie )

z kolei 16:9 jest nowoczesniejszy i jak ktos celuje tylko w ten format to bomba z tym ze ja mam na przyklad tylko dwa szwedzkie kanaly nadawane w tym systemie i to jeszcze lagodnie mowiac od czasu do czasu, dvd raczej jest wyparte przez divixa :)

3:4 jest tez sporo tanszy - nawet jak licze srednio oszczednie

tak wiec w dalszym ciagu bijemy sie z myslami...

xajas >>

o "macanych dowodach" - jak wspominasz rozpisałem się tu już niejednokrotnie. nie bede sie wiec powtarzał.

nie bede te z toba polemizowal n.t. temat. szacunek

robert >>

do niedawna jeździłem dieslem. bardzo to sobie chwaliłem. dopoki cena ropy nie zblizyla sie do benzyny ;-(

mateuszek >>

nie wiem skad ten pomysł na maskownice, ale jak sledze forum to goracym orędownikiem powyszych jest kolega xajas, ktorego instalacja robi wrazenie. cel zastosowania maskownic byc moze jest uzasadniony ale w przypadku projektorow lcd - chyba po to zeby zrobić dobre, bardziej profesjonalne wrazenie i nic poza tym zapraszam kolege do siebie, zobaczysz ze bez maskownic i to w dosc jasnym pokoju z ekranem 16:9 i materiałem 4:3 jest tak dobrze jak z nimi. gadanie ze boczne białe pasy (w 16:9) albo górne i dolne (w 4:3) przeszkadzają to dla mnie podobna dyskusja, jak na forum "stereo" to ze "ciepłe kable" grają lepiej ;-)))

Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.