Skocz do zawartości
IGNORED

Accuphase E-2XX czy Amplifikator G?

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o pomoc w wyborze wzmacniacza do głośników Vienna Acoustics Mozart Grand. Obecnie mam system Rotela (przedwzmacniacz RC-03 i dwie końcówki mocy RB-03) i zastanawiam się czy wybór jednego z powyższych wzmacniaczy będzie rzeczywistym i pozytywnym krokiem w stronę poprawy dźwięku. Z Accuphase wchodzą w grę używane E-206, 207, 210, 211, 212 lub nowe E-213 (choć stawiam głównie na te dwa ostatnie).

Czy ktoś z Szanownych ma doświadczenia z tymi wzmacniaczami w połączeniu z Vienna Acoustics?

Pomieszczenie odsłuchowe ma ok. 30m2 w kształcie dość równomiernym.

Każda porada/sugestia mile widziana :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

https://www.audiostereo.pl/topic/56718-accuphase-e-2xx-czy-amplifikator-g/

Posłuchaj VA z MF . Jak dla mnie, seria 2xx Accu gra dobrze ale nie spodziewaj się jakieś wielkiej poprawy . Starsze 2xx grają lepiej i to zdecydowanie . Na nowego 213 szkoda kasy . Lepiej wybrac coś starszego z serii 3xx lub lepiej 4xx . Ja posłuchał bym VA z Musicalfidelity

@Kogutaudio, dzięki.

Można prosić o jeszcze jakieś podpowiedzi? V-t

@Kogutaudio, dzięki.

Można prosić o jeszcze jakieś podpowiedzi? V-t

Zdecydowanie E206. W ciągu ostatniego roku sprowadziłem znajomym 4 sztuki z Niemicec (500 - 600 euro) i sa b. zadowoleni. Jest to jeden z najbardziej udenych "budżetowych" modeli Accuphase. Dźwiek można opisać jako rzetelny i konkretny.

To zdecydowanie zły wybór do tak dużego pomieszczenia !!! Będziesz niezadowolony - jeśli już koniecznie Accu to serii 4xx - a jeszcze lepiej końcówka mocy. Widziałem na allegro za 5 k.

Na pewno nie E-213. Miałem go jakiś czas i np. z ProAc D15 zupełnie sobie nie radził (kontrola basu). W tym zakresie VA Mozart Grand jest b.wymagające.

Na temat innych modeli Accu nie wypowiadam się, bo nie słuchałem.

212 w zupelnosci wystarczy to swietny wzmak lepszy od 213.

206 to zabawka do 212 ale roznica w cenie spora wiec pozostaje tylko samemu ocenic co nam potrzebne.

Sluchalem niedawno E212 z kolumnami Xaviana i bylo genialnie (nie mam pojecia jak zagra to z ,,miekkimi,, VA)

robix

Z tą zabawką to bym polemizował. Mam i 206 i 211, słuchałem też dość długo 212. Porównanie 206 v. 211 i 212 przynajmniej na podstawkowych Chario i Dynaudio nie wskazuje jakiś specjalnych różnic klasy. Fakt, grają trochę inaczej, ale inaczej nie znaczy gorzej/lepiej.

A wracając do zasadniczego tematu: w pełni zgadzam się z przedmówcami. Seria 2XX będzie do tych kolumn i pomieszczenia po prostu za słaba. Mogą pojawić się problemy z kontrolą basu. Szukałbym też raczej 4XX niż 3XX.

Z tą zabawką to bym polemizował. Mam i 206 i 211, słuchałem też dość długo 212. Porównanie 206 v. 211 i 212 przynajmniej na podstawkowych Chario i Dynaudio nie wskazuje jakiś specjalnych różnic klasy. Fakt, grają trochę inaczej, ale inaczej nie znaczy gorzej/lepiej.

A wracając do zasadniczego tematu: w pełni zgadzam się z przedmówcami. Seria 2XX będzie do tych kolumn i pomieszczenia po prostu za słaba. Mogą pojawić się problemy z kontrolą basu. Szukałbym też raczej 4XX niż 3XX.

Adalbert95 >>> Polemizowac Ci zawsze mozna ale skoro nie slyszysz roznicy miedzy 206 a 212 to albo ogluchles od lojenia badz sluchawek dousznych bo w przeciwnym razie nie opowiadalbys bajek o tym ze nie naglosni sie 212 30 m2 (ludzie to robia z powodzeniem 16 W z lampy SE)

Wlasnie 212 sluchalem w dokladnie 30 m2 i z palcem w d...e z dosc ciezkimi do napedzenia Xavianami Gulietta robil co chcial.

robix

Wtrące swoje trzy grosze.

Adalbert95 npisał, że wzmaki te brzmią inaczej i z tym się zgadzam. Ja słuchałem starej E207 i był to baaardzo fajny wzmak - nie sądzę, że gorszy brzmieniowo od 212. Dlugo zastanawialem się czy właśnie jego nie zakupić jednak ostatecznie zdecydowałem się na E212, którego nabyłem bardzo okazyjnie - i to przechyliło szalę na korzyść 212. Bardzo ważna była dla mnie także w 212 możliwość dostawienia karty rozszerzeń w postaci DAC'a, co wkrótce po zakupie wzmacniacza uczyniłem. Efekt bardzo dobry, z nagłośnieniem 30m2 nie mam problemu.

Pozdrawiam,

kvist.

@Robix: jest co najmniej nie eleganckie imputowanie mi pospolitej głuchoty. Musisz też wiedzieć, że w wypadku urządzeń w wieku 206 niezwykle istotny jest ich "przebieg". Zajechany rzęch będzie grał inaczej niż egzemplarz o "nalocie" rzędu tysiąca godzin. Zachęcam też do poważnych odsłuchów Accuphase`a na sprzęcie klasy co najmniej tej samej co wzmacniacze. Xaviany to dobre kolumny ale powiedzmy sobie uczciwie - Himalaje to to nie są...

Nie twierdzę, że nie da się słuchać w 30 m pokoju na mało sprawnych kolumnach używając 16 W lampy, pozostaje tylko kwestia jak to będzie grać z użyciem porządnej, mocnej końcówki. Powszechnie tez wiadomo, że 20 W z lampy to nie to samo co 20 W z tranzystora.

Rezerwa mocy czy prądu jest zawsze pożądana, nigdy nie wpływa na dźwięk degradująco, czego nie da się niestety powiedzieć o brakach w tej dziedzinie.

Kończąc już te moje przydługie wywody: może i 206 poprawnie wysteruje nawet duże kolumny ( wysterowywała np. dość jadowite KEF-y) ale i tak trzeba wzmacniacz odsłuchać w swoim pokoju i systemie. I o ile pożyczenie 2XX nie będzie specjalnym problemem to gorąco namawiam do postarania się też o modele wyższe. Nie znam tego modelu VA ale zakładam per analogiam, że ten też gra dość miękko. I w tym wypadku z 206 czy 207 może być już ciut za "słodko".

Adalbert95 >>> Juz dawno zaniechalem obrazania na tym forum a o ,,lojeniu,, i gluchocie to tylko dla bardziej obrazowego pokazania tematu.

Natomiast dostrzegam u Ciebie niestety braki w osluchaniu po stwierdzeniu jakoby kolumny Xaviana (szczeg z nowej serii evo)to nie godna polka dla Accu (to jakis zart)

W kolumnach Xaviana zastosowane sa swietne drogie przetworniki SS z jej nowej serii (wysokotonowki) wiec nie ma mowy o jakims zmuleniu czy braku wyrafinowania np w stosunku do dosc ,,kluchowatych,,VA.

robix

Zapomnialem o jednym zgadzam sie co do tego ze uplyw czasu ma wplyw na urzadzenia adio takie jak wzmacniacze w ktorych czesto wysychaja kondensatory a ich dzwiek odbiega od tego sprzed lat i roznice miedzy egzemplarzami moga byc duze.

robix

Miałem kiedyś wzmacniacz Rotela, który kapitalnie wypełniał 40m2.

U mnie zostały na placu boju już tylko ostatecznie trzy wzmacniacze: Accuphase E-212 (używany), Accuphase E-213 (nowy) i Amplifikator G (nowy). Cięzki wybór...

213 jest jasniejsza w przekazie od 212 i powinna sie lepiej wpasowac charakterem do cieplych VA .

Amplifikatora nie slyszalem ale bedzie go trudniej odsprzedac w razie zmiany sprzetu w przyszlosci ja bym raczej sobie darowal i skupil na pewniakach typu Accuphase (to moje prywatne zdanie i nikt nie musi sie z nim zgadzac).

robix

Dziękuję wszystkim. Prawdopodobnie "pójdę" w stronę E-213.

• 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.