Jump to content
IGNORED

Luxman L-230 problem z wejsciem fono


Ipswitch

Recommended Posts

witam

mam ogromny problem z sygnałem fono w moim wzmacniaczu. Mianowicie chodzi o średnie tony i początek niskich: są niesamowicie zawyżone wibrujące i metaliczne momentami aż boli słuchać. przeprowadziłem szereg doświadczeń mających na celu zlokalizowanie problemu i wyszło na to że coś musi być z torem audio wzmacniacza fono. pokusiłem się nawet o wymianę kondensatorów na nowe, ale sytuacja nie uległa najmniejszej poprawie. W torze CD wszytko jest w porządku i gra bardzo ładnie, bez zastrzeżeń. gramofon mimo, że to totalny złom też nie jest przyczyną ponieważ podpinałem go do innych wzmacniaczy i gra normalnie. Niestety nie znam się za bardzo na elektronice ale lutować umiem.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Może coś z przełącznikiem MM/MC. Standardowa wkładka gramofonowa jest typu MM. Bardziej zaawansowane typu MC wymagają wejścia o większej czułości. Z tego co pamiętam, tam (w L230) jest przełącznik.

Może on coś łączy "na lewo" ..

Pozdrawiam

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie. Masz tam przełącznik rodzaju wkładki pomiędzy przełącznikiem żródła a pokrętłem siły głosu

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

nie wiem czy przełącznik czegoś nie psuje może.. w każdym bądź razie mam wkładkę MM i jest nastawione na MM a przy włączeniu na MC prawy kanał gra bardzo głośno w stosunku do lewego jest to wielkość rzędu >25 db. Co bardzo ważne MC odbiera całą radość z dźwięku staje się zamglony, stłumiony i nieczysty.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.