Skocz do zawartości
IGNORED

iPod i stacja dokująca ASD 1R Denon

stomasz

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu iPod classic 160Gb podpięty do stacji dokującej Denon służy mi jako "mini serwer muzyczny" i myślę że jak na takie maleństwo to gra to zupełnie ładnie. Jest jednak małe ale... chociaż ASD 1R wyposażona jest w gniazdo s-video to w przypadku tego modelu ipoda ta opcja jest niedostępna.

Może ktoś na forum też posiada taki zestawik i zechce się podzielić swoimi spostrzeżeniami na ten temat ?

Pozdrawiam :)

Sam sie dziwie ze wielu ludzi sceptycznie podchodzi do tego aby wykozystywac Ipoda jako serwer muzyczny,pozatym tu na kazdej wystawie audio jest stalym bywalcem pozostaje jedynie problem wlasnie z samym podlaczeniem Ipoda.Niby proste ale wcale nie dokonca :) Stamsz nie wiem czy wiesz ale wlasnie przez Twoj dock nie dokonca wykozystasz Ipoda :(

to ten prawda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sceptycyzm z wykorzystaniem iPoda, jako serwerka muzycznego jest bardzo mocno uzasadniony. Oczywiscie jesli komus nie zależy na jakosci prezentowanej muzyki to jest to urządzenie wspaniale. Problem zaczyna sie jesli szukamy mozliwosci wyprowadzenia z niego sygnalu w postaci cyfrowej. Sa stacje ktore maja taka mozliwosc, ale nie wiem czy osoba ktora taka stacje kupi nie zrobi tego dla czystego sportu.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

marcusSE, 27 Cze 2009, 19:40

no tak, wygląda bardzo podobnie do mojego ... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak to napewno ta sama stacja tylko Twoja jest w bialym kolorze,Stomasz jak wiesz je tez chcialem kupic docka tylko ze Yamaszki ale troche poszperalem i zrezygnowalem przerabialem wiele dockow tyle ze zawsze cos nie pasowalo mi zalezy na pelnej obsludze Ipoda i Iphona a okazuje sie w praktyce to dosc trudne a co najwazniejsze jest tez duza roznica w jakosci dzwieku :) nap czy nap mozesz przegladac pliki video na TV itp :)

Dla przykladu 2 stacje uzbrojone w te same wejscia a w praktyce dzialaja zupelnie inaczej a te pozlacane koncowki to bzdura i s-video tak naprawde juz zbedne.

IPod Touch/Iphon po wgraniu odpowiednich programow do obrobki dzwieku potrafi niezle zaskoczyc roznica dzwieku a do tego wszystkiego mozesz jescze ogladac filmy internet itp na TV tylko trzeba miec odpowiedni dock.

(ciekawostka jest ze filmy juz niedluga beda w bluray)

Ukryta Zawartość

post-21568-100001465 1246136508_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj marcusSE, jeśli chodzi o dźwięk z mojego zestawu iPod/dock , to jest on na tyle dobry że bez bezpośredniego porównania z płytą cd trudno rozpoznać czy gra płyta czy dock , dźwięk z ipoda jest jakby trochę odchudzony ale poza tym wszystkie detale są na swoim miejscu.

Zawsze kiedy mam ochotę na bardziej audiofilskie brzmienie przecież mogę sięgnąć po oryginalną płytę a tak, do codziennego słuchania, czy podczas jakiejś imprezy w zupełności to wystarcza.

Mój propblem polega na tym że sygnał video z mojego ipoda jest niedostępny dla stacji dokującej - wiem że jest kilka modeli które posiadają taką opcję, podejrzewam tutaj kolejny chwyt marketingowy - najprawdopodobniej zamieniono któryś ze styków w gnieździe ipoda ponieważ pliki video można oglądać w tv tylko przez oryginalny kabelek apple :(

Założyłem ten temat z myślą że może jest osoba posiadająca podobny zestaw do mojego ale cóż - wygląda na to że wciąż jestem pionierem w tym temacie :)

Pozdrawiam.

Stomasz tak napewno w 100% Twoj dock do muzyki spelnia swoja role to podobnie jak ten co chcialem kupic Yamahy ale ja mam zamiar kozystac z wszystkich mozliwych funkcji czyli rowniez ogladania filmow itp,dlaczego mam z tego niekozystac kiedy to fajna sprawa,co do jakosci dzwieku to pewnie ze nie jest audiofilski ale tez nikt chyba tak nie twierdzi :) ja Ipoda traktuje jako alternatywe dla zwyklego mp3 tu dla mnie Ipod jest nie do pobicia.Stomasz jezeli interesuje Cie pelne wykozystywanie Ipoda to pomysl moze nad zmiana docka ja wlasnie czekam na odp ile kosztuje jeden dock ktory obsluguje wszystko bez problemu pozatym ma wkoncu wejscia component,ale mysle ze i tak zamowie nowy zestaw Apple dock + pilot i zestaw kabli(widzialem i slyszalem jak dziala) moze i nie jest tez tani ten zestawik ale naprawde jego kvalitet jest wysoki pozatym byl nawtet ten zestaw testowany i zdobyl bardzo wysoka ocene :) a te kabelki sa robione dle Apple przez Monster Cable :)tylko te nowe bo byl jescze starszy model ktory tez w docku posiadal s-video ale teraz juz z tego zrezygnowali.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-21568-100001410 1246198724_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marcusSE, 28 Cze 2009, 16:18

MarcusSE zdecydowanie masz racje , ja też uważam że ipod mógłby służyć jako urządzenie wielofunkcyjne – zresztą z taka myślą nabyłem cały zestaw – niestety moje pragnienie spełniło się ale nie do końca.

Nasuwa mi się jednak pytanie: czy wspomniany przez Ciebie uniwersalny dock będzie np. kompatybilny z Denoinem f102 – mam na myśli obsługę całego zestawu za pomocą jednego pilota – jeśli tak to temat wart byłby zastanowienia.

Pozdrawiam. :)

Mam stację dokującą od Fatmana - gra ciszej niż CD na wyjściu (lub na wyściu DACa).

Chyba jednak zdecyduję się na Wadię (w USA ok 1200 zł) ze względu na wyjście cyfrowe.

Wadie trudno okresli dokiem do ipoda :) to juz raczej wysokiej klasy transport do ipoda,ciekawostka jest ze ten zestaw wadi byl konfrontowany z odtwarzaczami cd :) i otrzymal bardzo wysokie oceny jednak dla mnie cena jest za wysoka u mnie kosztuje 3800kr + jakies dobre kabelki to juz 5000kr masakra :(

W cenie docka lepiej kupic leciwego Grundiga 7550, ktory MIAZDZY iPODa od pierwszej minuty. Wiem, bo to przerabialem....

No chyba ze komus zupelnie nie zalezy na dzwieku, a jedynie zeby miec serwer.... to w sumie jeden z najtanszych sposobow na to...

LTJ Sonic, 3 Lip 2009, 16:48

>Chyba jednak zdecyduję się na Wadię (w USA ok 1200 zł) ze względu na wyjście cyfrowe.

Tylko po co? Cyfra z Wadii ponoc jest koszmarnej jakosci... Elberoth gdzies o tym pisal nawet. Problemem jest wyprowadzenie z iPODa toru cyfrowego, ktore co prawda udalo sie Wadii, ale jak sie okazuje nie do konca... Kup w tej cenie dobrego DVD playera i bedziesz mial wiecej radochy :) Jak chcesz poszalec to idz w Krella,..

Jestem laikiem jeśli chodzi o sprawy techniczne ale wydaje mi się ze winę za jakość dźwięku ponosi ipod, podobno dock denona pracuje na takich samych przetwornikach co odtwarzacz cd.

W moim przypadku nie zauważyłem natomiast żadnej różnicy w głośności, jedyna różnica to jak już wcześniej wspomniałem, dźwięk z ipoda jest trochę "odchudzony".

ps. co to jest Wedia - z czym to się je ? :)

Stomasz jezeli chodzi Ci o to czy bedziesz mogl sterowac swoim pilotem od Twojego zestawu Denona to niestety nie, ale to chyba nie taki problem bo ten dock posiada wlasnego pilota ja mialem podobny dylemat z dockiem Yamahy tez tak mi zalezalo abym mogl sterowac Ipodem pilotem od mojego zestawu :)ale sie wyleczylem z tego pomyslu,ja biore tego docka od Apple razem z ich kabelkami przynajmniej bede mial pewnosc ze bedzie faktycznie obslugiwal i Ipoda i Iphona bez problemow pozatym wkoncu Ipod faktycznie stanie sie urzadzeniem wielofunkcyjnym ktorego mozna wykozystac w 100%.Czekam tylko bo moze beda mieli caly pakiet czyli dock + kable bo jak narazie sa osobno a jedyny pakiet to stary model zreszta i tak nie dostepny juz w Apple.Cena tez nie jest tragiczna 1000kr za komplet a co do tego zestawiku to byl testowany za dzwiek i obraz dostal bardzo wysokie oceny. Stomasz wiec jezeli nie przeszkadza Ci dodatkowy pilocik do zestawu to moze jest sie warto zastanowic :)

Pozdrawiam

pilot jest calkiem zgrabny i ladny :)

Ukryta Zawartość

post-21568-100000950 1246648562_thumb.jpg

post-21568-100000951 1246648562_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stomasz, 3 Lip 2009, 21:13

>ps. co to jest Wedia - z czym to się je ? :)

To troche tak, jakbys na forum samochodowym zapytal co to jest Mercedes i z czym to sie je...

Czestym ulatwieniem jest www.google.pl

Tu akurat mowimy o tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafko to nie chodzi o to aby ipod zastapil cd,ja kozystam z Ipoda i Iphona na codzien a w domu jest dla mnie alternatywa dla mp3 i jedynie mp3 poprostu to o wiele wygodniejsze niz walajace sie gdzies plytki z mp3 i tu Ipod bije mp3 wszystko w malutkim pudeleczku ladnie posegregowane itp nie wspomne o innych mozliwosciach ktore Ipod daje :)

rafko, 3 Lip 2009, 21:33

dzięki za ułatwienie :)

Ja i marcusSE mamy podobne zdanie na temat ipoda - jest dużo wygodniejszym rozwiązaniem od walających się płytek mp3, że również o innych zaletach ipoda nie wspomnę :)

rafko

>Tylko po co? Cyfra z Wadii ponoc jest koszmarnej jakosci... Elberoth gdzies o tym pisal nawet.

>Problemem jest wyprowadzenie z iPODa toru cyfrowego, ktore co prawda udalo sie Wadii, ale jak sie

>okazuje nie do konca... Kup w tej cenie dobrego DVD playera i bedziesz mial wiecej radochy :) Jak

>chcesz poszalec to idz w Krella,..

Nie wiem jakiej jest jakości cyfra wadii, bo nie słuchałem. Opieram się tylko na recenzji w sterophile i najnowszym HiFiChoice (wydanie angielskie) i wnioskuję iż będzie z pewnością lepiej niż ze stacyjka którą obecnie posiadam (choćby w kwestii pilota).

Nie bardzo rozumiem dlaczego piszesz nie z gruchy ni z pietruchy o DVD playerze, jakby on miałby coś wspólnego z ipodem. Posiadam DVD robiące u mnie za napęd do DACa więc nie mogę zafundować sobie zwiększenia radochy (chyba że jest ona związana z posiadaniem dwóch dvd). ;-)

a poważnie w moim skromny systemie warto wykorzystać dobrodziejstwa zewnętrznego DACa. Kolejny system też chciałbym rozwijać posługując się takim typem urządzenia. Konkretnie myślę o Manleyu Wave (przetwornik + przedwzmacniacz lampowy) połączonym z Luxmanem, lub Jadis, bądź Accuphace

stąd ta wadia.

rafko:

>Cyfra z Wadii ponoc jest koszmarnej jakosci...

O tym przekonamy się, gdy ktoś zrobi tej Wadii test na bit-perfect. Jeśli ktoś ma toto w W-wie, to chętnie w takim teście pomogę.

stomasz:

>podobno dock denona pracuje na takich samych przetwornikach co odtwarzacz cd.

O ile się nie mylę, dock Denona pobiera z iPoda sygnał analogowy, w jego przypadku nie ma więc mowy o żadnych przetwornikach.

Ja myślę o czymś takim, na twardy zgram sobie Mp3, a napęd mam na audio cd. Do tego mogę jeszcze słuchać radia internetowego, czy wykorzystać połączenia USB z zew. serwerem.

Ukryta Zawartość

post-17052-100000805 1246868725_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 1 miesiąc później...

Witam wiec jak wczesniej pisalem ja zdecydowalem sie kupic jednak zestaw Apple :) Naprawde sporo szukalem czegos co bedzie mi pasowalo i bezproblemowo obslugiwalo Ipoda/Iphona najchetniej kupilbym dock Yamahy i sterowal ipodem jednym pilotem niestety go przekombinowali. Sadze ze zestaw apple w cenie dockow np Yamahy,Denona itp jest jedna z lepszych propozycji.Oczywiscie bez minusow sie nie obylo :) a to pare fotek docka i kabli oczywiscie jak to w apple wszystko zapakowane wzorowo,kable i dock bardzo porzadnie wykonane,mimo ze dock jest minimalistyczny(wiadomo apple)to jest nadzwyczaj ciezki.

Ukryta Zawartość

post-21568-100007729 1250870610_thumb.jpg

post-21568-100007730 1250870610_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewno jest to wiekszosci znana sprawa, ajesli nie wszystkim to moze sie przyda. Mylne jest zakladanie ze po podpieciu iPoda do staji dokujacej na wyjsciu video otrzymamy sygnal. Czesc iPodow daje taka mozliwosc gdyz sygnal faktycznie tamtedy wychodzi, ale czes sygnal video (tak wiem to dziwne) podaje wyjsciem sluchawkowym - sa nawet do tego specjalne kabelki - tu pyklad jednego z nich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

MascusSE, możesz wkleić jeszcze zdjęcie tyłu stacji dokującej? Dzięki. Napisz kilka słów o wrażeniach z odsłuchu. Pozdrawiam.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

A przepraszam. Już znalazłem zdjęcie tylniej ścianki kilka postów wyżej :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.