Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 4 stówek, konkrety

Panie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Kolegów ;)

Jakie kolumny byście polecili?

Wzmak - Yamaha AX-497, muza z kompa - X-Fi, mp3 256 - 320, flac.

Pokój 13m, muzyka Trance i pochodne (vocal, progressive), nie żadna wiocha w stylu Basshuntera

Myślałem nad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze:

Ukryta Zawartość

Mają to być kolumienki na ok rok, później pomyśle o jakiś Waflach 9.3, 10.2, Quantumach Magnata czy podobnych... pojeżdżę, posłucham... i o jakimś CD-eku.

A na razie...

Chciałbym się pozbyć basu z pokoju obok :D , aktualnie słucham na podłogowych Catach, wg mnie grają lepiej od poprzedników - Monitorów 220 Magnata, mają lepszą średnicę i mniej natarczywe wysokie - to cykanie doprowadzało mnie do szału... no ale te basy...

Więc, od kolumn oczekuję mocnego kopa, fajnie jakby zeszły dość nisko, no i żeby ten bas za bardzo nie wylewał się z pokoju. Cykanie nie natarczywe, ładna średnica - żeby wokale było ładnie słychać ;)

Które kolumny będą dobre? A jakich unikać? Jakieś inne propozycje? Dodam, że forum jak najbardziej przeczesywałem...

Liczę na was, nie chcę popełnić kolejnego błędu tak jak z tymi Magnatami...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57080-kolumny-do-4-st%C3%B3wek-konkrety/

Witam.

Trochę poza tematem ale mp3 256-320kb to padaczka. Sam ostatnimi czasy skasowałem zawartość mp3, którą gromadziłem przez parę lat na rzecz flac. Różnica w jakości - bez gadania. Wiem, iż ciężko zgromadzić nagle wszystkie ulubione dzwieki we flacku ale mp3 chyba nie ma sensu juz włączać.

Pozdrawiam

Flac na pewno lepszy od mp3

ale i tak można się nadziać

Ostatnio ściągnąłem Davisa i w jednym miejscu

jednego z utworów jest bardzo wyraźny przester :/

Przepraszam za O.T

;)

Kup sobie używane TANNOY;e m1 shadow to najlepszy glosniczek do 1200zł (uusher s-520) kolego ten maluszekpo prostu zabija kulturką brzmienia i o dziwo basem i jest odfiltrowany z agresji to dla mnie ideał

GrungiG BOX 8500 prezentują całkiem spore brzmienie. Bas (25 cm, zamknięty) - pewno Cię zadowoli. 180 złotych na allegro to b. dobra cena.

Ale - jak chcesz zdecydowanie lepszego dźwięku, super przestrzeni, rozdzielczości, muzykalności itp. itd. - zainteresuj się Infinity RS 3000 lub 3001. Bas jakościowo również jest zdecydowanie lepszy od Grungiga, lecz mniejszy (20 cm).

Jeśli małe Tannoye są jednymi z naj kolumn do 1200 zł, to rzeczone, stare Infinity - do spokojnie za 2 razy tyle...

Pozdr.

Ukryta Zawartość

post-7648-100001094 1246529632_thumb.jpg

post-7648-100001095 1246529632_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Poszukaj stare aktywne philipsy MFB (motional feedback). I ewentualnie jakiś prosty preamp.

One chodzą dziś po 400-500 pln. I biją na głowę wszystko w swojej klasie i 2 klasy wyżej :)

500 złotych trzeba dać za "nieco" zdezelowane... (allegro). Na ebayu, chyba nieco lepszy model po 400 euro... Jaka jest różnica między powyższymi modelami (567 i 544)?

Swoją drogą - bardzo oryginalne rozwiązanie z umieszczeniem twetera przed głośnikiem basowym:)

25 cm na basie też robi wrażenie (w tych na allegro). I gdyby nie ich nieco "zapuszczony" stan - kto wie?

Jak to gra na tle konkurencji współczesnych monitorów za kilka kzł? Plusy i minusy (jeśli są:)

Pozdr.

P.S.

Ciekawe, że stan wizualny i techniczny nieźle poobdzieranych kolumn z widoczną na zdjęciach dziurą w membranie (niemalże), sprzedający określa jako bardzo dobry...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

567 są modelem wyższym od 544, mają tą samą koncepcję. Niżej schodzą, mają większe gabaryty.

Podłączone do dobrego toru (sensowny CD, u mnie najlepiej 544 grały z lampizowanym cd philis 820) grają bardzo dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.