Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable do poniższego zestawu?

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Będę wdzięczny za podpowiedzi jakie okablowanie warto sprawdzić z poniższym zestawem. Potrzebny mi interkonekt XLR i głośnikowy 2x2.5 najlepiej bi-wire.

electrocompaniet eci 5

primare cd31

gamut l3

Zależy mi na neutralności, jak najmniejszych ograniczeniach jeśli chodzi o przestrzeń, przejrzystość i dynamikę lecz bez utraty kontroli/napompowania. Z moich doświadczeń do tej pory wynika, że raczej powinienem omijać ciepłe, zamulające czy podbijające bas kable a szukać czegoś grającego równo. Z tego co czytałem, warto sprawdzić Kondo VC i SPC, czy tak? Co jeszcze?

https://www.audiostereo.pl/topic/57122-jakie-kable-do-poni%C5%BCszego-zestawu/

Skontaktuj się z Panem Markiem z Adudionovy i wypożycz jego topowego głośnikowca Astral Invader ,u mnie "w pokonanym polu zostawił" 2-3 krotnie droższe konstrukcje.Prawdopodobnie możliwa jest też jego wersja bi-wire.

tadeo nie mam zbyt dobrych wspomnień jeśli chodzi o okablowanie tej firmy, znajomi pożyczali, przynosili różne kable i było albo słabo albo tylko poprawnie. Powiadasz, że coś się zmieniło?

Red Dawn ma za mało basu. Mieliśmy rozmawiać o równych kablach, a Ty piszesz o kablu, który daje świetną ilość info w górze pasma, fajną średnice i praktycznie zero wypełnienia w basie.

Mi też ciągle za mało tego "audiofilskiego basu" chociaż mam Harpie którym go nie brakuje oraz wzmaka Luxman-a ,który potrafi je napędzić dlatego "podpieram" się Anti Cable 10awg miedzianym na dół przy bi-wiringu :-)

próbowałeś? bo jeśli tak to nie mam uwag. Jeśli nie, a tylko tak słyszałeś, to mogę Ci powiedzieć, że jak dla mnie w moim systemie bas jest nieźle wypełniony, i ma dobrą kontrolę. Jak dla mnie.

z mogami blue rocket mój ECI 1 brzęczy transformatorami i aktywuje się zabezpieczenie termiczne. One mają ogromną pojemność - to koncentryk. Nie wiem do końca czy przy 5 też może się tak dziać, ale szkoda zniszczyć sprzęt.

profundis, 6 Lip 2009, 22:55

>Sprawdź kabelki Chorda,są bardzo wyrównane i przejrzyste:)

Chord "niema" basu, a przynajmniej Epic, jak kable wyżej nie wiem, ale Epic to już dość wysoko, i przestrzeń na pokoje...........

• 2 tygodnie później...

Miałem przyjemność przetestować okablowanie Harmonix, tym razem interkonekt GP w zestawieniu z kablem głośnikowym HS 101. Jest to znakomite okablowanie jednak w moim systemie, choć na ucho niczego nie brakowało, brzmienie wydawało się takie jakieś przyciemnione jeśli chodzi o barwę. Nie mogę się do tego przyzwyczaić. Inne testowane kable wydają mi się jaśniejsze albo cieplejsze. Poza tym podczas słuchania ciężkiej muzyki wydaje się jakby atak był świadomie stonowany, dźwięk lekko wygładzony a przestrzeń nieco rozmyta. Ktoś z Państwa miał podobne odczucia czy jestem w nich odosobniony?

Dziwny opis!Nie pokrywajacy sie z opiniami innych uzytkownikow tych kabli.IC HP Harmonixa, to przede wszystkim duza przejrzystosc,znakomity we wszystkich zakresach od basu, poprzez srednice, az do gory.Moim zdaniem neutralny.A poza tym gdzies w necie wyczytalem, ze potrzeba ok 500 godzin na wygrzanie tych kabli!!

nie miałem okazji wyższych Harmonixów, ale mam w domu cl 230 interkonekty i głośnikowy kabel cs 120. Te akurat zupełnie nie zaciemniają. Ich główną cechą (zwłaszcza głośnikowy) jest duża ilość informacji połączona z brakiem agresji. Sympatyczna barwa i przestrzeń.

????

JarlBjorn, 15 Lip 2009, 12:36

>Wygrzanie kabli? 500h? Dobre!

No moze troche przesadzilem, ale cyt. uznanego recenzenta z "positive-feedback", to conajmniej

250h.!!!!

"If you ever need an example of how important cable burn-in is, this is it. On my first go ‘round with the HS, after they had about 250 hours, they were obviously romantic with a disproportionate low-end." - vide bardzo ciekawy caly artykul!

chipendal chyba mylisz pojęcie przyciemnienie z zamuleniem. Do przejrzystości nie mam uwag... chodzi mi o hmm barwę dźwięku. Wpadł mi właśnie w oko test Harmonixów na highfildelity "Harmonix gra bardzo głębokim, pełnym dźwiękiem. Jest jednocześnie bardziej szczegółowy i ciemniejszy niż inne kable. " Jak widać jednak odosobniony w opinii nie jestem tak do końca.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.