Skocz do zawartości
IGNORED

Co wlewacie do myjek ultradźwiękowych

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem właśnie takie cudo i teraz pytanie do praktyków - jaki roztwór wlewacie do środka do czyszczenia płytek drukowanych i innej elektroniki ?

Coś gotowego czy macie jakąś własną receptę szefa kuchni ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czysty czy rozcieńczacie wodą destylowaną ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tu kupisz czysty do zastosowań labolatoryjnych w opakowaniu 5L. nr Kat.02171.5000

www.chemland.pl +48 91 5733640

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Do myjek ultradzwiękowych wlewa się płyn odpowiedni do tego CO się czyści. Izopropanol to generalnie do optyki (szkło)i elektroniki. Ja np czyściłem wtryskiwacze do auta w nafcie w takiej myjce. Z fabrycznych płynów do czyszczenia widziałem również wodę destylowaną z dodatkiem srodków powierzchniowo czynnych

Chciałem wrzucić cała pytkę drukowaną (z elementami) ze wzmacniacza. Płyty główne telefonów GSM tak myją od lat i nic się nie dzieje. Nie wiem jednak czy szlag elektrolitów nie trafi.

Pracowałem na montażu w firmie, która konstruowała urządzenia dla telekomunikacji (modemy, konwertery itp.). Używaliśmy specjalnego płynu do mycia, który był odpowiednio dobrany do zmywania pozostałości po topnikach wodnych i osadach które pozostawiały pasty cynowe do smd. Myliśmy całe płytki drukowane z prawie wszystkimi elementami, także kondensatorami, z wyjątkiem cewek i przełączników (były dolutowywane po myciu płytek). Po operacji mycia w myjce płytki były płukane wodą z kranu, później sprężone powietrze i suszarka. Jak była potrzeba doczyszczania to używaliśmy izopropylenu i Kontakt PCC.

Na Allegro są dwa płyny do mycia płytek w myjkach - inny do SMD i inny do montażu przewlekanego.

Wie ktoś na czym polega różnica ?

Elberoth

>Chciałem wrzucić cała pytkę drukowaną (z elementami) ze wzmacniacza.

Ale po co? :) Stara szczoteczka do zębów, umywalka, izopropanol i gotowe. Masz pewność że wszystko doczyścisz i nic się elektronice nie stanie bo panujesz nad tym gdzie płyn ścieka itp. No chyba że to ma być sama sztuka dla sztuki - a, to przepraszam;))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.