Skocz do zawartości
IGNORED

I co dalej? Nowy zestaw stereo.

sirVincent

Rekomendowane odpowiedzi

Moją przygodę z... („audiofilstwo” to chyba zbyt mocne słowo), rozpocząłem jakieś 2,5 roku temu z CA, i nadal, choć wbrew wielu krążącym na forum opiniom, uważam, że może on być jedną z alternatyw dla zaczynających zabawę ze sprzętem hi-fi.

W międzyczasie jednak i ja zacząłem odczuwać braki w dźwięku, i korzystając z przeprowadzonego remontu, zdecydowałem się na zmianę również i sprzętu.

A więc kolejny z tematów typu „proszę, doradźcie”.

Ale gdzie mam zacząć poszukiwania, jeżeli nie w środowisku ludzi obeznanych?

Czego szukam?

Kolumny frontowe + wzmacniacz + źródło (tu proszę o radę, czy pozostać wierny CD, czy pora decydować się na blu-ray)?

Za ile?

10.000 PLNów (a to znaczy, nie 12.000, nie 15.000 – tylko 10.000 max)

Gdzie to ma grać?

Salon otwarty na aneks kuchenny i korytarz oraz quasi-klatkę schodową (mieszkanie dwupoziomowe). Kubatura ca. 30 m2.

Co ma nań grać?

Z jednej strony bieguna chilloutowe klimaty (Enigma, Mike Oldfield), ścieżki dźwiękowe ala James Horner

Gdzieś po środku rock (Floydzi, Cocker)

Po drugiej stronie bieguna hard rock (Metallica, pierwsze płyty Hey; ONA)

Czego oczekuję od dźwięku?

Wysokie mniej dominujące aniżeli w CA ale nie wycofane.

Średnie... po prostu naturalne

Bas nisko schodzący, szybki, punktowy, dobrze zarysowany.

Warunki natury estetycznej.

Wzmak + Cdek musi być dostępny w kolorze czarnym. I musi mieć wyjście na suba aktywnego (pre-out)

Kolumny w kolorze wiśnia, bądź tym podobnych klimatach (generalnie nie czarne i nie jasne ala buk).

Moim utopijnym rozwiązaniem byłoby zaprosić pana z zestawem 3 konfiguracji do domu, by po odsłuchach móc zdecydować się na ten jeden.

Z góry dziękuję za poświęcony czas i wszelkie pomocne sugestie.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/57155-i-co-dalej-nowy-zestaw-stereo/

Micromega(5-6 tyś na elektronikę) też nie będzie złym pomysłem plus dobrane do zestawu kolumny bez podkreślonej górnej średnicy(3-4 tyś. na kolumny).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

jozefkania

Tak, tak. masz rację. Myślaełem o czyś innym, napisałem co innego. Chodzi oczywiście o powierzchnię kwadratową.

Też zastanawiałem się nad Rotelem. I może Hyperionach 3 do niego?

sirVincent, 9 Lip 2009, 13:35

Generalnie wyjście pre-out świadczy o wyższej klasie sprzętu. Nie musisz uzywać ale lepiej go mieć ( z czasem Ci się może coś odwidzieć). Co do wyboru sprzętu najlepiej gdybys umówił się na odsłuch. Zarezerwował parę godzin i poprosił o kilka zestawów. Tutaj każdy Ci poleci to co ma lub miał.

Różnice w odsłuchu są czasami tak subtelne, że można się nie zadowolić.

Ja Ci polecam Rotela bo sam mam i bardzo go cenię za to co mi podaje. Dla wielu będzie zbyt energetyczny a czasami zbyt jaskrawy. Dlatego jeśli masz taką kasę wcześniej zastanów się dobrze.

ja miałem wczesniej Rotela, potem przyszedł czas na wymianę więc posłuchałem inne marki, pocmokałem, zachwalałem......i wybrałem znowu Rotela. Ot.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tak sie sklada, ze w podobnym pomieszczeniu stawiamy zestaw stereo w rodzinie. Tez ma grac wszystko, byc ladny (spelniac "poziom akceptacji zony") i byc uniwersalny.

Stanelo na Monitor Audio RS8, CD i wzmacniacz - Creek Evo 2 . Jest tez wersja alternatywna: Epos M22i z Creekiem. Oba zestawy chcemy ostatecznie posluchac przed zakupem i zdecydowac. Jest jeszcze jeden bohater: Audio Physic z modelem Yara - ma wielu zwolennikow na tym Forum. Ale nie wiem, z czym nalezaloby go posluchac.

Jest dla mnie tajemnica, jak w takim pomieszczeniu zachowalyby sie wyroby rodzimych manufaktur: Audio Academy i Qba.

No ale - jak juz ktos wczesniej napisal - kazda sroka bedzie swoj ogon chwalila. Poczytaj, przyjrzyj sie obrazkom, wyskocz na testy i posluchaj. Wtedy wybierzesz dla siebie na 100% dobrze. Ot i cala tajemnica.

Powodzenia w wyborze!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cos z zalacznikami sie dzieje....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i ostatni ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kwestia odsłuchu nawet nie podlega dyskusji.

Chciałbym tylko zostać ukierunkowany na 2-3 zestawy, mieć pewność, że sprzedawca, z którym się na odsłuch umawiam ma je w aktualnej yspozycji i się umówić.

Pre-out mi jest potrzebny generalnie do suba. Od czasu do czasu zapuszczam jakiś film i miło jest wspomóc ścieżkę dźwiękową tymże wynalazkiem.

W każdym bądź razie dziękuje Wam za wszelkie podpowiedzi.

Aha. Co ze źródłem? Czy iść w kierunku blu-ray? Jak zachowują się (brzmieniowo) płyty CD na takim odtwarzaczu?

sirVincent, 10 Lip 2009, 09:49

Co ze źródłem? Czy iść w kierunku blu-ray? Jak zachowują się (brzmieniowo) płyty CD na takim

>odtwarzaczu?

Mnie się zdaje, że z blu-ray'em będzie pewnie tak samo jak z CD/DVD. Dużo zachwytów, mlaskania i super recenzji w prasie i po czasie i tak się okaże że są to urządzenia stworzone wyłącznie do filmów. Bo wystarczy spojrzeć na ich budowę i stwierdzić, że tor audio będzie coraz bardziej krojony (tak jak nawet w najnowszych odtwarzaczach CD a całą reklamę i nadmuchaną kasę wpompuje się w tor video i technologie tam niby stosowane.

Według mnie lepiej kupić jakiś w miarę tani i dobry blu-ray do filmów i dobre CD. Będzie więcej uciechy z obu.

Dokładnie, tanie BL(taką Ps3 można wyrwać już poniżej 1 tyś złotych) i dobre CD to dobre wyjście.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 2 tygodnie później...
Gość glubisz

(Konto usunięte)

Pozwólcie że podczepie się pod temat bo jakoś nie moge nowego temau założyć (ciągle że niby nie mineło 900 sekund od ostatniego zakładanego tematu).

Wiec poszukuje taniego zestawu. Maks 5000 za wszystko. Mile widziane linki np. od ceneo.pl. Dobrze jakby się trafił cały zestaw (tzn. nie kupowanie pojedyńczo podzespołów w różnych sklepach tylko cały w jednym). Słucham jazzu i do takiej muzyki brzmienie mi chodzi.

Bardzo prosze o jakieś sugestie.

Glubisz, kup ten zestaw zanim ktos to zrobi:

Ukryta Zawartość

potem do niego dobierzesz bez problemu jakies kolumny i temat zamkniety na dlugo.

Ukryta Zawartość

glubisz, 23 Lip 2009, 16:47

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w tym zestawie jest także wzmaczniacz w komplecie?

to jest sam CD.

Ukryta Zawartość

glubisz@

Zauważ jeszcze że ostatnio wyszła seria Evo2. Ten model jest już chyba stary i można kopać się o znaczne obniżki. Ale lepiej chyba poszukaj czegoś z drugiej ręki. W cenie do 3000 złotych dostaniesz razem ze wzmacniaczem.

Jesli zamierzasz kupić tani wzmacniacz pioneera to nie ma sensu kupować creeka.

Kup sobie jakieś dvd i będziesz miał z nim taki sam dźwięk. Do creeka musisz mieć coś sensownego.

Sam odtwarzacz nie zagra !!!!

głośników za wiele nie słyszałem.

Jednak z całym sercem poleciłbym szwedzkie stare i dobre Avance Omega 503 lub Dynaudio 42. Grają miękko i przyjemnie. plumkają.

jakiś Arcam plus Monitor Audio i powinno zagrać, mnie ten zestaw odpowiada

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

>sittek, 23 Lip 2009, 21:19

>głośników za wiele nie słyszałem.

>Jednak z całym sercem poleciłbym szwedzkie stare i dobre Avance Omega 503 lub Dynaudio 42. Grają

>miękko i przyjemnie. plumkają.

Przez ładnych kilka lat swego czasu walczyłem z obszernym basiskiem Avance'ów,potrzebują odpowiedniego pomieszczenia,poza tym to nie są jakieś nadzwyczajne kolumny,swój "specyficzny" urok oczywiście mają lecz każde następne które miałem były na pewno lepsze.Nie jestem przekonany też do końca czy one aż tak miękko grają,tu by można polemizować.

Avance to pewnikiem można powiedzieć,że duńskie bądź chińskie...ale szwedzkie?

l'enfant sauvage

octavarium, 23 Lip 2009, 21:56

sorki, oczywiście że duńskie. zaćmiło mnie.

Co do Avance nie uważam, że były najlepsze. Oczywiście pewnie jest wiele lepszych, jednakże jak wspomniałem nie za wiele głośników słyszałem ale z tymi mam dobre wspomnienia. I u mnie w 18 m2 wcale tego basu nie było za wiele. Było w sam raz. Całe pasmo. W porównaniu z B&W czy Paradigmami z serii 3xx czy 6xx były jak dla mnie dużo lepsze.

A na zbyt dużo basu....wystarczy dobra gąbka w bas reflex.

A ja bym polecił coś z innej beczki:

- wzmacniacz Advance Acoustic MAP-105 (2k)

- CD Advance Acoustic MCD 200 (1,2k) lub 204 (z buforem lampowym)(2,8k)

- glosniki Avcon Levanter (6k razem z kablami glosnikowymi)

*z tym tanszym CD miescisz sie w 10k i jeszcze zostaje budzet na interkonekty i pare plytek :)

... i gwarantuje, ze jakos wysokich i srednich tonow, nie mowiac o scenie bedzie nieporownywalna do MA RS*

Jedyne co to kolumny mają zdecydowanie inne podejście do basu niz MA... troche mniej ale bardziej dokladny i kontrolowany... tutaj kwestia gustu, ale mi to akurat pasuje (slucham praktycznie wszystkiego od lekkiego rocka po heavy metal i na tym odluchiwalem kolumny)

Napewno troche zachodu mialbys z odsluchaniem tego sprzetu, ale naprawde warto, bo jakosc dzwieku jest zdecydowanie lepsza od jakiekogolwiek zestawu w tej kategorii cenowej, przynajmniej z tych ktore odsluchalem... a troche ich juz bylo, bo tez jestem obecnie "poszukujacy" :)

Advance Acoustic to może być ciekawe zestawienie...

AVCON - nowy producent kolumn głośnikowych (info z dn 24.11.2008)

W ubiegłym miesiącu rozpoczęła działalność firma Avcon, nowy polski producent zestawów głośnikowych. Avcon ma w standardowej ofercie trzy modele kolumn głośnikowych: Levanter, Suestado i Nortes. Firma wykonuje też projekty na indywidualne zamówienie. Zestawy mogą być wykończone w wielu odmianach naturalnego forniru, z lakierowaniem na półmat lub z połyskiem. Firmowa witryna ma adres: www.avcon.com.pl.

Levanter (cena 5.500 zł para) to dwudrożny, podłogowy zestaw z izodynamicznym głośnikiem wysokotonowym. Kolumny są dedykowany do pomieszczeń odsłuchowych o powierzchni do 20m2. Impedancja nominalna wynosi 8 omów, a efektywność 86dB.

Suestado (cena 7.500 zł para) to także podłogowy zestaw dwudrożny. Zastosowano w nim klasyczny głośnik wstęgowy z karbowaną wstęgą. Dwa głośniki nisko-średniotonowe są rozmieszczone symetrycznie w stosunku do głośnika wysokotonowego (poniżej i powyżej). Impedancja nominalna wynosi 4 omy, a efektywność 91dB.

Nortes (cena 8.300 zł para) to podłogowa konstrukcja trójdrożna. Do odtwarzania wysokich tonów zastosowany został głośnik z kopułką wykonaną z jedwabiu. Impedancja nominalna wynosi 8 omów, a efektywność 86dB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.