Skocz do zawartości
IGNORED

kabelek Hama za 60zł a jednak gra ;)

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj. W MediaMarkt. Kabelek Hama. Dł. 75cm. RCA. Srebrny. 60zł. Kupiłem do kina domowego. A jednak w domu podpiąłem swoje CD do wzmaka słuchawkowego, wziąłem Grado do ręki i z usmiechem politowania posłuchałem. W końcu kabel za 60zł z Media nie ma prawa grać ani sensownie brzmieć. NO NIE MA PRAWA, PRAWDA? ;) No i tak słuchałem zastanawiając się dlaczego wydałem do tej pory tyle kasy na kable, co u diabła sprzedaje taki Harmonix czy Tara Labs bo grało naprawde fajnie... nawet pomyślałem co by je kupować, obłożyć jakąś konfekcją i sprzedawać za np. 500zł - kto zauważy różnicę czy też brak?

hmm.....

https://www.audiostereo.pl/topic/57156-kabelek-hama-za-60z%C5%82-a-jednak-gra/

A czemu ma nie grać?

Jam zakupił kabel antenowy Hama, też za kilkadziesiąt złotych i tak jakby Superstacja mniej zakłóceń w odbiorze mi przedstawia (mniej takich robaczków animozyjnych, poruszających się po ekranie).

A dlaczego ma niby źle grać?! Ma izolator i żyły z przewodnika? Ma, wiec gra:) W powodzi bełkotu jaki przelewa się przez to forum ("krew z uszu" itd.), wypocin dziesiątków studentów mających płacone od wpisu niektórzy zapominają że kabelki to tylko taka kropka nad "i" w systemie.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

suluben, 9 Lip 2009, 12:02

>A czemu ma nie grać?

>Jam zakupił kabel antenowy Hama, też za kilkadziesiąt złotych i tak jakby Superstacja mniej zakłóceń

>w odbiorze mi przedstawia (mniej takich robaczków animozyjnych, poruszających się po ekranie).

ja to jak oczy przymrużę to i C+ odkodowuję ;)

audiokarma.org

adamgdansk, 9 Lip 2009, 11:22

>W końcu kabel za 60zł z Media nie ma prawa grać ani sensownie brzmieć.

Drogie kable różnią się od tanich przede wszystkim kosztami marketingu. Technologia i surowce są takie same. Te audiofilskie trzeba wypromować, a to kosztuje. Zwykłe kable (takie same technologicznie jak te audiofilskie) zawsze znajdą klienta i nie wymagają szczególnej promocji, dlatego są po prostu tanie.

Zwykłe kable sprzedają się codziennie i zysk jednostkowy może być mały. Z kablami dla audiofilów (czyli ładny oplocik nylonowy i rurka termokurczliwa za 2zł.) sytuacja wygląda odwrotnie. Duży zysk jednostkowy + wysoka marża sklepu.

Gość cadam

(Konto usunięte)

jozefkania, 9 Lip 2009, 12:12

>Drogie kable różnią się od tanich przede wszystkim kosztami marketingu. Technologia i surowce są

>takie same.

Nareszcie zabrał głos ktoś rozsądny w temacie kabli, niestety takich głosów jest niewiele na tym forum.

Technologia nie jest taka sama..marketing również. Kable to kropka nad "i", a nie wyznacznik. Wcale nie trzeba dużo wydawać na kable by "grały". 1/10 ceny systemu to dobry wyznacznik na kable(i raczej nie warto go przekraczać).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

To jak już ten Harmonix będzie miał iść w ogłoszenia, to ja chętnie przytulę z ciekawości

:-)

w końcu hama, harmonix ....co za różnica?

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

DawidM, zapraszam dopisz swoje przemyślenia o tej technologii :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie no - Harmonix zostaje ;))

myślę sobie, że skala produkcji i wielkośc dystrybucji tez może mieć tu znaczenie - w końcu koszty stałe przy produkcji 100szt kabla się inaczej rozkładają niż przy manufakturze robiącej tylko kilkaset sztuk, do tego dojdą niższe koszty materiałów przy masowych zamówieniach - więc ten sam kabel zrobiony w małej firmie hi-fi pewnie z powodzeniem musiałby kosztować kilkaset pln co by się opłaciło go robić - jak sądzicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - > jak widac przepłaciłem... na dodatek 1.5m kosztował taniej niż ten 0.75 ;)))

Ukryta Zawartość

DawidM, 9 Lip 2009, 12:31

1/10 ceny systemu to dobry wyznacznik na kable(i raczej nie warto go przekraczać).>>>>

wyznacznik 1/10 wartości systemu pochodzi z prasy specjalistycznej i nie jest logicznie uzasadniony.

Dowodem na to są wpisy na forum wielu doświadczonych i zdziwionych.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jednak jak ktoś ma system za 2k zł to głupotą było by wydawać na kable(głośnikowe i interkonekt) więcej niż 200zł. Analogicznie do systemu za 20k zł, gdzie na kable wg. mojego zdania nie powinno się przekraczać magicznej cyfry 2k zł(ja bym tyle nie dał). Oczywiście mam na myśli komplet kabli(głośnikowe i interkonekt). Jednak wiem że są tacy którzy to przekraczają, bo kierują się różnymi kryteriami, pewnie mi nieznanymi(np. nigdy nie słuchałem interkonektu i głośnikowych droższych niż 2k zł).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Kable to taki "subtelny" EQ do brzmienia obecnego zestawu.

cadam, 9 Lip 2009, 12:21

>jozefkania, 9 Lip 2009, 12:12

>

>>Drogie kable różnią się od tanich przede wszystkim kosztami marketingu. Technologia i surowce są

>>takie same.

>

>Nareszcie zabrał głos ktoś rozsądny w temacie kabli, niestety takich głosów jest niewiele na tym

>forum.

Poważnie wierzycie, że firma wielkości HAMA ma faktycznie mniejsze nakłady na marketing od setek małych podmiotów robiących audiofeelskie kabelki? To pomyślcie raz jeszcze.

a z innej beki:

Jak się weźmiecie do roboty wszyscy to też was będzie stać na te Harmonixy etc.

????

>DawidM, 9 Lip 2009, 12:31

> 1/10 ceny systemu to dobry wyznacznik na kable (i raczej nie warto go przekraczać).

1/10 ceny systemu to można dać za tuner.

Na kable 2-3%.

W MM oprócz całkiem niezłych kabli Hama dostępne są również b. dobre i w obfitej ofercie kable Oehlbach. Mam po kilka z jednej i drugiej firmy. Są naprawdę przyzwoite i do tego tanie. Pozd. V.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Cena kabli?

Jak ktoś uzbraja przeciętny system KD (amplituner, DVD, BD, jakieś konwertery, klocki typu taśma,) kabli wychodzi kilkanaście. Razem da to kwotę kilkuset zł. Chciał, nie chciał. . .

Chyba, że schyli się w MM po takie czarne byle jakie kabelki wiązane drucikiem na dole w koszu. W KD grają tak samo, a nawet jak niektórzy na Forum pisali; lepiej, co i ja potwierdzam (opisywałem kiedyś przypadek kabla HDMI).

Oczywiście że róznice miezdy kablami są zauważalne,jeżeli ktoś ma słaby system albo co gorsza żle skonfigurowany to tej róznicy nie wychwyci.A co do drogich kabli to rzecz jasna że ich atuty są słyszalne w drogich zestawach,gdzie maja pole do popisu.A jednocześnie percepcja słuchowa u wiekszości ludzi jest ograniczona i jesli ktoś twierdzi ze słyszy dzwięk 20kHz to chyba ma na imię Fafik, ma 4 nogi i ogon

no ja w jednym z pomieszczeń w firmie słyszę przydźwięk którego innych 6 osób nie słyszy... okazało się że to zasilacz do faxu emituje taki pisk zaje...wysokiej częstotliwości, coś jak przydźwięk urządzenia elektrycznego właczonego w pokoju - niby nie słyszysz ale wiesz że coś włączone i piszczy w głowie... a gdzie w ogóle można dobrze zbadać swój słuch? ;)

Adam, jak jesteś z Gdańska to tu:

Ukryta Zawartość

Powodzenia!

;)

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość

(Konto usunięte)

adamgdansk, 10 Lip 2009, 08:01

>w głowie... a gdzie w ogóle można dobrze zbadać swój słuch? ;)

Słuchawki na głowę, generator softwareowy i jazda, w moment dojdziesz do ilu słyszysz. Lekarze badają chyba tylko do 8 khz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.