Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL-1200GLD (GOLD) 30th A.E

eskwadrat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Poszukuje uzytkownikow tego cacka. Pochwalcie sie jaki macie s/n i jakiej wkladki uzywacie? Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57164-technics-sl-1200gld-gold-30th-ae/

bez jaj. przecież ten gramofon to po prostu 1200. tyle że pozłocony. W sumie niezła wioska. Dobry dla didżeja rapowego bez gustu :) proszę mnie oświecić, jakie ma techniczne elemnty wpływające na brzmienie inne od normalnych wersji.

????

Mnie sie podoba (jestem sroka i mam salon w starych meblach pasi idealnie taki ,,barok,,)

Naped jest swietny z dobra wkladka sluzy latami bez problemow z paskami itp bzdetami a podczas czyszczenia plyty szczoteczka nawet nie zwolni o 1/2 obrotu taka ma sile, podczas gdy paskowce kapituluja.

Jednym slowem niezly bibelot w salonie urzadzonym w podobnym stylu a i klockow audio podobnych do golda jest sporo mozna skompletowac fajny system.

robix

Czy ta wersja się komuś podoba czy nie nie ma tu większego znaczenia, zresztą o gustach się nie dyskutuje. Pytanie skierowane było raczej do kolekcjonerów. Jak wiadomo ten model wyprodukowano w 30 rocznicę pojawienia się SL-1200 na rynku. Wykonano tylko 3000 sztuk, z których połowa trafiła na rynek amerykański a pozostałe 1500 rozeszło się na resztę świata. Gwoli ścisłości, funckcjonalnie jest to odpowiednik modelu SL-1210M5G a nie SL-1200. Pozłacane 24 karatowym złotem elementy może i wyglądają odpustowo, ale zapeniam że tylko na zdjęciu. Zresztą tak jak wspomniałem na wstepie ten model ma walor kolekcjonerski, aczkolwiek gra wyśminicie jak wszystkie inne wersje gramofonu Technicsa. Nie wspominając że samo złocenie jest bardzo praktyczne gdyż chroni elementy metalowe przed upływem czasu zachowując oryginalny, nowy wygląd przez długie lata.

Jako że niniejsze forum jest bodaj najczęściej odwiedzanym portalem dotyczącym tematyki audio, założenie tego wątku wydawało mi sie logiczne. Jestem nadal ciekaw czy któryś z forumowiczów jest posiadaczem jednego z naprawdę niewielu sztuk 1200GLD. Pozdr.

Ja mam takiego jak na fotkach.

Ukryta Zawartość

post-9543-100000486 1247255740_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do gramofonu dokupiłem taki komplet o nazwie EPC-H25 (EPC-U25 + SH-98D).Cczyli cartridge + headshell jako komplet. Igła ma symbol EPS-25CS. Oczywiście oryginalny Technics.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę zdziwiło mnie to czepianie się, że niby odpustowo ? Przecież tak właśnie wyglądają hiendowe klocki, czerń, złoto itp. Ten Technics to przecież kultowy hiend więc w czym problem ?

Zgadzam sie. Ale trzeba pamietac ze pojecie "high end" jest dość względne. Dla kogoś hajendowy klocek może oznaczać minimalistyczną konstrukcję z kawałka marmuru, aluminium z dodanym silnikiem tylko dlatego że gdzieś wcześniej ktoś z redaktorów niszowego pisma zachwycił się przy odsłuchu. A dla kogoś innego wyznacznikiem może być cena. Dlatego osobiście unikam zarówno sprzętu markowanego tą nazwą jak i samej nazwy.

W kwestii tematu, zastanawiałem się nad DL-160 Denona. Bede wdzięczny za uwagi wszystkich ktorzy używają tej wkładki z 1200-tką.

bartasxx >>> Zdaje sie ze moge Ci pomoc w tym temacie, mam znajomego sprzedawce ktory zajmuje sie tylko Technicsem 1200 ma serwis tego modelu (innymi sie nie zajmuje)i w rozmowie o model GLD oznajmil mi iz moze mi takiego przywiezc na zamowienie bo tez mi sie podoba i zastanawiam sie nad jego zakupem.

Jak cos to wal na PW.

robix

Np. jest jeden teraz na eBay

Ukryta Zawartość

Ja swój też znalazłem tutaj, tylko że nówkę. Pozdr.

Ukryta Zawartość

Długo oczekiwany wreszcie jest... jeszcze nie rozpakowany, w akcji i w spoczynku. To naprawdę kawałek pięknego sprzętu, szkoda że zdjęcia tego nie oddają. Polecam wszystkim, można nacieszyć oczy. Uszy mam nadzieję też, zobaczymy jutro - jak dojdzie wkładka.

Ukryta Zawartość

post-891-100000100 1247705970_thumb.jpg

post-891-100000101 1247705970_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Mam takiego goldzika od dłuższego czasu - zaraz będzie 2 lata. Jestem pierwszym właścicielem i ostatnim;-) Żona mnie czasami męczy, że to taki cygański design ale mi pasuje, pomimo że wszystkie pozostałe klocki mam srebrne. Fajnie komponuje się ze stolikami od Górka (czarny granit z pięknie wybarwionym fornirem Imbuja Pomele w kolorze złocistym). Technics gra u mnie z preampem Cambridge Audio P640 i wkładką SHURE M97xE / ORTOFON Concorde Gold (btw, świetnie wygląda z tą drugą aczkolwiek dźwięk Shura mi bardziej leży). Ogólnie jestem zadowolony i wiem, że przez najbliższe 15 lat tylko kręcić płyty.... Na tym mi zależało - na solidności napędu i stabilności parametrów w długim okresie czasu. Wcześniej "bawiłem się" w tzw. vintage ale co nerw natraciłem to tylko ja wiem.

Pozdrawiam użytkowników tego cudeńka.

BTW, wpisujcie numer posiadanego egzemplarza ;-)

Chcesz zebym dostal zawalu????

Ale piekny jest ! Kuzwa gul mi lata ze hej nie bede nawet klamal ze jest inaczej:)

Ps. Ten ,,Szczur,, 97xE to mulek jest straszny nie kumam ze moze sie komus podobac hmmm moze zalezy od preampu?

robix

>Ale piekny jest ! Kuzwa gul mi lata ze hej nie bede nawet klamal ze jest inaczej:)

kurrrr... no nie przeczę, mi też lata, zwłaszcza jak go sobie wyobrażę ze - złocistą bądź co bądź - AT150MLX

DAMN YOU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dodam jedno - wiem juz od dawna, ze mojego 1210mk5 zastapi wlasnie TO COS...

@eskwadrat: ile Cie to zabolalo? Rozumiem, ze zlapales te nowke na ibeju?

Mickiewicz, tak to byl tamten egzemplarz co go juz nie ma, choc od tego samego sprzedawcy. Biorac pod uwage po ile to chodzilo jeszcze rok, dwa temu i ze to jest nowka, mialem szczescie. No coz, recesja czasem ulatwia zycie kolekcjonerom :-)))

Co do wkladki, to faktycznie probowano mnie nabic na tego szczura x97, ale w koncu zdecydowalem sie na Denona DL-160. Mam nadzieje ze jak wroce do domu to bedzie pod drzwiami czekac paczka.

Zastanawia mnie czy te drugie 1500 (z 3 tys.) egzemplarzy ktore poszly poza rynek USA chodza na dwa napiecia? Bo moj niski numer chodzi tylko na 120 co przemawia za tym ze s/n do 1500 byly na 120V a powyzej na 120/240 bo nie wiadomo do jakiego dobiorcy poza stanami trafi.

WildStar, a jaki s/n ty masz i jakie zasilanie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.