Skocz do zawartości
IGNORED

Akrobacje subwooferowe

kosio

Rekomendowane odpowiedzi

dubluję temat z zakładki stereo bo tam niestety brak suboświeconych...

czy jest możliwe podłączenie dwóch subwooferów dysponując tylko jednym wyjściem "sub out" we wzmacniaczu , w/w Naim XS ma niestety tylko jedno takowe i jest zwyczajnie zdublowane "pre out" , ponieważ posiadam już kolumny Chario dokupiłem suba tej samej firmy , specjalnie wybierając coś z nie za duzym basowcem licząc również na poprawe doznań w stereo - moje oczekiwania spełniły się w 100 % tzn subek ładnie uzupełnia kolumny i to własnie chodziło , siłą rzeczy chciałbym zakupić drugi taki sam i wtedy turbosprężarka dla moich monitorków byłaby kompletna ...

nie za bardzo orientuje się w typach połączeń w subach , przeczytałem niezły artykuł Xajasa o konfiguracji subów ale nie znalazłem tam opisanego wyżej problemu , poza tym sam sub chario którego fotkę pleców zamieszczam jest dla mnie dość dziwny , nie ma do niego instrukcji obsługi , a nie wszystko jest akurat dla mnie proste , pokrętła głosności i częstotliwości i odwracacz fazy rozumiem ale oznaczenia pary rca nie jest dla mnie zrozumiałe - skoro to para stereofonicznych wejść (przecież suby są monofoniczne) to czemu biały (left) oznaczony jest jako "mono" a czerwony (right) jako "line input" ? szczególnie niejasne jest dla mnie oznaczenie "rca left" jako "mono" - wyczytałem ,że kazdy sub ma wbudowany sumator lefta i righta będąc z natury monofoniczny czyli majac kabel 2rca-1rca i zapinając ten pojedynczy rca w subie czy to pod left czy right efekt powinien byc taki sam co zapięcie obu kanałow

na początku pomyślałem naiwnie , że po zakupie drugiego suba jeden zapne tylko do lefta wychodzac z lefta w "sub out" w Naimie i tak samo drugi tylko pod righta - czy to ma sens ? czy może trzeba wyjść za pomocą rozdzielacza 2rca-4rca od Naima i zapiąć oba rca w subach ?

denerwujące jest też lekkie buczenie trafa w kolumnach po załączeniu suba , może tak musi być albo ja źle coś podłączam , bede to reklamował , bo na forum wyczytałem , że suby za 2,6 kz maja buczące trafa wtedy jak są uszkodzone ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57183-akrobacje-subwooferowe/

kosio, 11 Lip 2009, 13:01

Jeśli we wzmacniaczu masz zwykle wyjście pre-out ( L+R) odpowiednio łączysz je z subem dwoma przewodami( L + R). Gdy we wzmacniaczu a raczej w amplitunerze masz jedno wyjście mono do subwoofera łączy się tym jednym MONO.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

czyli jak rozumiem dopuszczalne jest takie połączenie np - wychodzę od lefta w naimowym "sub out" pojedynczym rca i zapinam do tego "mono" w subie , potem tak samo wychodze z "righta" w naimie i znowu zapinam na "mono" w drugim subie po czym cieszę się podwójnymi subami ? w sumie przecież jak bym miał zamiast subów zwykłe monitory aktywne to tylko tak bym to łączył - zasada chyba jest ta sama ...

Ale ale, czy ów Naim nie posiada dwóch wyjść na subwoofery? Jeśli tak, to sensownym połączeniem jest właśnie użycie dwóch przewodów RCA. I tak dwa RCA są potrzebne do podpięcia dwóch subwooferów, trójnik (rozgałęźnik Y) jest w tym momencie zbytkiem. To jest system stereofoniczny nie kino domowy; Y potrzebny jest gdy dwa suby chcemy podłączyć do (tylko) jednego wyjścia w ampli... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

dzięki za odzew i wyjaśniam - Naim nie posiada wyjść na dwa suby bo jego ambitnie opisane wyjście "sub out" jest tylko zdublowanym wyjściem "pre out" , do czego się zresztą przyznają w manualu - czyli nie jest to dedykowane wyjście ale opcja wykorzystania pre outa w takim celu na zasadzie "jak kto chce" - a więc podpinajac suba wykorzystując np tylko "lefta" w naimowym "sub out" uslyszę na podpietym subie tylko basiory z kanału lewego - z jednej strony kicha i śmieszność , z drugiej szansa na zainstalowanie dwóch subów , z których każdy obsłuzy wydarzenia basowe tylko ze swojego kanału , co najdziwniejsze nie wiem jak niby ma się zachować sub taki np jak ten chario posiadajacy opcje "podwójnego zapięcia" czyli tradycyjne dwukanałowe rca - w takiej konfiguracji sub dostaje sygnał dwukanałowy i musi go jakoś zsumować ale jak zsumować dwa rózne walnięcia w bebny skoro jeden bębni w kanale lewym a drugi w prawym - tak bywa często na muzyce elektronicznej - jak na mój zdrowy rozsądek najbardziej logiczne jest zapięcie dwóch subów wychodząc osobno od lefta i righta w naimie -przypominam że cały czas mówimy o systemie stereo a nie ścieżce dźwiękowej której część jest poświęcona tylko i wyłącznie subowi o czym sub , procesor av , film i uzytkownik wiedzą ...

Ukryta Zawartość

Stosujesz taki rozgałęźnik i po kłopocie.

Sam takie stosowałem i lepszych nie ma.

Jak coś to mam taki na zbyciu.

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

kosio :-) czemu rozbudowujesz temacik mysle ze jako jeden z pierwszych odpowiedzialem tobie na tak prosty problemik niema sensu go drążyc dalej lepiej sie przejsc z pieskiem na spacerek :)

juz jako pierwsszy powiedzialem ADAPTER Y

A ja się dziwię przedpiszcom że tak komplikują... ;)

Po kiego nam adapter Y, skoro we wzmacniaczy są dwa (2) wyjścia na dwa subwoofery? Wydaje mi się, że lepiej użyć dwóch elementów zamiast czterech? Patrz foto obrazek powyżej (2xRCA) i poniżej (wersja z Y). OMG...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Jorkers - temat uwazam za wyjasniony , wersję z rozdzielaczem uwazam za gorsza od wersji Wiatraka - to moja pierwotna wizja do 2 subów w stereo czyli każdy sub na osobny kanał - "rozdzielaczowa wizja" jest bardziej z myślenia "kinodomowego" , a ja traktuje suby jako monobloki czyli monofoniczne końcówki mocy - w każdym razie dzięki wszystkim za odzew - naprawde pomogliście - oby Wam suby grzmiały jak nalezy ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.