Skocz do zawartości
IGNORED

Partycja- nagłe uszkodzenie+kilka innych

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam 40gb dysk seagate (ok 7 lat). Dzisiaj po prostu jedna z 3 partycji na tym dysku przestał działać (z dnia na dzień, bez żadnych zmian w systemie itp). Windows oraz Everest ją wykrywają, ale nie da się otworzyć- wyskakuje komunikat "dysk jest niesformatowany, czy chcesz go sformatować?" Klikam TAK, i pojawia się drugi komunikat, że dysk nie może być sformatowany.

Również dzisiaj program do nagrywania płyt Asahmpoo wykrywa nagrywarkę gdy jest w niej nagrana płyta. (Windows i Everest wykrywają oba napędy), program ultra iso też umożliwia nagranie za pomocą jeden nagrywarki (dvd optiarc, nagrywarki CD TEAC 540E nie wykrywają)

Nie wiem co się dzieje :/ nie liczę na odzyskanie plików z partycji, chcę ją sfermentować, ale nie wiem jak, no i zależy mi by Ashampoo wykrywał napędy.

nie poddawaj sie, chyba ze nie masz tam nic godnego uwagi

w sieci pogrzeb bo sa roznego rodzaju recovery tools do dyskow i plikow

poszukaj Hirens Boot, Easy Recovery firmy Ontrack, PC Inspector File Recovery

jesli zapisy dotyczace polozenia plikow sa do odzyskania, to sprawa jest prosta, jesli nie to trzeba skorzystac z opcji skanowania partycji

drugi i trzeci program jest bezpieczny, czego nie mozna powiedziec o pierwszym, bo informacje odzyskiwane zapisuja na innej partycji nie ingerujac w odzyskiwana partycje

zobacz menagera zadań, jak z obciazeniem itd, ale jesli to wirus to moze sie maskowac

zaktualizuj baze wirusow

zainstaluj np. Avasta - bezplatny do uzytku domowego

moze jeszcze Search and Destroy

powodzenia

>> marcinw899 - czym usunąłeś trojana?

Zbierałem się już do odzyskiwania danych jakimś programem, bo skoro widzi druga partycję i jej zawartość na tym dysku, to można przypuszczać, że uszkodzeniu nie uległ dysk jako taki, tylko jakiś plik zawierający informacje o zawartości lub obszar bootowania partycji.

Przedwczoraj wyskoczyło mi to samo, czyli brak widzenia zawartości partycji D:.

Przeskanowałem Avastem dysk C: i programem Seach&Destroy i nic nie znalazło.

Ne wiem do kogo pytanie, do mnie czy do marcinw899.

Ja nie wiem, czy mam virusa, tylko podobny problem. Nie widać zawartości partycji. Wygląda to na popsuty plik indeksu zawartości dysku, ale zanim zacznę broić, szukam innych możliwych przyczyn, bo jak zacznę się bawić programami do odzyskiwania danych, to nie wiadomo jak to się skończy :(.

Użyj jakiegoś programu do partycjonowania dysku i pod nim sformatuj partycję. Ja linuksowcem jestem, więc fdisk bym polecił, a z klikalnych gparted.

Tu jest jak zrobić bootowalnego pendrive'a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można też użyć "legalnej" płyty Hiren's Boot CD, tam partycjonerów jest pod dostatkiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.