Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana lasera w XB 940

kEBEB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Laser w moim Sony nie wytrzymal wstrzasu ktory zaaplikowal mu kot przewracajac na wzmacniacz i kompakt kolmumne Chrobry2.kolumna duza ciezka i dobrze wykonana (nie ma prawie saldu po tym zdarzeniu),na wzmacniaczu w ogole nie ma nawet ryski(Quad 77) natomiast CD przestal zauwazac plyty SACD,czyta bez problemu CD ale drugiej warstwy nie jest w stanie namierzyc.Niestety w serwisie wycenili laser na 570+100 wymiana.Sciagnalem instrukcje serwisowa do tego modelu CD i laser jaki jest tam stosowany znalazlem w kilku sklepach na necie w cenie 200PLN.Chetnie bym sam to wymienil ale nie wiem czy osoba tak malo doswiadczona w tym temacie sobie poradzi.Mam duze doswiadczenie w poslugiwaniu sie roznej masci narzedziami oraz sprawnosc manualna i kompletny brak wiedzy w tym zakresie:)

Na jednej ze stron wyczytalem ze w przypadku aplikacji tego lasera w DVD trzeba resetowac pamiec procesora,czy w przypadku SACD jest tak samo?Generalnie prosze o jakiekolwiek wskazowki.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/57279-wymiana-lasera-w-xb-940/

Witam.

Mam też taki CD, ale na szczęście podczas wytłumianiu transportu nic się nie stało.

Podczas rozbiórki i składania transportu powsówałem taśmy tak jak były i czyta bez problemu

tak jak wcześniej,więc wydaje mi się,że możesz próbować.

Szukałem w necie też tego lasera, ale nigdzie nie znalazłem.Może mógłbys podrzucić jakiś namiar.

chodzi o ten xb 940 SACD ?

w zeszłym roku tu mieli niedrogo. 250 zeta chyba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

albo tu

pamietam tylko, że w legionowie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Laser to KHM 220 AAA,ponoc typowy naped DVD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,poprawiliscie mi humor z tym ze nie trzeba nic resetowac.Jeden problem mniej.Oczywiscie chodzi o model z serii QS.

Kupilem go za 500 pln wiec na razie nie boli:)

Ukryta Zawartość

Laser odebrany i zainstalowany,nie wiem czy tak powinno byc,ale wpiecie jedenj z tasm zajelo mi dobre 30 minut.Za cholere nie miescila sie do gniazda.No ale jakos poszlo,problem w tym ze odtwarzacz nadal nie widzi warstwy SACD,procesor czy co?

Bez serwisu chyba jednak sie nie obejdzie,a moze jakies pomysly?:)

taśma nieuszkodzona?

Gdyby tak się stało to mogę poszperać w szufladzie, pamiętam że były tam taśmy do kh z tego modelu.

Mogę ci podesłać.

Swoją drogą bez żalu, a raczej z ulgą go odsprzedałem. Tak upierdliwego CDka to trzeba długo szukać :)

/zawodny i drogi laser / plus soft uniemożliwiający odtwarzanie płyt zabezpieczonych antpiratami

Na dodatek skrzypce Stradivariego w jego wykonaniu mają metalowe struny.

Ale jak to mówią, głowa do góry chłopie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.