Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwne (??) zachowanie Densena?

joozeek

Rekomendowane odpowiedzi

Przeniosłem swego densenka do sypialni...i dopiero w niej słyszę, jak co jakiś czas wydaje z siebie coś w rodzaju stuknięcia. Zaznaczam, że to ma miejsce srednio 5 minut po wyłączeniu. Stygnąć co parę chwil wydaje z siebie ciche "stuknięcie". Odbywa się to dosyć miarowo. Na poczatku stuknięcia oddziela 10 sekund, potem 16, potem 22...i jakos tak po 15 minutach się uspokaja.Czy to normalne? Czy tak reaguje na wyłączenie go z tyłu? Wiem, że najlepiej densena trzymać wciąż pod prądem, ale dziecko uwielbia bawić się wszystkim, czym mozna kręcić..a na włączaniu cd-ka tez się juz zna, więc wolę nie miec zniszczonego sprzętu. Ktoś sugerował, ze może być to reakcja na nagromadzony prąd, który zaraz po wyłączeniu nie ma gdzie ujść, ale nie wydaje mi się to rozsądne wytłumaczenie;)

https://www.audiostereo.pl/topic/57321-dziwne-zachowanie-densena/

Nagrzane elementy metalowe są minimalnie większe niż zimne ;) - stąd to stukanie (mechaniczne ruchy na skutek zmiany temp. która wpływa na wielkość poszczególnych bebechów i obudowy ogólnikowo mówiąc)

''Wzmacniacz musi byc pod pradem''. Cudzyslow, bo tak wlasnie okreslila mojego kolege jego zona gdy wrocilismy z biesiady (po interkonekty wrocilismy). Grzegorz, jak pamietam pozyczyl mi wtedy kilka hi-fi pism z USA, w jednym db pomysl na nagrod za konkurs, nie jakies kabelki czy sluchawki, ale...rok oplaconego r-ku za prad (do USD 3.000, zdaje sie). Miejmy nadzieje ze, dostawca nie byl ENRON.

Tak,na pewno stuka, bo stygnie.Jeśli nic innego się nie dzieje, to raczej nie ma strachu.

Miałem B100 i Micromegę Stage 5/6.Obydwa urządzenia trzymałem cały czas pod prądem(ok.10 lat).Dlatego, że po prostu tak lepiej grały.A wyłączniki nie przypadkowo producenci umieścili z tyłu.

Czyli musisz czekać aż się klocki nagrzeją i wówczas lepiej grają.Chyba słyszysz różnicę w brzmieniu, takich zaraz po włączeniu i powiedzmy po godzinie, półtorej?

Może da się inaczej zabezpieczyć sprzęt przed dzieciakiem.Na przykład jakaś zamykana na kluczyk szafka.

A Tobie Gerov2 o co chodzi, bo za cholerę nie rozumiem, co chciałeś wyrazić swoim wpisem :-)

• Redaktorzy

Potwierdzam - mam DM-10 i zarówno po włączeniu jak i po wyłączeniu słychać ciche stuknięcia. Jest to normalne, gdyż w Densenach obudowy spełniają rolę radiatorów.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.