Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmocnienie i powierzchnia do B&W 802

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem ciekawą ofertę zakupu 802 od osoby wyjeżdżającej za granicę. Mają 1,5 roku bez śladów używania. I mam kilka

pytań:

1. Czym toto napędzić. Sam myślałem że będzie potrzebne coś dzielonego - końcówka mocy pewnie Accu (rada Robixa sprzed jakiegoś czasu) i jakiś pre (pewnie lampowy) - macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

2. Myślałem żeby je też użyć jak fronty w KD. Ale cóż to uciągnie poza tym nowym dzielonym Denonem? Jest jakaś 6 kanałowa integra o wystarczającej mocy?

3. Od jakiej powierzchni ma sens zabawa z tymi kolumnami? Pomieszczenie jest trudne. 22 m2 połączone z 10 m2 jadalni i następne 10 m2 przchodzące do przedu i w bok od tego salonu. Jest w ogóle o co się bić?

4. Cena jaka cena będzie okazyjna? Propozycja to 16 tys. Podobno okazja. Rynek wtórny indykuje brak danych tranzakcyjnych stad moje pytanie.

Z góry dziękuję za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/57327-wzmocnienie-i-powierzchnia-do-bw-802/

ememka. To nie te kolumny z linka nr 1.

Drugiego linka nie komentuję

Tytułem wyjaśnienia to kolumny jak w linku poniżej, tj 802D:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zerknij tu

Ukryta Zawartość

kolega ma 801 i napędza je przy pomocy Yamaha DSP-Z11. ale metrów kwadratowych ma nieco więcej niż ty :o( obawiam się, że te 802 mogą być "ciut" za duże 4u.

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Najlepsze dotychas brzmienie było słyszalne z systemu B&W 801 Nautilius + Gryphon Antileon + preamp Classe + cd Wadia + 40 m2 zaadoptowane akustycznie!!!

I choć to nie mój dźwięk - zbyt prawdziwy, zbyt bezpośredni, zbyt "na twarz" lepszego nie zaznałem! :)

Dlatego uważem, że warto się pobawić!

Ale - albo Nautiliusy (i zabawa w pomieszczenie i system) albo dramat! ;)

Z całego serca kibicuję, dopinguję i czekam na ciąg dalszy!!!

Pozdrawiam

Pótoraroczne za te pieniądze, to się nawet nie zastanawiaj. Jako fronty w kinie domowym zagrają rewelacyjnie. Słuchałem ich liedyś właśnie w kinie domowym i do dzisiaj jestem pod ich wrażeniem. a napędzisz je bes problemu czymś takim:http://www.audio.com.pl/pdf/testy/wzmacniacze/monsterpowermpa2250.pdf

I nie patrz na podany link do allegro, bo to już stary złom...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

bez problemu miało być:)

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

czesc,

mam glosniki b&w 80x w kinie domowym z 802d na froncie. Odpowiadajac na Twoje pytania:

(1) Mozliwosci jest wiele, ja slucham z pre-pro classe ca2200 + ssp800. Mocy na oewno nie zabraknie. Classe jest czescia grupy b&w i mawia sie czesto ze jest strojone pod topowe gosniki b&w z serii 80x i nautiliusy. W takiej konfiguracji (b&w 801 + classe m400) graja zreszta w Abbey Road Studio. Inna czesta konfiguracja to krell..

(2) Wspomniana wyzej Yamaha Z11 poradzi sobie nie najgorzej, slyszalem i bylem zadziwiony, powyzej moich oczekiwan. Plan b to oczywiscie wielokanalowa koncowka + pre, ale bedzie drozej

(3) za malo szczegolow, ale nie wyglada to tragicznie, powinno byc sporo powietrza ktore da sie poruszyc :-)

(4) 16k jesli jest to faktycznie 802d (z diamentowym tweeterem) to bardzo dobra cena. te glosniki maja 10 letnia gwarancje, wiec 1,5 roku to moza powiedziec nowki. ceny mozesz obejrzec na audiomarkt.de - zwykle te wystawiane w okienku 1-2 lata w cenie 7-8 tys euro, ceny transakcyjne pewnie ok 1k euro nizsze.

powodzenia

Co do połączenia największych B&W z Classe>>>

Pan M., u którego słuchaliśmy 801 Nautilusa z Antileonem twierdził, że grające przed Gryphonem monobloki Classe M 700, wypadły mizernie na tle 90 kg Antka...

Nota bene - podobne wrażenie odniosłem na tegorocznej wystawie Audio Show.

801D lepiej grały z elektroniką Marantza, niż 800D z Classe...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Mam wrażenie Zukzukzuku, że byliśmy na tym samym Audioshow... :)

Na AS 2008 połączenie Nautiliusów z Classe było totalną porażką!!!

I rzeczywiście z Marantzami grało lepiej... ale, to i tak 1/20 grania 801 z Gryphonem... Dla budżetu domowego... niestety!

Antileon za granicami "chodzi" w okolicach 4 k Euro!

I sczerze powiedziawszy - to absolutnie okazyjna cena!

Dokładnie! Na AS plumkało z wszystkich wielkich kolumn, jak nie przymierzając u mnie:)

Stare "Antki" akurat się skończyły:(

Teraz jest drogawy Antileon mono i ponad 600 kg Krellik... Da radę!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Plumka u Ciebie???

Zadziwiające??? Za każdym razem, gdy byłem grzmiało i waliło niczym młotem pneumatycznym! A na dodatek za oknem szcekało jak z Watersa!

Chyba winien ten Kenwood... :))

Szczekanie za oknem, jak wiesz jest hiper-NATURALNE!

Tego w żadnym, miejskim systemie nie usłyszysz:):):)

Kenwood jest OK! Niech tylko czyta...

... nie zaśmiecajmy wątku...

• 2 tygodnie później...

Kolego Azorsky to w końcu kupiłeś te 802 w tej cenie czy nie?

802 D To swietne kolumny ale trzeba ich sluchac w domowym zaciszu a nie wszelkiego rodzaju ,,szolkach,, tam sie OGLADA i gawedzi z tak samo ,,zakreconymi,, dla jasnosci.

Jesli koncowka A60 Accu +lampowe pre Octave + okablowanie Kimbera oraz SACD Sony zwalilo mnie na kolana ktoregos pieknego dnia w Hannoverze to z Gryfonem czy Krellem moze tez byc niezle.

robix

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.