Skocz do zawartości
IGNORED

Uzywany wzmacniacz - pare propozycji

Sirix

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Po dosc gruntownym przeszukaniu archiwum, patrzeniu na ceny na allegro i europejskich ebayach, oraz przeczytaniu odpowiedzi na moj poprzedni post ("wzmacniacz do 700zl"), zwracam sie do szanownego grona z nastepujacym problemem.

1) Chce kupic uzywany wzmacniacz do 1200zl, granica jest nie do ruszenia, razem z kosztami wysylki.

2) Oczekuje przede wszystkim

a) lepszej jakosci basu (bardziej kontrolowanego, nie musi byc go duzo), w tej chwili z braku laku czasem zatykam bass-reflexy skarpeptami :-).

b) z braku lepszego okreslenia precyzji i szerszej sceny (mysle konkretnie o plycie z nagraniem pasji wg Sw. Mateusza Gabrieli Consort and Players),

w stosunku do biezacej konfiguracji (Mission 701 +Marantz 1060 + Onkyo DX7211).

Na podstawie tego co wymienilem sadze, ze mam mniej-wiecej takie wyjscia:

1) Onkyo 8870 - ma generalnie pozytywne opinie + licze na jakas "synergijke" z odtwarzaczem

2) Rotel RB970 + RC970

3) Rotel RA971

4) Rotel RB980 + moj marantz 1060 jako przedwzmak, przynajmniej poki nie nadejda lepsze czasy.

Rotele sa bo zostaly mi polecone w orginalnym watku. Nie chce starszych modeli bo jestem noga z elektroniki i wole postawic na mniejsze ryzyk koniecnosci wymiany czegokolwiek.

Bardzo prosze o opinie, ktora droga podazac :-).

https://www.audiostereo.pl/topic/57346-uzywany-wzmacniacz-pare-propozycji/

Tak, ale raczej z końcówką RB980BX. Tego akurat modelu nie słuchałem ale ma bardzo dobre opinie. Do tego jak sprzedasz swojego Marantza dokupisz pre. Później dołożysz drugą końcówkę i... ach sorki, rozmarzyłem się:)

Ponieważ posiadacze Rotela polecają Rotela, to ja jako posiadacz Onkyo polecam Onkyo... Tylko ile warte są nasze opinie???

Niemniej uważam, że podany model Onkyo, o ile będzie w dobrym stanie (mój jest) najlepiej się sprawdzi- jest neutralny i bardzo mocny, a kontrolowany bas to naczelna cecha jego brzmienia

szymku: masz 100% racje, ze o wartosc opinii ludzi posiadajacyh tylko Rotela albo tylko Onkyo mozna co najwyzej retorycznie zapytac :-).

Zaczynajac ten temat liczylem na odpowiedz ludzi, ktorzy maja doswiadczenie z oboma wzmacniaczami - sadze, ze tacy tu sa, ale chyba akurat robia co innego.

Mimo wszystko dzieki za odpowiedz! :-)

Może odpisze w końcu jakieś guru tego forum, z tym ze fora tak mają: Ilu ludzi tyle zdań.

ps. Mojej integry, nie zamienił bym na sprzęty nowe z np media typu onkio denon yamaha do 1-1,2k. A jak patrze na te kina domowe po 2-3k za komplet to śmiech mnie rozbraja.

Na razie to większość za Rotelem. hyh Pozdro.

Wzorowo kontrolowany, zebrany i kopiący bas to z Rotela. W zależności od modelu czasem niskie zejście jest osłabione, za to podbicie na średnim i wyższym podzakresie daje charakterystycznego driveu i kopa stopy perkusji i gitary basowej w muzyce rockowej.

Nie ma co się bać uszkodzeń starego sprzętu. Jeśli elementy elektroniczne są dostępne, w razie awarii naprawi to każdy serwis RTV lub pasjonata forumowicz DIY z tego forum :) Problemy mogą być z dostępnością takich elementów do vintage lat 80tych i wcześniej, oczywiście są zamienniki ale z nimi sprzęt już nie zagra jak z oryginalnymi elementami :] Mimo to ryzyko jest raczej minimalne jeśli weźmie się pod uwagę korzyści w postaci zaoszczędzonych pieniążków. Ale ten sprzęt zazwyczaj rzadko kiedy się psuje, w większości to solidna Japońska robota, już prędzej zepsuje się kupiona nówka z salonu Kambodża made in china ;P

I love the sound of crashing guitars

->Sirix

Nie słucham jeszcze za dużo klasyki, ale wydaje mi się że do takiej muzyki idealny będzie audiofilski, neutralny, liniowy sprzęt, dodatkowo z dobrą barwą, bo klasyka jest nagrana zazwyczaj bardzo dobrze. Rotel (przynajmniej ten starym, którego znam) „robi” trochę dźwięk, dopala bas i wyższą średnicę z górą. Instrumenty są powiększone, lekko przerysowane, scena ustawiona blisko, gra w pokoju w którym słuchamy (ale oczywiście zależy od płyty). Z kulturalnymi, muzykalnymi i dobarwionymi kolumnami powinno być dobrze, np. ja u siebie z Dynaudio nie narzekam na brzmienia składów orkiestrowych, choć zazwyczaj w muzyce której słucham robią one tylko za dodatek i tło ;) W małych składach, jeśli nie będzie trzeba rysować olbrzymiej, rozciągniętej w głąb sceny Rotel powinien się sprawdzić. Jak się dobierze kolumny z przeciwnym co Rotel charakterem to można pasmo ładnie wyrównać. Niezastąpiony w takich przypadkach będzie odsłuch testowy nagrania fortepianu, powie on najwięcej o liniowości systemu.

Co do modelu Rotela do klasyki im wyższy tym lepszy. Idealne będą chyba najwyższe serie 99x, grają właśnie liniowo, kulturalnie z wypełnieniem i masą.

Najlepiej będzie jeśli sam posłuchasz i oceniasz, ja naprawdę niewiele klasyki słucham. Największe ograniczenie to pokój i kolumny. Lubię muzykę symfoniczną ale żeby ją choć tylko ogarnąć słuchem, trzeba by 50m salonu i wielkich kolumn podłogowych :]

I love the sound of crashing guitars

Witam kolegów. Moja propozycja to końcówka Audiolaba. Może nie tak dynamiczna jak Rotele ale ma w sobie dużo kultury zrównoważenia czystości. Może z początku wydawać się trochę bezosobowa ale to dlatego że niewiele jej słychać w torze. Obawiam się tylko że do tehno może się nie obronić.

Pozdrawiam

• Użytkownicy+

Jestem za rotelem np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,lub ew.:http://www.hifi.pl/gielda/wzmint1000/39358.php

Pozdrawiam Robert

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tendencja jest zachowana - rotela polecają byli lub obecni użytkownicy któregoś z klocków tej firmy. Ja nawet nie wykluczam, że mają rację - rotela nie słuchałem i nie mam pojęcia czy jest faktycznie lepszy. Pytanie czy oni słuchali model Onkyo wskazany przez autora tematu...

szymku, 29 Lip 2009, 08:52

>Tendencja jest zachowana - rotela polecają byli lub obecni użytkownicy któregoś z klocków tej

>firmy. Ja nawet nie wykluczam, że mają rację - rotela nie słuchałem i nie mam pojęcia czy jest

>faktycznie lepszy. Pytanie czy oni słuchali model Onkyo wskazany przez autora tematu...

To trochę nie tak, bo będąc posiadaczami starego klasycznego Rotela (jak w moim przypadku), czy któregoś z nowszych konstrukcji, nie chcemy nawet słuchać innych wzmacniaczy w podobnej cenie, bo jesteśmy w pełni usatysfakcjonowani a wręcz zakochani w dźwięku i szkole Rotela, dlatego też go polecamy innym.

audiokarma.org

>jesteśmy w pełni usatysfakcjonowani a wręcz zakochani w dźwięku i szkole Rotela, dlatego też go

>polecamy innym.

Zauwazylem jednak, ze w "O mnie" uzytkownicy Roteli rzadko wpisuja Bacha :-), a Bach ma dla mnie pierwszorzedne znaczenie.

Tak sobie mysle - moze jest w Szczecinie (albo okolicach) ktos kto na sowim sprzecie pokazalby mi to rotelowskie brzmienie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.