Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ ustawienia brami na przebieg fazy

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cadam

(Konto usunięte)

Jak należy ustawić bramkę w oknie Impulse response żeby przebieg fazy był rzeczywisty.

Rysunki przedstawiają charakterystykę częstotliwościową i przebieg fazy akustycznej w zależności od ustawienia bramki.

post-4784-100009081 1249107883_thumb.gif

post-4784-100009082 1249107883_thumb.gif

post-4784-100009083 1249107882_thumb.gif

Chodzi o SW ? Czytałeś manuał do SW na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Tam Michal.L zamieszczał opis ustawienia bramek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sciognolem. pomiar mozna robić zwykłym mikrofonem? najlepiej takim od SKYPE ;-) Zartuję oczywiscie, mam jakąś pastylkę o czułości 59 db. W SW trzeba wgrac jakiś plik kalibracyjny niwelujący bład mikrofonu.

Możesz opisac jak wykonywałes pomiar? Po kolei od ustawienia mikrofonu podłaczenia do ustawienia opcji systemu?

I najważniejsze. Jaki plik z tego wychodzi. Do czego mozna go importować?

Gość cadam

(Konto usunięte)

Moja karta dźwiękowa to Audigy 1 i mam pod nią podłączony mikrofon Panasonica bezpośrednio pod wejście mikrofonowe. Można załadować plik kalibracyjny ale ja nie używam.

>Możesz opisac jak wykonywałes pomiar? Po kolei od ustawienia mikrofonu podłaczenia do ustawienia

>opcji systemu?

Żeby dokonać pomiaru należy nacisnąć czerwony trójkąt lub RECORD -> IMPULSE RESPONSE i wybrać metodę pomiaru. Jeśli masz podłączony mikrofon do wejścia mikrofonowego i w systemowym mikserze zaznaczyłeś jako źródło mikrofon to odznacz opcję "Use second chnnel as reference". RECORD i pomiar wykonany.

W głównym oknie pokaże się puls pomiarowy, który trzeba ograniczyć stawiając markery lewym i prawym przyciskiem myszy. Chyba żółty marker powinien być z lewej a czerwony z prawej strony.

Kliknij na Smoothed FR i masz wyświetloną charakterystykę

>I najważniejsze. Jaki plik z tego wychodzi. Do czego mozna go importować?

Z okna Smoothed frequency response możesz wyeksportować plik tekstowy z częstotliwością amplitudą i fazą jak ją zaznaczysz. Ten pik możesz importować do SW, LspCAD i innych programów przy ewentualnej zmianie rozszerzenia.

• 3 tygodnie później...
  • 3 lata później...

No włąsnie jak? Dowiedzial się ktoś? Mimo wszystko przydałby się taki pomiar oprocz samego pomiaru charki glosnikow.

El sueño de la razón produce monstruos.

Mi jakos pomiar fazy nigdy prawidlowo nie wychodzil.Jesli chodzilo o sprawdzenie czy glosniki sie sklejaja to robilem pomiary w roznych pkt pracy ukladu i odwracalem faze glosnika.

Przewaznie odrazu bylo widac czy glosniki sie zgrywaja czy nie.W domych warunkach czas bramki jaki mi sie udawalo ustawic to 5-7 ms .Tak mala bramka za bardzo nie pozwala na dobry pomiar ponizej 1khz .

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Doszedłem do takiej metody:

Umieszczam kolumnę i mikrofon na statywach. Podłączam jeden głośnik i robię pomiar. Potem z nenu Overlay -> Set as overlay. Nie przestawiając kolumny i mikrofonu przełączam na drugi głośnik i ponawiam pomiar. Teraz w głównym oknie mam dwa impulsy pomiarowe w różnych kolorach, mogę ustawić kursor przed wcześniejszym impulsem i marker przed pierwszym odbiciem. Następnie Overlay -> Delete overlay. W ogóle nie ruszając ustawionej bramki i nie zmieniając położenia kolumny i mikrofonu robię pomiary pojedynczych głośników w kolumnie.

Umieszczam kolumnę i mikrofon na statywach. Podłączam jeden głośnik i robię pomiar. Potem z nenu Overlay -> Set as overlay. Nie przestawiając kolumny i mikrofonu przełączam na drugi głośnik i ponawiam pomiar. Teraz w głównym oknie mam dwa impulsy pomiarowe w różnych kolorach, mogę ustawić kursor przed wcześniejszym impulsem i marker przed pierwszym odbiciem. Następnie Overlay -> Delete overlay. W ogóle nie ruszając ustawionej bramki i nie zmieniając położenia kolumny i mikrofonu robię pomiary pojedynczych głośników w kolumnie.

Spróbuje. Z opisy wynika, że to coś jak opcja "time zero locked - time alignement" w Holimpulse.

Mi jakos pomiar fazy nigdy prawidlowo nie wychodzil.Jesli chodzilo o sprawdzenie czy glosniki sie sklejaja to robilem pomiary w roznych pkt pracy ukladu i odwracalem faze glosnika.

Przewaznie odrazu bylo widac czy glosniki sie zgrywaja czy nie.W domych warunkach czas bramki jaki mi sie udawalo ustawic to 5-7 ms .Tak mala bramka za bardzo nie pozwala na dobry pomiar ponizej 1khz .

Czyli patrzyles na reverse null. Ale ich wielkośc jest chyba bardzo zalezna od gatingu, wygladzania, etc. A co miales na mysli piszac "w roznych punktach pracy ukladu"?

El sueño de la razón produce monstruos.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.