Skocz do zawartości
IGNORED

Bang & Olufsen - Beocenter 5000

trent_z

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem się pochwalić moim nowym nabytkiem. Jest to Bang & Olufsen - Beocenter 5000. Wzmacniacz, radio jest sprawne - przetestowane . Nie posiadam kaset magnetofonowych ani płyt winylowych żeby sprawdzić magnetofon i gramofon. Gramofon się załącza, działa ramię - funkcje obrotów, start i stop także. Jest oryginalna igła - wkładka MMC20E więc chyba powinien działać wraz z płytą.

To cudo kupiłem za całe 7 zł .

Cena z roku 1982 ze strony www.beocenter.com wynosi 595 funtów

Więcej informacji na temat wyżej wymienionego sprzętu pod linkami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę o opinie na temat tego sprzętu

Dla mnie gra całkiem przyjemnie biorąc pod uwagę że miałem wcześniej amplituner Rotela RX-1010. Sprzedałem poszedł w dobre ręce do naprawy i nowy właściciel sobie chwali.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57411-bang-olufsen-beocenter-5000/

zapomniałem dodać zdjęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluje zakupu.Cena wyraznie promocyjna.Kiedyś miałem okazje uruchamiać takie cacko jako nowy nabytek u dyplomaty.W tamtych czasach robiło to niesamowite wrażenie.Sprzęt ma całkiem niezłe parametry,choc magnetofon nieco odstaje.Jedynym problemem w takim sprzęcie jest sposób jego budowy i trudność w serwisowaniu.Mój znajomy ,który akurat coś takiego naprawia,nazywa to kukułką.Dlatego,że mu to podrzucił do naprawy jego kolega.Rozumiesz co to znaczy.

Wydaje mi się, że obudowa jest podobna do serii BeoSystem 8000 (też początek lat 80). A więc radzę uważać przy rozbieraniu, z tyłu są plastikowe klipsy, które również postępując zgodnie z instrukcją mogą się wyłamać. Wtedy tylna listwa się nie trzyma, a razem z nią pokrywa gramofonu (która jest na sprężynie) i jest problem.

Dlatego jak wszystko działa, to lepiej nie rozbierać, a jeżeli to konieczne, to najpierw przestudiować instrukcję serwisową np. z www.beoworld.org.

Za tą cenę jak bym miał jeszcze miejsce, też bym kupił.

Gramofon działa. Radio także. Magnetofon już nie. Dodatkowo można podłączyć np. odtwarzacz CD lub komputer.

Interesująco jest rozwiązane podłączenie dodatkowego źródła sygnału ( CD lub komputera ). Po podłączenie kabla do wejścia - gniazdka ( Din-5 - takie jak w starych Diorach -) automatycznie wyłącza się radio i załącza się dźwięk z dodatkowego źródła.

Zrobiłem dwa zdjęcia.

Ukryta Zawartość

post-21122-100008637 1249653199_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam trochę klocków b&o u siebie w domu. Mój flagowy Beomaster 6000 ma najcudowniejszy tuner jaki słyszałem. Siła sygnału, przejrzystość dźwięku, stereofonia, dynamika powodują, że słuchanie np. "trzech kwadransów" Jana Ptaszyna Wróblewskiego w radiowej Trójce to niezapomniane przeżycie. Mimo twóczym opiniom o sprzęcie b&o w stylu "niezłe gówno" polecam wsłuchać się w te urządzenia, bo naprawdę warto.

Za tą cenę 7 zł to kupiłem w ciemno bez sprawdzania. Stał z boku zakurzony na stoisku handlarza co przywozi towar z Niemiec. Poza tym żal było by gdyby skończył na śmietniku jako kawał złomu. Ciężki jest prawie 17 kg. Wygląd może trochę odbiegający od dzisiejszej miniaturyzacji. Brak RDS - wszystko mającego wyświetlacza. Nadrabia dźwiękiem i jakością. Właśnie przed chwilą skończyłem słuchać Minimax na Trójce. Pozytywne wrażenia.

Do tego podłączone są takie kolumny jak na zdjęciu poniżej. Są to na 99% Saby HiFi Lautsprecherbox 820. Zidentyfikowane dzięki pomocy użytkownikowi Zdzislav. Więcej

Ukryta Zawartość

post-21122-100008524 1249857778_thumb.jpg

post-21122-100008525 1249857778_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piszesz ,że wygląd niedzisiejszy.No może.Ale ja jako młody chłopak i zapatrzony w cuda z katalogów,a posiadający magnetofon M-2404S ,miałem okazje takie urzadzenie jakie kupiłes za 7 zeta,co ci się chwali,wyciągać nowe z folii.Do tego były oczywiście też firmowe z kompletu kolumny na firmowych podstawkach.

Z tego co mi najbardziej utkwiło z tego w pamięci ,to sprytne rozwiązanie gniazd podłączeniowych i kątowych wtyków,które się łatwo wkładało od góry po otwarciu małej klapki.I to,że po odkreceniu mocy do końca i przyłożeniu głowy do kolumny,była absolutna cisza.A i jeszcze rozwiązanie z powolnym automatycznym podnoszeniem się pokrywy po jej zwolnieniu.W sprzecie z demoludów nie było nic ,co by się do tego mogło nawet zbliżyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.