Skocz do zawartości
IGNORED

Ampli HD z dobrym pre-out

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam amplitunera z wejścia HDMI 1.3 oczywiście z Dolby True HD, DTS HD Master Audio itd wyposażonego z dobre wyjście po pre-out. W obecnej chwili mam Denona AVC-11SR, którego jakośc po pre-out doceniłem jak podłaczyłem zamiast niego ... Harmana 255. Niestety wyjście pre-out z Harmana jest b. słabej jakości - przynajmniej w porównaniu z Denonem. Dźwięk z Harmana nie ma żadnej głębi, wszystko dzieje sie wyłącznie na linii zestawów.

Dodatkowo jest jasny i z bardzo ograniczonym basem. Na nie których nagraniach po prostu aż zęby bolały.

Pytanie co zagra lepiej a nie będzie kosztowało majątku.

Jakość wbudowanych końcówek ma drugorzędne znaczenie, do przodów mam i tak zewnętrzne.

https://www.audiostereo.pl/topic/57455-ampli-hd-z-dobrym-pre-out/

Daro ampli nie ma wpływu na stereo gdy mamy integre z funkcją/przełącznikiem końcówki mocy (zna ktoś może jakieś modele?? - istnieje jakiś?)wtedy masz analogowo podłączony odtwarzacz do np. CD IN w dodatkowym wzmacniaczu(integrze) a ampli do wejścia PRE IN (czy jak je tam nazywa producent)w dodatokwym wzmacniaczu(integrze), jest to chyba najwygodniejsze podłączenie aby nie upychać drugiego zestawu kolumn, chyba że ktoś lubi biegać i przełączać kable lub nie ma drugiego pokoju. Pozostaje pytanie czy jest to opłacalne? jak wygląda wtedy regulacja głośności przełączając z wzmacniacza integry na funkcje końcówki mocy i w drugą stronę (aby nie było "ups było na max i cewki głośnika w ścianie").

Myślałem ze to działa w sposób nastepujacy. Do ampli podłączam wzmacniacz stereo. Do ampli daje DVD. Do wzmacniacza cd. W momencie odsłuchu muzyki daje płytę do cd i gra tylko wzmacniacz. W momencie obejrzenia filmu korzystam z DVD,ampli i wzmacniacza. Poco mi ampli w stereo??

Jest dokładnie tak jak piszesz,niektóre wzmacniacze mają main-in połączone zworkami,wtedy je wyciągasz i wzmacniacz gra jako koncowka mocy.Osobiscie uważam że nie jest to najlepsze rozwiązanie.Najlepiej z pre-out amplitunera puscic kabel do dowolnego wejscia we wzmacniaczu,moze oprócz Phone.może byc np aux,lub tape,cd.Amplituner bedzie grał razem ze wzmacniaczem w kinie domowym.Stereo tylko sam wzmacniacz.Nie jest wielkim problemem skonfigorowanie systemu.Wystarczy wzmacniacz ustawic na 12,dopasowac reszte kolumn w amplitunerze i bedzie ok..Napewno nalezy pamietac ze po obejzeniu filmu wzmacniacz jest na 12,ale to nie spali kolumn.Dobrym rozwiązaniem jest tez amplituner i wzmacniacz tej samej firmy wtedy mozna w wiekszosci przypadkow używac tylko jednego pilota od amplitunera.

Są jeszcze wzmacniacze z tzw. "HT bypass". Wtedy jedno z wejść (często konfigurowalne) jest wejściem prosto na końcówkę i odpada problem z regulacją głośności. Tak ma np. Krell 400xi, CA 840A, 840E, zdaje mi się, że także niektóre Arcamy. Do wejćia z "HT bypass" podpina się pre-out ampli.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ja używam wzmacniacza Krell w kinie jako końcówki mocy zasilającej fronty, natomiast w odsłuchu stereo ta integra jest bezpośrednio połączona z odtwarzaczem CD i amplituner nie stoi mi na przeszkodzie.

Tu moze być problem,raczej nie.Musisz to zrobić z kolumnami podpiętymi pod amplituner,a potem fronty przełącz na wzmacniacz,tak jak pisałem wzmacniacz zsynchronizujesz z amplitunerem,powinna wystarczyć godz 12,ale sam się o tym przekonasz.

Uważasz ze twój rx-V 3800 jest taki słaby w stereo.Ja bynajmniej tak nie myśle.Miałem sporo budzetowych wzmacniaczy,i napisze z czystym sumieniem ,że np taki niby świetny Cambridge Audio Azu 640 wcale nie gra lepiej,niz np twoja Yamaha,czy Harman 645,lub wyższe Denony,ludzie powielają opinie innych,często nie słuchając tych sprzetów o których piszą.Może u ciebie problem to kolumny.Wzmacniacz lepiej napedza kolumny,do amplitunerów należy je dobrze dobrać.Twierdze że są dobre wzmacniacze,ale też jest kupę chłamu szczególnie tych nowych,które tak naprawde tylko wzmacniacze udają.Waga wzmacniacza 6-7 kg to dla mnie parodia,co tam jest w środku,może takie lepsze radio samochodowe.

dariusz rxv3800 jest rewelacja w kinie jednak robilem testy te same utwory te same kolumny stary ta-f670 porabia yamahe w stereo w kazdym pasmie nie wspomne ze lepiej nawet nie porownywac ta-f770es

te wzmaki maja po 16 lat yamaha pol roku

jesli chodzi o kino wysokie modele yamahy numero uno

Ok ,znam te wzmaki są naprawde dobre ,ale ja pisałem że ludzie się zachwycaą np Denon PmA 500,700,Marantz PM 6010 i Rotelami Cambridgami ,ja je słuchałem nie które miałem i nie zgodzę się że każdy wzmak jest lepszy od amplitunera.Jak ktoś chce miec dobry amplituner który zagra w stereo ,to napisze na 100 proc że są takie.

Dlaczego wzmacniacz stereo powiedzmy do 4 tys miałby być lepszy od ampli, który posiada 4 x większy transformator (w stereo na wyłączność przednich kanałów) i do tego osobne zasilanie dla sekcji pre (patrz link). W trybie pure direct nic nie "sieje" bo jest odłączane. Jakie miałoby być techniczne uzasadnienie tej przewagi? Podkreślam: techniczne, a nie klepanie w kółko "bo jeden jest do stereo, a drugi do kina"...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak można się przekamażać bez konca,Są dobre amplitunery,raczej te starsze modele,i tak samo wzmacniacze,tez te z lat 90.Można ośiągnąć kompromis miec i kino i stereo ,nalezy tylko odpowiednio dobrac elementy.Wcale nie tracąc fortuny.Moge dac pare dobrze dobranych elementów.Które nie przekroczą 4 tys pln.Tak wiec cena nowego budzetowego ampltunera klasy sredniej,lub wzmacniacza ciut wyzszej klasy.Np.Amplituner Yamaha AX1 plus wzmacniacz np Yamaha AX 1090.Denon 3802 plus wzmacniacz Denon PMA 1560.Marantz SR 7600 i wzmacniacz PM 80.Jest wiele modeli o których nie bede pisał.Tak więc radze sie zastanowic i wybrac coś z czego bedziemy zadowoleni.

Połączenie ampli-wzmacniacz nie jest mi obce, jako że prawie przez rok grałem na 905 (pre) + końcówka Usher 1.5. Równolegle posiadałem wzmacniacz Denona 1500ae oraz wciąż posiadam ampli Onkyo 676. Miałem możliwość i ją wykorzystałem do wszechstronnego porównania tych klocków. I tak wiem że stare Onkyo 676 odstaje bardzo mocno od Denona 1500ae, również jako pre jest słabe, daje dźwięk mały i szary. Onkyo 905 to zupełnie inna para kaloszy, dźwięk na poziomie jakościowym Denona lub lepszy (średnica, dynamika).

Najlepiej było 905 + Usher, jednakże na tyle lepiej od samego 905 że stwierdziłem, że gra nie jest warta świeczki i końcówkę sprzedałe. W pierwszej chwili różnic się praktycznie nie dostrzega, te same rozmiary dźwięku, równowaga tonalna, przestrzeń. Przewaga zestawu z końcówką przejawiała się w lepszej dynamice i mocniejszym basie. Tyle.

Jaki z tego wniosek - nie generalizujmy, słuchajmy konkretnych modeli.

czy skladajac sobie stereo idzie sie w strone denności? czy w strone wydobycia jak najlepszego brzmienia stereofonicznego? taka dyskusja zrobi sie bezsensowna jak by nie patrząc w stereo chodzi nam o muzyke w kinie od dobry dzwiek w filmie

muzyka ma troszke inne wymagania i oczywiscie tu zalezne od sluchacza jakie on ma wymagania

mimo to bede sie upieral ze taki amplituner bedzie mial zawsze gorsze brzmienie powodem

jest sposób prowadzenia sygnału przez skomplikowany i nafaszerowany obwodami amplituner zwykle naraża go na większe zakłócenia i szumy w zdecydowanej wiekszosci amplitunerach nie ujzysz porzadnych koncowek mocy a jesli nawet i byly by one takie same jak w denniejszym wzmacniaczu :)

nadal wracam do poczatku budowa nie majaca nic wspolnego z pomyslem na dobrą MUZYKE tylko co najwyzej zadowalajacy dzwiek w filmach a tryby typu pure direct mozna uznac za czysta komercje

UWAZAM ze jesli ktos nie moze uwierzyc ze ampli nawet za 5 tys zagra gorzej jak wzmacniacz za 2 tys to poprostu nie slyszal jeszcze dobrego brzmienia MUZYKI a zadowala sie KICZEM

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.