Skocz do zawartości
IGNORED

ADVANCE ACOUSTIC vs NAD

arenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Proszę szanownych Kolegów Forumowiczów o opinie na temat porównania jakości dźwięku oferowanego przez wzmacniacze Advance Acoustic i NAD, np. MAP 105 kontra 325 BEE oraz odtwarzacze tych firm, np. MCD 203 II kontra 525 BEE, itp. ...

Pozdrawiam

A.

https://www.audiostereo.pl/topic/57460-advance-acoustic-vs-nad/

Widze ze na razie nikt nie kwapi sie z odpowiedzia, wiec moze ja troche zaczne...

Nie mialem okazji porownywac Advance Acoustica akurat z NADem, natomiast odsluchiwalem bezposrednio w porownaniu z Cambridge Audio 640 (Advance gral z MCD204, a CA z CD z tej samej serii).

Odsluch byl glownie na MA RS6 i szczerze mowiac to roznica byla taka duza, ze nie dokonczylismy odsluchu na CA. W tym porownaniu Advance ma wieksza scene, cieplejsze i bardziej szczegolowe wysokie, ogolnie wieksza kontrole basu.

Oczywiscie ciezko porownywac CD ktore kosztuje 2,8k i ma bufor lampowy, z CD ktore mozna dostac za 1,5k nowke, wiec... przelaczylismy CD :)

O dziwo roznica byla minimalna... wnioski mozna wyciagac samemu, ale ja sie zakochalem w tym wzmacniaczu... CD planuje kupic te z tanszej wersji "black" albo jakas uzywke innej firmy.

Cambridge'a tez porownywalem z marantzem 7003 na kilku parach kolumn i tam roznica miedzy wzmacniaczami byla ledwo slyszalna... co moim zdaniem sugeruje ze MAP-105 jest naprawde dobrym wzmakiem w tej cenie.

Tak jak pisalem, nie mam porownania bezposrednio do NADa takze tutaj moze ktos inny sie wypowie.

Ja słuchałem takiej kombinacji:

Adv. Acoustic MAP 105 + Adv. Acoustic MCD 204 kontra NAD 325 BEE + NAD 525 BEE (z tymi numerkami Nada to się gubię, to był komplet drugi od dołu w ofercie Nada).

Kolumny - M.A. RS 8.

Odniosłem wrażenie, że A.A. zdecydowanie dynamiczniej prezentuje większe składy i ostre rockowe łojenie. Nad w tych nagraniach nieco niedomaga.

W muzyce typu jazz i kameralistyka Nad ma wiele więcej do powiedzenia, zwłaszcza w ilości detali i subtelnych zmian w dynamice. A.A. je uśrednia.

Jeżeli głównie nastawiamy się na ciche "mieszkaniowe" słuchanie to bardziej pasował by mi Nad. A gdybym miał możliwość słuchania głośniej, to A.A. byłby dla mnie ciekawszym rozwiązaniem, również pod względem barwy, która zdecydowanie bardziej podoba mi się z kompletu A.A.

Kombinacji pośrednich, typu wzm. A.A. + cd Nad i odwrotnie, nie słuchałem.

Miałem niedawno możliwość odłuchu następującego zestawu: Advance Acoustic MAP305 II, CD Advance Acoustic MCD-204, Monitor Audio RS6. Jak dla mnie grało bardzo miło i fajnie. Moja ulubiona muzyczka brzmiała świeżo i zachęcająco. Jednak... jeszcze nie skończyłem poszukiwań. NIe udało mi się odsłuchać niższego wzmacniacza AA, ale pewnie będzie grał nieco słabiej (dynamika, brzmienie, to w sumie sprawy subiektywne i tak powinny zostawać rozstrzygane).

Miłym zestawem dla mnie wydaje się być Creek Evo (wzmacniacz i CD). To dobrze oceniane przez gawiedź klocki i byłyby pasowały do muzyczki, którą puszczam. A i obecna cena serii Evo 1 jest miłą dla kieszeni.

Uparłem się jednak - w głupocie serca swego - w sprawie kolumn i robię rozeznanie między rodzimymi producentami głośników wolnostających. Myślę, że uda się dopasować mile brzmiące kolumny.

Nexton M100- też miałem te monitorki, ale szybko odesłałem bo brakowało basu i stereofonii.

Może przez to że były nówki i trzeba było je wygrzać. Poza tym były świetnie wykonane i naprawdę eleganckie.

A ja ich słuchałem z Fatmanem iTube ( a to głównie wzmacniaczyk słuchawkowy ) plus CD Advance Acoustic MCD 203 II i była piękna przestrzeń + bas. Nie wiem dlaczego je więc odesłałeś ? Może to kwestia pomieszczenia ?

Anima, 5 Sie 2009, 22:22

Z Nextonem lepiej chyba zagra z tych dwóch NAD, bo z AA może być po prostu za ostro na górze. A najlepiej do Nextona byłoby pewnie jakieś MF albo Electrocompanient, czy ogólnie coś nieco ocieplonego ale i mocnego.

No z Arcamem grają tak jak opisałeś. Dlatego z nim nie grają już w jednym systemie :-) Stoją narazie i czekają aż wymyślę im jakąś elektronikę. Ale póki co nie mam weny i czasu. Wykańczam moje HND :-) a potem buduję suba :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.