Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor LCD do KD dla niewymagajacego

stecko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Powoli zaczynam sie rozgladac za projektorem do Kina. Szukam projektora lcd ze wzgledu na latwosc montazu i kalibracji. Szukam projektora max do 3tys zl nowego lub uzywanego za polowe ceny sklepowej:) Odrazu zaznaczam ze nie jestem bardzo wymagajacym klientem. Filmy beda lecialy dvd, telewizja naziemna cyfrowa (nie HD) jak rowniez cos z kompa dvd rip i divx. Takze na dzien dzisiejszy nie bedzie to blue ray i full hd raczej. Wydaje mi sie ze dobrym rozwiazaniem dla mnie bedzie 720p. Na necie jest sporo info ale ciezko sie zdecydowac na konkretny model. Aha wazna jest tez cena lampy.

Mam pare modeli na oku:

te sa chyba dlp tak?

optoma hd65

OPTOMA HD700X

EPSON EH-TW420

czy naprawde ciezko ustawic projektor dlp ? problem w tym ze na srodku sufitu mam 2 przeszkody:) i projek musialby byc lekko odchylony.

a lcd to tylko benq w500 przychodzi mi do glowy.

Jakie projektory lcd polecacie ??? moze cos z panasonic?

z gory dzieki za info

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

aha pokoj jest raczej slabo zaciemniony, choc wiekszosc seansow to i tak wiczorkiem wiec mysle ze to nie problem:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Jeżeli powoli zaczynasz się rozglądać, to poczekaj do jesieni. Właśnie wchodzą (weszły) na rynek modele 1080p w cenie 999 USD, póki co same DLP (Optoma HD-200X, HD-20, Vivitek H1080FD i Benq W-1000). To powinno zaowocować odpowiedzią ze strony LCD, a jeśli trend walutowy się utrzyma, to za nieco ponad 3000 PLN coś FullHD w październiku kupisz. Nowa Optoma jest już w Intertype za 4250 PLN.

O ile nigdy nie byłem jakimś specjalnym zwolennikiem zakupu projektora 1080p (cena projektora i wciąż spora ilość nieobejrzanych DVD w posiadaniu), o tyle teraz zakup 720p za 3000 PLN lub więcej uważam za nietrafiony. No chyba że budżet jest naprawdę napięty, chcica na projektor TERAZ jest przemożna, ustawienie DLP nie wchodzi w rachubę a efekt tęczy przekreśla możliwość oglądania obrazu z DLP. ;)

Z wymienionych wyżej Epson jest LCD, ale nie ma lens shiftu, ma zoom 1,2:1 i słabszą ustawność niż typowe LCD. Ja osobiście bym go nie kupował, to taka domowo - prezentacyjna hybryda, bardziej do gier i TV niż do kina. Ale z drugiej strony, dla niewymagającego może to być dobry typ, zawsze to DUŻY ekran.

Panasonic PT-AX200 daje bardzo dobry obraz, ale (szczególnie wcześniejszy model AX-100) ma też sporo negatywnych opinii na temat niezawodności; po części mogących wynikać z ilości sprzedanych egzemplarzy tego modelu.

Co do LCD: Epson 680/700 i Sanyo Z5 (z niewielkim ekranem, do 80...90 cali). Ewentualnie Benq W500, skoro dla niewymagającego... ;)

Montaż DLP: ja nie miałem żadnych problemów, wisi sobie podwieszony do wieszako-stojaka, stojącego na regale. Ale akurat u mnie odległość ściana z regałem do ekranu idealnie pasuje... ;) Po drodze (w połowie) jest też "przeszkoda", kulisty klosz lampy, pół metra od sufitu dolna krawędź, ale i tak światło z obiektywu go mija... Chociaż istniało ryzyko konieczności wymiany oświetlenia pokoju, to udało się skrócić zawiesie klosza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zapomniałem o lampach. Rok temu te dla Optomy HD65 były całkiem tanie, teraz są o kilkadziesiąt procent droższe... ;)

Wiatrak wielkie dzieki za doglebne wyjasnienie:) Hmm chyba jednak poczekam tak jak piszesz, nies spieszy mi sie az tak bardzo a fundusze to raczej te 3tys max no chyba ze 1080p to na przyszlosc wiec mozna extra cos doplacic. Poczekam porozgladam sie po sklepach internetowych a moze cos sie trafi...

to ja trochę z innej beczki,ale w temacie :)

trochę czasu minęło od mojej deklaracji budowy kina i sen zaczyna się spełniać.. :) ale to powoli..

obecnie interesuje mnie taka kwestia:

pomieszczenie 7m x 5m (tylne fotele będą pewnie z 1m od tylnej ściany)

przestrzeń dostępna na ekran 4,5m x 2m

brak przeszkód projektorekran, pokój przeznaczony tylko i włącznie do grania/oglądania/słuchania, brak "obcych" źródeł światła..

możecie mi pomóc dobrać odpowiednie wymiary ekranu do odpowiedniego projektora ? poczekam jeszcze z zakupem, bo jak sami piszecie, 1080p się pod strzechy pcha, więc nie ma co wariować.. niemniej, musze sobie poplanować już teraz, gdzie co będzie wisiało/leżało/stało, żeby pod to przygotować już odpowiednie warunki (rurki, wzmocnione stelaże, instalacja el.)

dzięki za pomoc.

Fotele 1m od tylnej ściany, ale na osi 7 czy 5 metrów? Jak to pierwsze to ekran będzie musiał być duży...

A co do rozmiarów ekranu i jego odległości od projektora:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fotele na tej długości 7m - czyli jakieś 5,5->6m od ekranu, na lekkim podwyższeniu względem 1 rzędu

pierwszy rząd jakieś 1,5m bliżej - żeby można było wygodnie z tyłu siedzieć..

planuję zrobić po 3 fotele w rzędzie - razem 6 miejsc..

hmm.. na wskazanym linku musiałbym założyć już jakiś projektor.. :> jakieś podpowiedzi ? :>

Hmmm, szykuje się budowa regularnego kina w domu, więc nieco nie w temacie... ;)

Z przytoczonych danych można wywnioskować odległość pierwszego rzędu od ekranu równą 4...4,5 m.

Przy zastosowaniu reguły odległość = 1,5 x szerokość ekranu, dla proporcji 16:9 da to zakres przekątnych od 120" do 136".

Z tak dużym ekranem będziesz potrzebował naprawdę dużo lumenów:

-projektor o jak największej jasności (>1600 AL)

-niewykluczone, iż także ekran o dużym gain, =>1,2...1,4 lub więcej, jeśli projektor nie będzie z kategorii "light cannon"

-czarne (a przynajmniej jak najciemniejsze) wykończenie pomieszczenia; jest to ogólna wskazówka do instalacji projektora, ale z dużym ekranem nabiera większego znaczenia

-montaż projektora jak najbliżej ekranu, co wymusza zoom na maksa i daje więcej światła z maszyny, nie ma co tutaj liczyć na elastyczność montażu wynikającą z dużego zakresu regulacji zoomu.

A co do konkretnego typu? Hmmm, nieco nie moja liga... ;) Jaki budżet?

Panasonic PT AX200

Infocus X10 (ma niby mało lumenów, ale podane są one dla trybu kinowego)

Optoma HD806

Epson EH-TW3800 (może 2800, 3000 też?)

A co do owych pchających się pod strzechy 1080p, to trzeba poczekać na pierwsze recenzje i wrażenia z eksploatacji, szczególnie przy tak dużym ekranie...

Ponieważ pisałem elaborat raz jeszcze (za pierwszym razem ulotnił się...), zapomniałem dodać jedną praktyczną wskazówkę.

Skoro przewidujesz wykonanie adaptacji pomieszczenia przed zakupem / instalacją projektora, sugeruję wykonanie sufitu podwieszanego a w nim kilka kasetonów na linii osi ekranu, przez jakąś połowę, jedną trzecią długości pomieszczenia. Wysokość międzystropia może być niewielka, tyle tylko aby można było swobodnie zdjąć kasetony i przeciągnąć przewody do miejsca montażu projektora.

A po co tak kombinować, skoro można niby wymierzyć wcześniej? Ano dlatego, że tak naprawdę nie wiesz który model kupisz, a jak już wcześniej wspomniałem nie masz zbyt dużego pola manewru z punktem (odległością od ekranu) jego montażu - musi być jak najbliżej.

poniżej na szybko nabazgrałem moją wizję..

całe pomieszczenie będzie wyłożone ciemno-granatową wykładziną z bordowymi pasami na ścianach.. ściany z kolei będą złamane wypustami - tak żeby unikać płaskich powierzchni.. na sufit chciałem wsadzić kasetony z takiej słomy jak w kinach są - zapomniałem nazwy.. :>

ściany będa miały wysokość 2,4m do równego poziomu - ten trapez powyżej wynikać będzie z budowy dachu i będzie nad poziomem ścian o 50cm.. to daje mi dosyć duże pole do manewru z projektorem..

mały opis do rzutu z góry:

- 1,2,3,4,5,6,7 - głośniki, gdzie 7 to sub z centralem

- 8 - fotele

- 9 - okno

- 10 - drzwi

- 11 - ekran

oczywiście, całości smaczku doda oświetlenie halogenowo-diodowe :>

system, póki co, Onkyo 805 + Jamo E7 + Jamo sub300.. źródło, póki co, Onkyo 405 + PopcornHour do HD i X360.. E7 mam złożone jako 2x750, 2x700, 1xE7cent.. na tylne efekty coś dopasuję później..

Ukryta Zawartość

post-20063-100008090 1250369877_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dolny bazgrołek to oczywiście widok pomieszczenia z boku - ściana u podstawy ma 5m, o wysokości juz napisałem..

napisałeś kilka ciekawych rzeczy:

1) gain ekranu ? planuję ekran stały "samorobny" lub kupny (raczej niechętnie)

2) maksymalna jasność - dlaczego ? pomieszczenie będzie wyciemniane niemal całkowicie (na seans będą tylko tylne, przyciemnione światła w rogach) - czy chodzi o siłę świecenia ?

jeśli chodzi o wymiar ekranu w podstawie, mógłbym policzyć jakieś 3->3,5m (jeśli z 5m odejmę po ok. 0,75m na głosniki).. i jakieś 2m na wysokości (odejmując na stojące na dole central+sub)..

budżet na projektor ? :) cóż, wolałbym wydać narazie na niego jak najmniej.. :) skłonny byłbym nawet póki co kupić używkę za jakieś max. 3tyś lub nowy za max. 5tyś. - jak już się obędę z używaniem projektora, mogę pomyśleć nad czymś mocniejszym - bo będe już wiedział, czego mi brakuje i na co zwrócić uwagę przy następnym zakupie..

Dokładnie, chodzi o siłę świecenia. Jasność obrazu rzucanego projektora na ekran (nie mylić z jasnością samego projektora) jest odwrotnie proporcjonalna do wielkości ekranu. Zależy także od tzw współczynnika gain ekranu, równy 1 oddaje tyle samo światła ile nań pada. Zazwyczaj jednak, im większy gain tym większe problemy z kątami oglądania obrazu (spadek jasności pod dużym kątem).

SMPTE zaleca aby jasność obrazu wynosiła 16 foot Lambertów (54 nity, inaczej kandeli na metr kwadratowy), z akceptowalnym minimum 12 fL (41 nitów).

Dla przykładowej, "wpychającej się pod strzechy" Optomy HD20, według:

Ukryta Zawartość

16 fL otrzymamy na ekranie o szerokości 300 cm (gain=1,0), z odległości 4,5 m i przy zoomie na maksa. Przy zoomie na minimum, takim samym ekranie i odległości 5,4 m jasność wyniesie 14 fL.

Jest tylko jeden kruczek, wyniki w kalkulatorze otrzymujemy w oparciu o dane katalogowe producentów. Przy użyciu projektora w trybie lampy "low" i ustawieniach do kina, nie spodziewałbym się z tej Optomy jasności większej niż 500...600 lumenów. Czyli trza by poprzestawiać suwaki aby uzyskać jasność obrazu około 3x większą od minimum, czyli 120 nitów. Co przy największym zoomie daje 200 cm szerokości (90" przekątnej) dla odległości 3 metry.

Jeśli zastosujesz ekran o gain=1,4, to dla 120 nitów (czyli teoretyzując rzeczywistych 40 nitów) i zoomu na maksa będzie niemal 240 cm szerokości (107" przekątnej) z 3,6 metra. Jeszcze większy ekran można "wyciągnąć" używając projektora w trybie "high" lampy, czego często się unika ze względu na jej trwałość i poziom hałasu z projektora.

post-20192-100008071 1250429218_thumb.jpg

post-20192-100008072 1250429218_thumb.jpg

post-20192-100008073 1250429218_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzeci obrazek miał wyglądać nieco inaczej... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tutaj przykład z ekranem o gain=1,4.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście ta zabawa nie musi mieć dużo wspólnego z rzeczywistym działaniem projektora, ale pozwala unaocznić problem związany z wielkością ekranu. W recenzjach na Projector Central, Projector Reviews czy Cine4Home podawane są wyniki pomiaru jasności projektora dla ustawień do kina. Jeśli przez tą wartość podzielisz katalogową jasność, to będziesz wiedział ile razy należy zmniejszyć jasność obrazu jaką podaje kalkulator.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.