Skocz do zawartości
IGNORED

Referencyjny Audio Wideo PC

majkeljot

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy temat zakładam ponieważ autor tematu referencyjny audio PC wyraźnie chce się odciąć całkowicie od Wideo.

Preferencje: sam sprzęt jak najbardziej energooszczędny (poniżej 100W), radzący sobie bez problemu z 1080p niezależnie od rodzaju kodeka, audio jak najlepsze ale bez robienia studia nagrań, może coś o systemie, w końcu na oknach świat się nie kończy, ciekawe obudowy, może jakiś dodatkowy wyświetlacz do obsługi itd.itp.

Osobiście bacznie przyglądam się platformie ION gdyż wygląda na najbardziej optymalną i zachęcającą. Zapraszam do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami, może już gotowymi konstrukcjami odbiegającymi od typowych blaszaków, projektami...

https://www.audiostereo.pl/topic/57514-referencyjny-audio-wideo-pc/

migrena, 11 Sie 2009, 00:23

>@majkeljot

>wbrew powszechnemu mniemaniu coreavc i cyberlink-powerdvd (dwa najpopularniejsze dekodery h264

>dzialajace na gpu) nie sa rozwiazaniami darmowymi.

No właśnie przecież o tym pisałem dlatego moje pytanie czy coś ma się zmienić w tym temacie czy nie. Pytam bo interesuje mnie zrobienie tego na czymś innym niż okna.

No to pojawiła się chyba nowa platforma z której być może będzie można zrobić PCeta audio wideo. To zdaje się odpowiedź na intelowskiego Atoma Miejmy nadzieję, że AMD szybko zadziała i pojawi się to na rynku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

jak zwykle z podobnych ulotek reklamowych nic konkretnego nie wynika. moze procz tego ze bedzie konkurencja i mozliwosc spadku cen.

w temacie atoma pojawila sie kolejna plyta tym razem od asusa - AT3N7A-I. generalnie to to samo co inne. jest ubozsza o wbudowane picopsu ale ma bt. zamiast minipcie jest pci wiec mozna wlozyc tam jakas konkretna karte dzwiekowa.

cyberlink jest dodawany do kazdego czytnika bd (do dvd dodaja chyba tylko starsza wersje bez dekodera posilkujacego sie gpu) wiec tutaj problem znika. w kazdym razie jesli ten dekoder jest wciaz dekoderem directshow dostepnym dla dowolnej aplikacji w systemie, jak to bylo do tej pory.

podobno wbudowane w mpchc dekodery przy uzyciu evr tez korzystaja z gpu - sprawdze i dam znac jak to wyglada.

mam tez pytanie jak wyglada sprawa jakosci dzwieku stereo wysylanego po kilkumetrowym kablu hdmi kiedy jednoczesnie przesylany jest po nim obraz. czy jest sens budowac odzielny tor pc>przetwornik/karta>wzmacniacz czy mozna uzyc zestawienia pc>(hdmi)>ampli(direct/pre)>wzmacniacz? w ostatnim przypadku jezeli jakosc bedzie zadowalajaca moge w ogole zrezygnowac ze wzmacniacza.

server unreachable;--

Gość Przemski

(Konto usunięte)

=>migrena

"podobno wbudowane w mpchc dekodery przy uzyciu evr tez korzystaja z gpu - sprawdze i dam znac jak to wyglada."

Pisałem o tym, podczas naszej dyskusji w bliźniaczym temacie:

http://www.audiostereo.pl/Referencyjny_audio_PC_47217.html

przy okazji krótkiej recenzji płyty ZOTAC ION-ITX, mogę tylko jeszcze raz potwierdzić - jak najbardziej tak - podczas odtwarzania w programie MediaPlayerClassicHomeCinemaEdition materiału video 1080p zakodowanego w H.264 (renderer EVR), z dźwiękiem DTS, z pliku MKV o objętości kilunastu GB, obciążenie procesora ATOM 330 (2x1.6Ghz) wynosiło typowo 5-25%, przy stabilnej ilości fps bez ani jednej utraconej klatki, podczas gdy płynne programowe dekodowanie nie było możliwe.

Wspomniana płyta ASUS:

http://www.karen.pl/index.php/category/6804/ION.html

to ciekawa alternatywa dla ZOTACa. W cenie, w której konkurent oferuje procesor ATOM270, otrzymujemy płytę z ATOM330 i slotem PCI, którego brak nawet w najwyższym modelu płyt ZOTAC. Wszystko to kosztem zintegrowanego zasilacza ATX, ale różnica w cenie i możliwość instalacji przyzwoitej karty dźwiękowej to chyba rekompensują.

Implementacje nowych produktów AMD (w tym AMD NEO) na razie widać jedynie w segmencie drogich mini-notebook`ów.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Z innej beczki. Trudno sobie wyobrazić HTPC bez pilota, nieprawdaż? Niedawno trafiłem na ofertę na nowy pilot kompatybilny z MCE, sygnowany logiem CyberLink. Zestaw składa się z pilota, odbiornika IrDa na USB, baterii i krótkiej instrukcji. W systemach od Windows XP odbiornik jest wykrywany jako szereg urządzeń HID i działa bez dodatkowych sterowników. Kilka sekund od podłączenia możemy już regulować głośność, wyłączać i włączać komputer (hibernacja) i obsługiwać aplikacje takie jak Windows Media Player czy Windows Media Center rzecz jasna. Kilka minut spędzonych nad programem IntelliRemote pozwoli na sporządzenie map przycisków dla pozostałych aplikacji, np. KMPlayer czy VLC Media Player a z racji na możliwość przypisania praktycznie dowolnej kombinacji klawiszy, akcji związanych z myszą czy możliwość uruchamiania aplikacji z parametrami daje dosyć szerokie możliwości.

Na koniec zostawiłem cenę tej przyjemności - 12,99zł, słownie dwanaście złotych...(nowy, zafoliowany komplet). Nie chciałbym by posądzono mnie o reklamę, ale aukcja najprawdopodobniej jeszcze trwa na jednym z polskojęzycznych portali aukcyjnych.

post-681-100006832 1251929343_thumb.jpg

Płyta od MSI model 785GM-E65 z zintegrowanym Radeonem HD 4200, trzy standardy złącz wideo D-SUB, DVI i HDMI w wersji 1.3 (obsługa wyższej rozdzielczości do 2560x1600), kondensatory polimerowe, niestety tylko optyczne wyjście cyfrowe audio, można mieć nadzieję, że w jednym z gniazd minijack znajdziemy opcjonalnie cyfrowy sygnał który można wyprowadzić na coax, oprócz tego wszystkie potrzebne złącza do pracy komputera, pasywne wydajne chłodzenie korzystnie wpłynie na cichą pracę zestawu, format mini ATX 244x244mm

powinna sobie poradzić swobodnie z wszelkiej maści materiałem wideo,

cena obecnie 300zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o matko... a ja prawie miesiac kombinowalem zeby samemu sklecic cos takiego co bedzie chcialo w pelni wspolpracowac z pilotem od cd i systemem operacyjnym. dziala toto ale ergonomia mi nie porchodzi dlatego myslalem o zmianie rozwiazania na klawiature dinovo z odlaczana czescia numeryczna dzialajaca jako pilot (bardzo podoba mi sie zamontowane w tym pokretlo glosnosci i wyswietlacz lcd).

mnie bardzo denerwuje wszelki szum emitowany przez wentylatory wiec rozwiazania bez pasywnego zasialcza nie sa imho najlepsze (owszem moge sklecic pasywny zasilacz nawet na 500w ale elegancko to on wygladac nie bedzie). jak do tego ma dojsc jeszcze chlodzenie procesora... to juz jeden taki odkurzacz mam. :) jezeli jednak ktos potrzebuje peceta takrze do pracy z np grafika to odrobina szumu mu nie zaszkodzi.

ps przypomnialo mi sie - sa zasilacze polpasywne pasujace dobrze do asusa pod wzgledem akustycznym - wentylator wlacza sie dopiero powyzej 200w pobieranej mocy. malo to efektywne z punktu widzenia sprawnosci zasialcza ale cisza bedzie.

server unreachable;--

dzięki za pilota, przyda się

i ciekawostka - odtwarzacz sieciowy, brak konkretnej specyfikacji

Ukryta Zawartość

post-1234-100006664 1252224620_thumb.jpg

post-1234-100006665 1252224620_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

zakupiłem sobie nettopa firmy NTT W 300P ATOM 230 niestety okazał się zbyt słaby i filmy full HD 720p 1080p kompletnie sobie z nimi nie radzi

dlatego postanowiłem że zrobię to od podstaw na płycie Asus M3N78-VM GeForce 8200 może nie będzie to zbyt energoszczędne urządzenie ale na pewno wydajne

mam kilka pytań może ktoś pomoże

- zastanawiam się jakiego procesora użyć czy jednordzeniowy AMD Sempron AM2 wystarczy?

- chłodzenie procesora wydajne i ciche

- jaki zasilacz czym się kierować na pewno musi być cichy

- jaki dysk twardy jaka firma które najcichsze?

dodam ze obudowa będzie niestandardowa zależna od wielkości użytych podzespołów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swój HTPC złożyłem na AMD LE1640 :) , GF8200 , i śmiga fakt że przy 1080p obciążenie ok 78%.Dysk na pewno jak największy ja akurat dałem 1TB Samsung HD103SI.no i obudowa tu ceny potrafią być zaporowe użyłem HuntKey i naprawdę polecam nie jest zbyt głęboka ok 40cm

>- zastanawiam się jakiego procesora użyć czy jednordzeniowy AMD Sempron AM2 wystarczy?

Przy takiej karcie graficznej - wystarczy. Dekodowaniem filmów zajmie się procesor karty.

Może pomyśl raczej o Nvidia Ion? Grunt, żeby miało grafę wspierającą co najmniej VP2

Ukryta Zawartość

>- jaki zasilacz czym się kierować na pewno musi być cichy

No to tym się kieruj :) Solidna firma, cichy i tyle. Komp nie będzie prądożerny, więc moc jest nieistotna.

>- jaki dysk twardy jaka firma które najcichsze?

SSD. Ale drogie jeszcze są.

Ukryta Zawartość

>Może pomyśl raczej o Nvidia Ion? Grunt, żeby miało grafę wspierającą co najmniej VP2

Ukryta Zawartość

z tej strony co podesłałeś to GeForce 8200 ma VP3

jeśli chodzi o procesor użyję Procesor AMD X2 4400 65W 2.3 1MB a niech

nie wiem jakiej mocy zasilacza do tego wszystkiego użyć nie chcę montować 400W zasilacza chociaż niektuży twierdzo że tak najbezpieczniej

Ukryta Zawartość

>jeśli chodzi o procesor użyję Procesor AMD X2 4400 65W 2.3 1MB a niech

Użyj Athlon II 240 2,8 Ghz lub 245 2,9 Ghz lub 250 3 Ghz - wszystkie 45W , 2 MB cache i ceny od 195 do 220 zł .

I kup kartę graficzną, który obsługuje DXVA, czyli sprzętowe dekodowanie H264 i VC-1. Filmy w full HD będą Ci obciążały procka w bardzo małym stopniu. Gdzieś do 20%. I do tego będą odtwarzane super płynnie.

Panowie czy któryś z was sprawdził parametry tej zintegrowanej płyty którą zasugerowałem, która ja posiadam, na której będę budował system, bo mnie się wydaje że parametry o których piszecie to ona ma takowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ta?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

arkotic, 15 Sty 2010, 06:53

>z tej strony co podesłałeś to GeForce 8200 ma VP3

Dlatego mówiłem, że wystarczy :) I jeśli obciążenie przy 1080p było rzędu 78% to znaczy, że soft był kiepski. Na starym athlonie miałem 2% (słownie - dwa)...

>jeśli chodzi o procesor użyję Procesor AMD X2 4400 65W 2.3 1MB a niech

Jeśli to ma być do video, to szkoda kasy i prądu. Zrób, jak radzi Kyle. Chyba, że jeszcze coś tańszego jest. Trzeba jeszcze pamiętać, żeby soft/bios ustawić tak, żeby procesor miał dynamicznie regulowane taktowanie - oszczędza prąd i jest ciszej.

Ramu dużo też nie dawaj ze względu na energooszczędność. Nawet 512MB pewnie starczyłoby ;-)

Warto też pomyśleć o jakimś pilocie. Ja mam pilot przez adapter na porcie COM, a teraz nie wszystkie płyty to mają, a nawet jak mają kontroler, to często bez śledzi...

kichanadeta, 15 Sty 2010, 13:33

>A ta?

>

Ukryta Zawartość

A ta ma radeona, a radeon do dekodowania filmów jest jeszcze średni.

Ukryta Zawartość

>Ramu dużo też nie dawaj ze względu na energooszczędność. Nawet 512MB pewnie starczyłoby ;-)

>

Liczy się ilość kości i napięcie zasilania/proces techn.. DDR3 są oszczędne. 2GB w jednej kości nie zaszkodzi.

Filmy w HD, odtwarzać tylko i wyłącznie Media Player Home Cinema. Obsługuje DXVA i ma wszystkie potrzebne kodeki.

Ukryta Zawartość

Jeśli mamy XP, to ustawiamy wyjście obrazu na "VMR9(renderless)" a jeśli mamy Vistę lub 7-kę, to na "EVR Custom Pres".

Tutaj macie WSZYSTKO dokładnie opisane, wraz z obrazkami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z Was posiada (lub testował) platformę NVidii ION? Konkretnie chodzi mi o dekodowanie przez GPU materiału FullHD w kontenerze mkv (x.264). W specyfikacji podany jest jedynie h.264. Chciałbym zmienić sobie swój MediaPC na jakiegoś fajnego, małego laptopa który posłużyłby mi zarówno do oglądania filmów jak i słuchania muzyki (poprzez zewnętrzny DAC).

bazookie, 16 Sty 2010, 14:52

>Czy ktoś z Was posiada (lub testował) platformę NVidii ION? Konkretnie chodzi mi o dekodowanie

>przez GPU materiału FullHD w kontenerze mkv (x.264). W specyfikacji podany jest jedynie h.264.

To nie tyle Iona dotyczy, co samej karty graficznej. Możesz to sprawdzić na dowolnej w miarę nowej grafie nvidii. Ale powinno działać bo x264 to tylko implementacja kodeka h264 i działa na gpu bardzo dobrze. Kontener nie ma znaczenia.

Zastanawiam się, czy laptop oparty o ION-a z dwurdzeniowym Atomem na pokładzie mógłby stać się podstawą do zbudowania HTPC. Zamiast laptopa można również zastosować płytę główną Zotaca bądź skorzystać z gotowych "zestawów" np Asusa lub Asrocka i podłączyć je do małego, dotykowego ekranu.

OK, napiszę inaczej. Dużo osób buduje swoje serwery muzyczne w oparciu o QNAPA bądź Squeezeboxa. Ja nie chcę mieć serwera w dosłownym tego słowa znaczeniu ale oddzielny system audio-wideo połączony z dyskiem przez USB lub kabel sieciowy. Swego czasu zastanawiałem się nad jakimś odtwarzaczem HDD (PopcornHour, Extremer) ale rozwiązanie takie poza oczywistymi zaletami (energooszczędność, konfiguracja, cena) ma też wiele wad. No i jakość dźwięku pozostawia dużo do życzenia więc odpada jako źródło audio. W tej chwili mam MediaPC oparte o chipset 760G i Athlona X2 (dekompresją materiału wideo zajmuje się wyłącznie procek), źródłem audio natomiast jest odtwarzacz CD Rotel RCD-791 po drobnych modyfikacjach (zasilanie, zmiana OPAmpów, wytłumienie itp). Oba systemy chcę połączyć w jeden z zewnętrznym DAC-iem pod USB dla toru audio. Swego czasu miałem kartę Radeona która wspierała jedynie h.264 więc miałem wątpliwości i stąd moje pierwsze pytanie o sprzętową dekompresję x.264 przez rozdmuchiwalną medialnie platformę ION.

Końcowe pytanie powinno brzmieć: czy chcąc mieć uniwersalny system audio/wideo który poradzi sobie z materiałem Full HD i zarazem będzie dobrym transportem dla plików Flac, Monkey Audio itp. warto iść w kierunku platformy ION (i tu dodatkowe pytanie: laptop czy stacjonarny) czy jednak szukać innych rozwiązań opartych na bardziej rozbudowanych elementach, osobnych kartach graficznych itp. Oczywiście priorytetem jest energooszczędność jak i jakość dekodowanego materiału.

Nie wiem dokładnie, czym dokładnie jest to mediapc, ale nie możesz w tym wymienić karty graficznej na jakąś cienką nvidię 8xxx lub 9xxx?

Jeśli w tym uniwersalnym systemie nie potrzebujesz więcej CPU-power (np. jakieś duże filmy w egzotycznych formatach, wydajne serwowanie danych do lanu, itd.) to warto myśleć o ionie. Sam nigdy nic takiego nie składałem, więc nie piszę z własnego doświadczenia. Na jakość dekodowanego materiału nie powinno to mieć wpływu. Jakość dźwięku też będzie załatwiona przez zewnętrzny dac.

Kwestia - laptop czy stacjonarny zależy raczej od potrzeb i dostępnych pieniędzy. Technologicznie ogólnie się to mało różni. No, może laptopy zazwyczaj są bardziej energooszczędne...

Dokupienie dodatkowej grafy nie idzie w rachubę, ponieważ będę miał większe zużycie energii. W tej chwili mam kompa opartego o płytę mATX Gigabyte GA-MA69GM-S2H (AMD 690G) video - HDMI, DVI, audio - SPDIF i COAXIAL, 1 GB RAM, Athlon X2 5200, grafika zintegrowana Radeon x1200, muzyka zintegrowana, zasilacz 200 W, Windows XP. W tej chwili służy mi wyłącznie do oglądania filmów HD (mkv). Chciałbym wymienić go na bardziej uniwersalny system, również do odsłuchów audio jak i odbioru radia internetowego. Nie mam jeszcze sprecyzowanego wyboru ale musi to być sprzęt wydajny (do dekodowania h.264, x.264 itp) a zarazem energooszczędny. Atomy połączone z ION pobierają mało energii ale czy są wystarczające do dekodowania Matroski? System oparty o laptopa ma małą przewagę nad stacjonarnym w postaci szumiących wentylatorów (obudowa, procek, zasilacz) jak i "zintegrowanego" wyświetlacza służącego do obsługi np. odtwarzacza audio. Jeśli ktoś posiada eeePC bądź innego lapka opartego o ION proszę o podzielenie się wrażeniami. No i druga prośba: jeśli komuś się zechce a posiada na pokładzie GForce'a obsługującą CUDA proszę o sprawdzenie, czy poradzi sobie ze zdekodowaniem sprzętowym Matroski i sprawdzenie obciążenia procesora (nie wiem, czy testom w popularnych serwisach internetowych można zaufać). Dziękuję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.