Skocz do zawartości
IGNORED

brak basu. Czy to normalne?

ciacho192

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Moją przygodę z audio zacząłem jakieś pół roku temu i jeszcze nie mam doświadczenia, dlatego proszę o pomoc/podpowiedź.

Sprzęt gra w około 15m^2, długo męczyłem sie nad rozstawieniem go w pokoju żeby efekt był jak najlepszy, i w końcu udało się w pewnym sensie:/ a mianowicie w klasycznym ustawieniu kolumn i słuchacza w "trójkąt równoramienny" jest efekt sceny < przynajmniej namiastka przy moim sprzęcie>, ale CAŁKOWITY brak basu, tam gdzie powinna sie pojawić perkusja jest ledwo słyszalne pyk i tyle, najniższych częstotliwości wcale nie słychać, za to w ustawieniu jak na rysunku poniżej najlepszy dźwięk jakościowo jest gdy siedzę na środku długości łózka. Czy to normalne? dlaczego tak się dzieje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/57531-brak-basu-czy-to-normalne/

>najlepszy, i w końcu udało się w pewnym sensie:/ a mianowicie w klasycznym ustawieniu kolumn i

>słuchacza w "trójkąt równoramienny" jest efekt sceny < przynajmniej namiastka przy moim sprzęcie>,

Czy ta "namiastka" nie jest świadectwem pomylonej fazy podczas podłączania kolumn? Sprawdź przewody głośnikowe- może w jednym kanale jest odwrotne połączenie- to może być powodem znoszenia się basu.

>Czy to normalne?

Normalne. Akurat tak się "ułożyło", że fala stojąca pokoju "zjada" Ci bas.

>Dlaczego tak się dzieje?

Bo to czysta fizyka jest. O tym w gazetkach nie piszą.

Jeśli to nie wina zmienionej fazy tylko akustyki, to problem jest podobny jak w poprzednim wątku.

Niskie częstotliwości gromadzą się w pobliżu rogów pomieszczenia, tzw. strzałki/wzmocnienia. Na otwartych przestrzeniach (np. na środku łóżka) masz węzły/osłabienia.

Przydałoby się troszkę przemeblować pokój, żeby był mnie więcej symetryczny. Zabudować rogi pomieszczenia, np. wstawić tam jakieś meble, jednocześnie zostawiając jak najwięcej miejsca pośrodku.

Jak masz mało basu przysuń kolumny pod ścianę. Miałem kiedyś Tonsile Space86, potężne paki, ale mięcho i bas miały dopiero jak stały kilka cm od ściany :]

I love the sound of crashing guitars

ok, się wyjaśniło:/ we wzmacniaczu ktoś poprzestawiał kolory śrubek do podłączenia kolumn, podłączałem kolorami niepatrząc na znaki + i - na obudowie:/ dzięki za pomoc:), już wszystko jest tak jak powinno być:)

>jozefkania, 12 Sie 2009, 15:43

>9255, 12 Sie 2009, 15:31

>

>>tak poprostu czasem jest ze trzeba na sluch sfazować kolumny

>

>Możesz tą myśl rozwinąć ?

Myślę, że nikt na tym forum nie powinien mieć z tym problemu. Czyżbym się mylił?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.