Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica B&W P4 pomoc

Piasek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuje małą modyfikację moich głośniczków B&W P4, zwrotnica jest dość prosta co widać na zdjęciu, początkowo wymieniłem okablowanie na QED Silver Anniversary, różnica jest spora na +, aż nie spodziewałem się takiej poprawy. kable przylutowałem bezpośrednio do głośników. wysokotonowe w końcu zaczeły grać, poprawiła sięlokalizacja planów, przestrzeń, itp.

mam pytanie w związku z kondensatorami. czy ktoś mi powie jakiej jakości są te kondy B&W, czy warto je wymienić i na jakie? Nie chce kupować jakiś drogich elementów. Myślałem najwyżej o podstawowej serii Mundorfa. 10uF jest dostępny ale 7uF już nie. Wiem że można dać dwa ale nie wiem czy nie wystarczy 6,8uF, jaki może mieć wpływ na brzmienie ciut mniejszej pojemności kondensator (choć tolerancja pewnie wynosi ok 5%) więc pewnie nie zmieni to wiele. Rezystory już zamówiłem Millsa 12W1R5. (standardowo jest 11W)

Głosnik niskotonowy posiada tylko cewkę, reszta elementów dotyczy głośnika wysokotonowego (rezystor, kondensator 7uF, cewka, kondensator 10uF)

Dziękuje z góry za pomoc i opisanie własnych doświadczeń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57577-zwrotnica-bw-p4-pomoc/

zdjęcie poglądowe kolumn, bo to niezbyt popularny model. Głośniki chyba identyczne jak w CDM1, obudowa z długim tunelem (ala labirynt) od połowy w dół całkowicie wytłumiona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondensatory wymień na MKP najlepiej na jakieś wyższe napięcie (250-400V DC) o ile cena pozwala. Zamiast 7uF daj 6.8uF, zawsze możesz do niego dolutować równolegle 220nF jeśli byłoby to mało. Chociaż i tak mieści się to dobrze w tolerancji pojemności kondensatorów (elektrolity 10-20%, MKP najczęściej 5% do 10%).

czy może ktoś coś powiedzieć o jakości tych kondensatorów B&W? wyglądają na foliowe ale nie jestem pewny. Nie wiem czy jest sens wymieniać te kondensatory? czy najtańsze np. Mundorfy będą lepsze?

To są kondensatory elektrolityczne. W porównaniu z najtańszymi Mundorfami bardzo korzystnie wypadają Jantzeny Superior Z-cap, dają bardziej neutralne, a jednocześnie bogate w szczegóły brzmienie. Pewne trudności może sprawić pomieszczenie ich na płytce zwrotnicy, ze względu na kilkakrotnie większe rozmiary...

W firmie Polink

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.