Skocz do zawartości
IGNORED

DYNAUDIO Confidence 3 i jakie kabelki gł

LukRin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W związku z wymianą kolumienek w moim systemie pojawił się dylemat czy również wymienić kable głośnikowe na coś lepszego. Posiadany zestaw to srebrny NAD (NAD s-100, NAD-200, NAD s-500i) oraz kolumny podstawkowe DYNAUDIO CONFIDENCE 3. Przy poprzednich kolumienkach (AP YARA)sprawdził się kabelek głośnikowy ANTICABLE. W nowym zestawie zdecydowanie lepiej zachowuje się AUDIOQUEST GIBRALTAR made in HONG KONG, który do tej pory używany był ze wzmacniaczem lampowym. Zauważyłem poprawę dynamiki oraz kontroli basu. Może ktoś z Was miał podobny dylemat przy dobieraniu okablowania w przypadku kolumienek DYNAUDIO.

Witam!

Ja mam podobny problem,mianowicie;

Posiadam Dynaudio 52 i wzmacniacz Jungson połączone są DNM Reson.

Trochę jak na mój gust brakuje wyeksponowania wysokich tonów.

Uważam że kabeli głośnikowe mogą to inaczej poukładać i spełnią moje oczekiwania.

Myślę o srebrnych kablach np:Siltech lub coś do 700zł z drugiej ręki.

Dodam że źródła to Marantz 7001 i interkonekt Albedo Flat-one.

Co do Reson-a to wycofuje górę na konto basu.

Jak macie pomysły/propozycje chętnie poczytam:)

Pozd.

Właśnie jestem w trakcie testowania Audioquest-a CV-8 (oryginał). Nie jest źle, ale w porównaniu do Audioquest Gibraltar (Hongkong) aż tak wielkiej różnicy nie ma. Dodam ze różnica w cenie pomiędzy kabelkami wynosi ok 1500 zł.

kdo5

Jesli Siltech z nizszej pólki to LS38 albo taniej (dużo taniej) LS25MXT albo Tarę RSC Prime.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Miałem na myśli, że LS38 wyciagnie górę i wyższą średnicę, a bas utwardzi. LS25 natomiast troszke tylko wyciągnie górę. Ta jest bi ale można lońcówki połaczyć. Tylko Tara oprócz góry bas też wyciagnie. Ogólnie wymienione wydaje mi się pokaża lepszą barwę całego sytemu niż Reason.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

kdo

Wyeksponowanej czy ostrzejszej góry z Dynaudio nigdy nie bediesz miał - taka ich uroda. Rozważyłbym polskie srebro, czyli Argentum, lub jakieś Nordosty - z tymi jednak ostrożnie, bo tylko te topowe nie odchudzają brzmienia.

Pozdrawiam Stempur

Witam ja słucham Dynek z resonem głośnikowym i jest ok. Jak ktoś nie chce srebra to proponuję spróbować Mogami Blue Rocket. Naprawdę wat grzechu.

Słyszałem również Dynie z VDhulem chyba wind2 i jak dla mnie to jest chyba kierunek poszukiwań.

Pozdrawiam

Masz rację że relatywnie do większości znanych mi konstrukcji Reson podaje na górze mniej informacji ja bym tak to nazwał. Bo napewno nie przyciemnia.

Za to rytmika basu bardzo dobra. Srednica nazwałbym rzetelna. Scena dobrze zarysowana z planami głębi całkiem całkiem.

Ja lubię ten kabel bo w uważam że łatwiej jest dobrać do niego elektronikę ponieważ często jest tak że wzmacniacz lub cd jest za bogate w wysokich tonach i wtedy Reson jak ta lala.

Bo często jest tak że to elektronika gra zbyt agresywnie a nie że kolumny mają ostre wysokie tony

takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam.

U mnie Reson wypadł rewelacyjnie w połączeniu Thule + Kef coda3.Pojawił się bas a reszta wróciła na swoje miejsce.Może znacie kabel o basie minimum ja w Resonie a środek i góra bardziej szczegółowa i obecna? Pozd.

u mnie reson w 3 systemach się nie sprawdził , jest niezłym kablem ale moim zdaniem brakuje mu kontroli basu i dynamiki i głębi sceny, type8 aq był o klasę lepszy pod każdym względem ale różnica w cenie to uzasadnia

Focal + Naim

zyzio to posłuchaj type8 tam jest dynamika i kontrola basu i głębia sceny,

i nie jestem odosobnionym przypadkiem , troszkę kabli przerobiłem i mam odniesienie

reson jest dobrym kablem ale jeżeli ktoś pisze że ma wzorcową kontrolę basu i dynamikę

to jest to nieporozumienie tym bardziej że jego przekrój to 0,3mm2 nie ma możliwości żeby ominąć prawa fizyki , no chyba że ktoś porównuje resona do jakiegoś zamulacza,

reson jest dobry do jazzu spokojnego lub podobnej muzyki tam gdzie ma być dynamika i głębia sceny

ten kabel się nie sprawdza.

Focal + Naim

ojczywiście nasz specjalisto od wszystkiego

Twoje źródło wiedzy nigdy nie wyschnie

a wiedza Twoja rozleje się po pokoleniach

to że przerabiałeś type8 nie oznacza że wyciągnąłeś z tej lekcji dobre wnioski ;)

pozdr

Focal + Naim

Witam. Jeszcze jedno w sprawie Mogami. Japończycy i fachowcy z AudioQesta podobno zaopatrywali się w miedź z tego samego źródła. Nie chcę tu wprowadzać niepotrzebnego zamieszania bo może po prostu w tym systemie dwa testowane kable (mowa o Blue Rocket i AudioQest Midnight+) brzmiały prawie identycznie z tym że Mogami kosztował 108pln za metr a AQ 188pln za metr.

Ale powtarzam może to wina trzech różnych systemów że wszystkie uśredniły wyniki.

A co do Resona i wogóle takich porównań to pamiętajcie jednemu się podoba to drugiemu co innego.

Do kolumn Dynaudio nadają się wszystkie kable które nie wyróżniają żadnego z podzakresów pasma.

Rzecz tylko w tym czy posiadacz ma czym zasilić te kolumny bo jeżeli tak to kabelek nie musi być tak wybuchowy jak AQ wystarczy wysoki model XLO. AQ jakie by nie było zawsze faworyzuje skraje pasma dla subiektywnie większej frajdy odbioru jednak nawet Type8 ma mało zróżnicowane wysokie tony, powiedziałbym rysowane jednolitą grubą kreską co Dynaudio natychmiast pokaże.

Pozdrawiam

typ8 nie faworyzuje wysokich troszkę je zaokrągla ale w miły sposób, przełom wysokich jest cofnięty przez co sugestywnie scena zyskuje na głębi, może nie jest mistrzem rozdzielczości wysokich ale jak na kabel za te pieniądze robi to poprawnie w tym przedziale cenowym, ja jedynie type8 zarzuciłbym zbyt mocną konturowość dźwięków przez co w analitycznych systemach lub chłodnych może czasem być efekt rozrywania muzyki na poszczególne dźwięki, np tara labs rsc 500 którą też bezpośrednio porównywałem nie miała takiego efektu ale miała większy drive na basie więcej mięska minimalnie kosztem dynamiki, i nie wycofywała tak przełomu wysokich przez co miała mniejszą głębię sceny, średnica była bardzo soczysta ale dość blisko,

co do resona to tak jak mówisz jednemu pasuje drugiemu nie

tylko ważne jest że jeżeli wszyscy mówią o zasilaniu dynek wydajnym prądowo wzmakiem

to trzeba też przez coś to przesłać przez odpowiedni przekrój nie mówię o przewodniku z czego jest zrobiony

w przypadku type8 masz 3,3mm2 a w przypadku resona 1/10 tego 0,3mm2 i nie ma fizycznie możliwości żeby

był dobrze kontrolowany głęboki bass i do tego dynamiczny , w przypadku resona tu właśnie jest jego mankament żeby nim zasilić coś wymagającego prądowo to zaczyna to dość mocno tłumić

nie zamierzam nikogo przekonywać, moja opinia jest jedną z wielu , ja osobiście jestem zwolennikiem minimalizmu i budowa resona jest dla mnie wzorcem, wygląd też , słuchanie muzyki przy podłączonym resonie jest przyjemne góra lekko wycofana przełom i średnica tu potrafi być analitycznie, bass i tu w przypadku małoprądowych systemów i łatwych monitorów może być ok w przypadku prądożerców bass się zakisi, reson ma największy problem z kontrolą basu przy dużych prądach przesyłanych,

pozdrawiam

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.