Skocz do zawartości
IGNORED

sybilanty a zużycie igły

jac660

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie: czy zużycie igły może objawiać się nadmiernymi, uciążliwymi sybilantami? kupiłem d-103 używkę od człowieka, który zapewniał, że nie chodziła nawet 100 godz.(?) i nie mogę dać sobie rady z sybilantami. słucham na pre ahajowym, gramofon lenco l-78 z oryginalnym ramieniem. do tej pory wydawało mi się, że starcie igły objawia się raczej zanikiem wysokich, a nie odwrotnie. jakie macie doświadczenia? gdzie szukać rozwiązania?

pzdr

j.

https://www.audiostereo.pl/topic/57675-sybilanty-a-zu%C5%BCycie-ig%C5%82y/

ja jakis czas temu kupiłem uzywanego Ortofona 540mk2 z przebiegiem ok 100-150h jak zapewniał sprzedawca. Wkładka grała pieknie oprocz wspomnianych sybilantów, na dłuzsza mete nie dalo sie tego słuchac, wielogodzinne ustawiania wkladki roznymi sposobami na nic sie zdały, w koncu sprzedałem. Popieram zasade, ze uzywanych wkladek sie nie kupuje.

Aktualnie mam nowa wkladke Audiotechnika o klase nizsza od Ortofona. Teraz nie wiem co to sybilanty...

Ciekawe, czy np. jakąś partie, w jakiś latach, jakiejś płyty :P mogli zrobić np. z jakiegoś twardszego winylu, i przez to na przykład takie kwiatki. Hm, no tak, po prostu Cie oskubał :P

no cóż, budowa toru analogowego wyboistą drogą jest i frycowe trzeba płacić. ale dla pewności wrzucę tego denona na inne ramię i zobaczę czy będzie to samo. czekam też na lepsze opampy do ahajowego pre, które na pewno poprawią (wysubtelnią) wysokie tony, ale cóś mi się widzi, że wiele lepiej nie będzie...

>>napisał ahaja: Zapytam pro forma: igła wyczyszczona?

1. sprawdzić czy igła czysta. Zdarzyło mi się, że jak igła była brudna to

wychodziły sybilanty.

2. spróbować ustawić wkładkę jeszcze raz.

3. no i grać na ciężkim ramieniu.

chłopaki, bez jaj. ramię l-78 to chyba 23g masy efektywnej, czyszczę co płytę onzow zerodust, a w w tym ramieniu (jak wiesz conri) za bardzo z ustawieniami nie poszalejesz. z VTA kombinowałem, a kąt ustawienia wkładki sprawdzałem na dwa sposoby: szablon Lenco i punkty Baerwalda (szablon Ortofon). Pokrywa się IDEALNIE. azymut w zasadzie zależy tylko od precyzji z jaką wypiłowałem mosiężne v-blocki. starałem się być dokładny (suwmiarka analogowa :(. tyle.

pzdr

Gość vasa

(Konto usunięte)

jac660, 23 Sie 2009, 23:15

>chłopaki, bez jaj. ramię l-78 to chyba 23g masy efektywnej,

Skąd masz takie informacje? Szukałem trochę w popularnych miejscach i nic nie mogłem znaleźć.

Ważyłeś je może?

Żeby zabić igłę w 103 to trzeba odtwarzać płyty chodnikowe, może masz możliwość założenia jej do jakiegoś innego ciężkiego ramienia?

>>napisał:jac660 cięższych już chyba nie ma...

Obecnie gram D-103 na ramieniu 35 gram.

System gra wyśmienicie, nic mu nie brakuje.

A jak ktoś pyta o sybilanty to ja pytam a co to?

Czyli są cięższe ramiona.

>>napisał:jac660 cięższych już chyba nie ma...

1. dłuższe ramię masa 35 gram

2. krótsze ramię masa 20 gram

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

jac660, 24 Sie 2009, 10:45

>cięższych już chyba nie ma...

Nie chodziło mi o jeszcze cięższe tylko o takie, które ma potwierdzone dane o masie zastępczej. W Twoim przypadku jest tylko info w postaci wpisu na forum, brak danych producenta. Równie dobrze może się okazać że to 12g. A może ściągnij wkładkę i przeciwwagę i zważ nacisk headshella? To będzie jakaś informacja. Oczywiście najlepiej byłoby założyć inny egzemplarz 103.

Swoją drogą mam 103 i nie gram na niej, słyszałem ją w kilku aplikacjach i nie podobało mi się. Jedynie u visa z super extra długim i ciężkim ramieniem zaśpiewała. Jeśli Twoje ramię naprawdę ma masę zastępczą 25g to jest szansa do zmuszenia jej do pracy, jeśli nie to nie wróżę sukcesu.

Możesz też (jak pisał ahaja) przykleić do headshella 10g plasteliny, wyważyć ramię na 2,5-3,0 g i wtedy posłuchać. Jeśli zagra poprawnie to info o 25g masy ramienia stanie się mocno wątpliwe.

Nie ma się co oszukiwać, ramie w Lenco nie jest żadną rewelacją i po prostu sobie nie radzi z DL103. Ta wkładka wymaga naprawdę ciężkiego i dobrego ramienia. Moja rada zmień ramię na lepsze (szukaj czegoś z hi endowych vintage) lub wkładkę, co wyjdzie chyba taniej...

Życzę vinylowych przyjemnośi!

dzięki za rady. wiem, że ramię lenco to żadna rewelacja, ale takie ostatnie także nie jest, wkładka powinna zagrać przynajmniej poprawnie. ale zgodnie z sugestiami kolegów zważę je i dociążę czymś na próbę. nacisk 3g nie podlega dyskusji, jest zważony. poinformuję co to wszystko dało.

btw - jakich modeli ciężkich ramion szukać?

Mogą być, chociaż jednoznacznie bez słuchania i testów porównawczych, chyba nie da się tego bezwzględnie stwierdzić. DL-103 posiada szlif sferyczny, a żużycie sfery objawia się szybciej słyszalnymi zapiaszczeniami niż elipsy.

vasa>

dzięki wielkie chłopie! porada, żeby dociążyć headshel była trafiona w dyszkę. Położyłem 2 złotówki (10g), odjechałem z przeciwwagą do końca i zagrało tak, że ha! zaraz je zważę, ale na razie nie mogę się nasłuchać ;)

Ciekawe.

Optowałbym jednak, że ono nie jest zbyt ciężkie. Kiedy ten gramofon był produkowany to raczej wkładki do niego zakładane miały miekkie zawieszenie ... kluski takie. Ale mogę się oczywiście mylić. Jeśli ramię pracuje na V blokach to dociążenie poprawiło chyba ich pracę :-)

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jak wiadomo Lenco 78 należało do tanich gramofonów.

Dlatego ramię fabryczne jest jakie jest.

Zamontowanie nowego ramienia to same problemy:

1. tracisz automatykę wyłączania.

2. jest problem z zamocowaniem nowego ramienia, firmowe jest trochę krótkie.

3. trzeba wiercić nowy otwór w plincie a jest z blachy stalowej.

4. chyba, że zbudujesz nową plintę wtedy możesz wstawić ramię jakie chcesz.

5. polecam Audio-Technica AT-1005 ma 20 gram bez problemu uzyskasz 25 gram

tylko aby wszystko było OK to musisz wywiercić w plincie nowy otwór.

6. uwaga ramię AT-1009 jest bardzo podobne, jego masa to tylko 16 gram.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vis>

może i ono jest jakie jest, ale ja nie mam porównania, a gra teraz tak, że trudno mi sobie wyobrazić coś lepszego, choć oczywiście dopuszczam możliwość, że może być lepiej.

"problemy", o których piszesz to nie problemy tylko kawał przygody, która jest w planach razem z budową nowej plinty. ale na razie dwie audiofilskie złotówki zdziałały cuda!!! kolejny doraźny tweak to będzie wymiana wewn. kabelków na cardasa, który już idzie z kaniady. dzięki za sugestie.

pzdr.

j

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.