Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór SUBA do 5.1

koral-man

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Mam problem odnośnie wyboru suba do pokoju 4,40m x 4,20m.Może na wstępie napiszę jaki sprzęt posiadam.Otóż wzmacniacz ONKYO TX-SR500E,na przód podlączony mam zestaw satelitek YAMAHA NSP-60 oraz posiadam subwoofer JBL SIMPLY CINEMA300.Więc sub ten jest idealny co do filmów lecz do muzyki zbytnio się nie nadaje.Dlatego proszę o poradę,gdyż mam zamiar kupić leprzego suba(oczywiście używanego) od wyżej wspomnianego JBLa oczywiście do ograniczonej sumy jaką jest kwota 600zl,zastanawiam się glównie nad YAMAHĄ YST SW 515(dostalem propozycję kupna nowego za 600zl),SW 315(jest na allegro również za 600zl) lub ewentualnie ELAC SUB 50 ESP.Mam również pytanie dlaczego nowa YAMAHA SW 315 jest dużo droższa od 515???Dodam jescze że w pokoju znajdują się dwie kanapy,dwa duże fotele,zestaw mebli,komoda,stól oraz piec i takie dodatki jak firanki,zaslonki,wykladzina,dywan itd.Z góry dziękuje za odpowiedz.

https://www.audiostereo.pl/topic/57705-wyb%C3%B3r-suba-do-51/

Szkoda ze tak kwota cie ogranicza. Coś ci podpowiem. Mailem kolumny quadral 500 i tez brakowało mi basu. Kupiłem wzmacniacz stereo i efekt był taki ze bassu przybyło jakieś 60%. Aż kanapa sie trzęsła. I uwierz mi bass z suba za 600zl w muzyce to nic dobrego. Na dzień dzisiejszy zmieniłem kolumny na MORDAUNT SHORT 906i. Powiem ci ze mam suba za 2tys i nawet go nie włączam w stereo jest zbędny tylko szkodzi. Co innego do kina. Tam to konieczność!

Moje Quadral500 5.0 sprzedałem za 700zl. Poczekał byś jakiś czas kupił byś wzmaka i miał byś wypas.

Jeżeli to dla ciebie zbyt skomplikowane nie szukasz dobrego stereo to polecam heco i nawet w dobrej cenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sam miałem przez jakiś czas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Więc co do zrobienia suba to kompletnie odpada,a wymienione przez Ciebie magnaty czy jamo brałem również pod uwagę ale bardziej skłonny byłbym kupić yamahę,gdyż jest dużo mocniejsza i ma stanowczo leprze parametry jak i również opinie są ok.

Fakt że mogę je dostać tanio ale zauważ że nowe są one bardzo drogie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamahę SW515 mogę kupić nową w cenie 600zł,ponieważ uległa uszkodzeniu podczas transportu,ma lekko stuknięty róg ale jest w pełni sprawna i dlaczego SW315 jest tak droga w porównaniu do SW515(czyżby był to lepszy model???)

Mam jeszcze jedno pytanie jaka konstrukcja subwoofera jest najlepsza do muzyki:głośnik skierowany w podłogę czy umieszczony od frontu(jak wymieniony przez Ciebie HECO) a może konstrukcja zamknięta?

Czekam na odpowiedz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś zestaw stereo wzmacniacz PIONEER A-331 oraz jakieś kolumienki lecz teraz obecnie niestety nie mam miejsca na kolumny dlatego przestawiłem się na kino domowe z satelitkami a miejsce to mam tylko na suba z powodu przemeblowania mojej mamy:-(...gdybym miał miejsce na kolumny to bym nie kombinował nad subem.Sorki ale te quadralki są takie sobie:-)

jak masz okazję to bierz tą Yamahę

umiejscowienie głośnika nie ma zbytnio znaczenia, bardziej umiejscowienie bas reflexu (jak z boku/tyłu obudowy to trzeba suba odstawić od ściany z pół metra minimum)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.