Skocz do zawartości
IGNORED

Jim Black i kto jeszcze?

i_nemes

Rekomendowane odpowiedzi

Przypomnialem sobie ostatnio, jak straszliwie lubie dobra, masywna rockowa perskusje oraz jazzowych perkusistow - zarowno tyc 'malujacych', jak i tych od 'rytmiki':-), ale chyba najbardziej ze wszystkich to takich, ktorzy lacza jazzowy polot z rokendrolowym czadem - potrafiacych zarowno 'pomalowac' jak i 'przyfaznolic' kiedy trzeba. Pierwszy kojarzy sie tu Jim Black. Rownie chyba oczywiste nazwiska: Hamid Drake, Michael Sarin, Joey Baron, Tom Rainey. Kto jeszcze? Sugestie pomoga uszczesliwic mnie i ludzkosc:-).

Pozdrawiam, nemes.

https://www.audiostereo.pl/topic/5779-jim-black-i-kto-jeszcze/

Ciekawe, wymieniłeś dokładnie moich ulubionych współczesnych pałkerów! Ze starej szkoły oczywiście Elvin. Kto jeszcze? Motian, DeJohnette, może jeszcze kilku innych.

Czarek Konrad :-))) he, he, he

No tak... z "młodziezy" to trudno mi będzie kogoś jeszcze wymienić ;)

ale Jim Black faktycznie rządzi!

sluchalem wczoraj Kulak 29 & 30 Eskelina, w drugim utworze gość odpierdziela taką solówkę, że człowiek zaczyna się zastanawiać, czy Jim aby na pewno ma standardową ilość konczyn ;))

Ano wlasnie, trudno kogos wymienic, czy juz rzeczywiscie zadnego nie ma...? Szukam tak dosc leniwie od dwoch dni i wydaje mi sie, ze 'temat wyczerpany', choc nie chce mi sie w to wierzyc. Bobby Previte jeszcze, choc niewiele znam nagran z jego udzialem. Cos na jego temat?

A co myslicie o niejakim Brain'ie? Warto szukac czegos co nagral poza Primusem (gdzie łoił, rzeklbym, kartonowo...). Podobnoz taki on ceniony, ale ja osobiscie niezwykle sie ucieszylem na wiesci, ze Herb wraca do Primusa...

Z wielu rozwalajacych solowek JB mnie rozwala niesamowicie pozytywnie takie wesole solo przeplatane klasycznym motywem Coltrane'a z "India" z "Five Other Pieces" (Eskelin Parkins Black). Zaczyna sie spokojnie, ale potem nie da sie nie tupac noga:-).

dodam jeszcze gościa,który zmienił moje pojmowanie perkusji w erze Bonhamów,Paiceów,Appiceów tj. Michael Giles - pierwsze dwie płyty King Crimson, co on dzisiaj robi ??? chyba nie poszedł do knajpy jak Haskell ?

i_nemes pytał może nie o komerchę ale o "przywalenie" ! Steve Gadd- chyba ostatnio z Claptonem,istotnie, a co powiesz o Live In Japan Petruccianiego ? White, hm..... - "solowa" Present Tense warto jako test sprzętu a poza tym świetnie Tea in the Sahara, Walden - Jeff Beck - Wired,komercha ?

Gadd z Claptonem? Clapton niedługo będzie smędził country w barku! Widziałem niedawno Reptile za 19,90 w MM i nawet tyle ten gniot nie jest wart!

Komercha w tym znaczeniu, że są to perfekcyjni muzycy sesyjni, którzy za kasę zagrają wszystko u wszystkich. Przykład? Steve Gadd w n-płytach pop i soft-rock, NMW - Wired Ok, ale co potem? Produkowane gwiazdek black-popu... Jedyna dobra płyta NMW to My Spanish Heart Chicka Corea, bo tam tylko klaszcze...

Odpowiednikiem Gadda wśród saksofonistów jest dla mnie Shorter czy Brecker. Za kasę u Knopflera, Stonsów, Joni Mitchell itd. A własne płyty w tym czasie - mierne.

Live in Japan - no cóż, poprawne rzemiosło, nic więcej.

No, komercha nie komercha, mniejsza z tym... jednak wiekszosc (ale nie wszyscy, zreszta niektorych wcale nie kojarze) muzykow wymienionych przez zildjiana to zdaje sie muzycy glownie sesyjni, czyli niesamowicie sprawni technicy, ktorym przyslowiowo wisi co maja komu zastukac... Np.:choc samo "Wired" Jeffa Becka zrobillo na mnie kiedys kolosalne wrazenie, to Waldena zaliczylbym wlasnie do takiej kategorii (przeciwko ktorej nic nie mam w zasadzie) - whitney houston, mariah carey, stanley clarke, fajnie fajnie... zatem >zildjian, dzieki, anyway, o niektorych zapomnialem, niektorych nie znam i sprawdze. Ogolnie jednak, jak juz zauwazyl broy, chodzi mi o muzykow bardziej 'poszukujacych'.

Nawiasem piszac, zawsze sadzilem, ze z nurtu prog-rocka wyzej cenionym jest Bill Bruford od wspomnianego powyzej Giles'a.

no pisalem powyzszego posta tak dlugo,z e nie zauwazylem, ze broy juz podobnego wysmazyl...

a propos Primusa, o ktorym pisalem wczesniej - czy ktos zna dwie plyty Attention Deficit, na ktorych udziela sie miedzy innymi Tim Alexander? Ja owszem, ale ciekawia mnie cudze odczucia... Boz wielkim perkusista on tez jest...

I znowu wymieniasz cream of the crop - najlepszych z najlepszych....Higgins to jeden z najlepszych perkusistów w historii jazzowego rytmu! Motian? Właśnie słucham dziś jego wznowienia dla Winter & Winter "Monk in Motian" . Bardzo ciekawe granie!

Także uważam B.Bruforda za dużo ciekawszego i co ciekawe - bardziej motorycznego - pałkera od niemrawego Gilesa...Przykład? Genialny "Red" King Crimson, czy też - uwaga, uwaga: ukłon w stronę wątku o progresywnym rocku - koncert Genesis z 77 roku - Seconds Out (Collins tutaj wyraźnie obciąga rytm - mówiąc językiem muzyków).

Dla uscislenia - wymienil ich powyzej zildjian, a ja jedynie sprecyzowalem, ze nie mialem zamiaru ich umiescic w szufladzie o cokolwiek dziwnie brzmiacej nazwie - 'sesyjni'. Erskine'a znam malo, ale to, co znam pochodzi wlasnie z ECMu. Higgins rzadzi...

Peter Erskine

Discography

Juni Peter Erskine

As It Is Peter Erskine

Time Being Peter Erskine

November John Abercrombie/Marc Johnson/Peter Erskine/John Surman

You Never Know Peter Erskine

Open Letter Ralph Towner

Star Miroslav Vitous/Jan Garbarek/Peter Erskine

The Widow In The Window Kenny Wheeler Quintet

Music For Large & Small Ensembles Kenny Wheeler

John Abercrombie/Marc Johnson/Peter Erskine John Abercrombie/Marc Johnson/Peter Erskine

Guamba Gary Peacock

Second Sight Marc Johnson's Bass Desires

Getting There John Abercrombie

Current Events John Abercrombie

Bass Desires Marc Johnson

Gość parmenides nzl

(Konto usunięte)

erskin z 'time being' lub 'as it is' jest świetny:). z podobnego grania to lubię jeszcze johna marshalla. napojów wysokoenergetycznych nie wymieniliście jeszcze ala fostera czy billy higginsa - może mało jest tam rocka ale energetyczni panowie są bardzo.

do syskografii P. Erskine'a mozna dopisac jeszcze...

Christina Aguilera " My kind of Christmas", hihihihihi...

(chyba, ze ktos sie pomylil...)

Polewam do teraz, a znalazlem to juz kilka minut temu...:-)

dyskografii, naturalnie...

co do Ala Fostera - poniewaz akurat za 'tym' okresem Miles'a nie przepadam, polecic go moge na swietnym Joe Henderson "The State of the Tenor", nie dlatego, zeby tam robil jakies szczegolnie zdumiewajace rzeczy, ale dlatego, ze to taka fajna plyta:-).

A zazenowanego zildjiana spiesze upewnic, ze Petera Erskine'a lubie calkiem. Uwazam, ze nawet chocby na kazdej plycie Aguillery wystepowal to i tak mu inc to ine szkodzi. To po prostu takie...hm... radosne..

>>>Broy: na 1-szy rzut oka to niepełna dyskografia Erskinea, dodałbym m.in. The Hudson Project z Mintzerem/ Abercrombiem/Patituccim,świetnie zrealizowany,"atmosferyczny" koncert

Bruford vs "niemrawy" Giles, Bruford bardziej uznany bo bardziej znany (polska żona ?), ciężka ręka a i owszem przyfanzala,ale nie maluje, Giles to szkoła Hisemana,jeśli ktos był na jego koncercie w Sopocie w 1978 lub 1994 wie o co chodzi, zreszta jak możemy go lepiej ocenić ? 2 płyty K.C. i jedna w duecie z bratem i McDonaldem ? Moim zdaniem potencjał niesamowity, technika i feeling marzenie - 21st century.. czy Pictures....., "niemrawy" ?

a gdzie nasz Piotrowski czy Bartkowski ?

Stawiasz "?" przy "Małym" ? Po śmierci Czecha wrzuciłem na ucho jego Enigmatic - to ma ponad 30 lat ! "Mały" spiewa na garach i blachach.... Piotrowski i Kombi - a czy on to grał rzeczywiście ?! Wieść niesie,że szło to z kompa..... Co on dzisiaj robi ? Na promach ?! Wertico mógłby co najwyżej ustawiać statywy i wysięgi pod gust jego ekscelencji !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.