Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade starego gramofonu - gniazda?

Rootlin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśnie kupiłem gramofon Realistic Lab 701. Nie znam się na gramofonach i będzie to mój pierwszy gramofon.

Jest to działający gramofon z orginalną nie zniszczoną wkładką.

Jego kabel jednak to wcześniej wbudowane kable chinch. Zasilające etc.

Więc, chciałbym zapytać, co można ulepszyć. Czy moge sam wbudować sobie jakieś inne gniazda

pod chinch, czy warto również wymienić kable zasilające i wbudować gniazdo IEC?

Jak dobiera się kable pod gramofon. Czy możecie mi coś polecić?

Co można zrobić aby doprowadzić gramofon do jak najlepszej sprawności?

Pozdrowiam, miłego popołudnia,

Maciek

https://www.audiostereo.pl/topic/57810-upgrade-starego-gramofonu-gniazda/

Łożysko przesmarowane? Pasek napędu przeczyszczony? Nic nie trze, nie skrzeczy, nie buczy?

Ramię ustawione i wyważone? Wkładka prawidłowo ustawiona, według szablonu? Igła wymieniona? (lepiej wymienić, na oko nie jesteś w stanie ocenić jej stanu). To są podstawowe kwestie w gramofonie: idealnie cichy i stabilny napęd i prawidłowa regulacja ramienia i wkładki!

Moja rada: wymień igłę, wyczyść wszystko, nasmaruj co trzeba, zostaw kable tak jak są (o ile są niezniszczone), dokładnie wyreguluj a jak chcesz swój nowy nabytek doinwestować, kup dobrą platformę antywibracyją.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Tego chyba nie ma sensu 'upgradować'.

Kable zostaw takie jak są. Nie polepszy to prezentacji z niego. Jak się kręci i trzyma obroty to dobrze. Jest w nim wkładka oryginalna (mocowanie TP$ :-( ) - co do jej stanu to wiadomo jaki jest dopiero pod mikroskopem.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Kable zostaw takie jak są. Nie polepszy to prezentacji z niego. Jak się kręci i trzyma obroty to dobrze. Jest w nim wkładka oryginalna (mocowanie TP$ :-( ) - co do jej stanu to wiadomo jaki jest dopiero pod mikroskopem.

O co chodzi z tym mocowaniem? Jak już mówiłem o gramofonach nie wiem nic. To jak pierwszy rower. :)

Postanowiłem pójść teraz w stronę analogu. Mój problem polega na tym, że nie mam styczności z osobami które się na tym znają, poza tym forum.

Kable wydają sie być bardzo porządne. Zostawie je takie jakie są zgodnie z waszymi radami.

A jak moge dobrać wkładkę i igłę? Musze sprawdzić jakie pasują? Jak moge to zrobić?

Czy to jakieś rzadkie/mało wygodne mocowanie?

Zaraz biore się za przegląd bebechów zgodnie z radą. Widziałem gramofony Realistic Lab na e-bay'u.

Widze ze w USA to całkiem popularna marka. (w kategorii Vintage electronics)

Czy jest to jakas szanowana firma? Sprzedawca gramofonu, którego wypytałem ile się dało powiedział, że to firma znana w USA a w europie mało popularna, ale to porządne sprzęty. Pewnie wszystko jak zwykle zależy od modelu. To jakiś prosty model, nic nadzyczajnego. Od czegoś trzeba zacząć, a uznałem, że do póki się nie naucze czegoś o tym i nie wiem co kupić nie będe ładował fortuny na ślepo w coś co ładnie wygląda a o działaniu tego nie mam zupełnie pojęcia.

Podobno również jest to "prosty gramofon na popularnych częściach"...

No tak. To sprzęt na którym się właśnie możesz nauczyć.

TP$ to wkładka wsuwana. Inne mocowanie (standart) to 1/2" - jest ich najwięcej.Pooglądaj na allegro głowice/headshelle to zobaczysz jak są zamontowane.

Skoro ten set jest w dobrym stanie to słuchaj sobie na nim, poćwicz. Potem sprzedaj i kup porządny napęd.

K

Czy mógłbyś podać mi jakiś link do wkładki wsuwanej? TP$

Przeglądałem allegro, ale nie umiem rozpoznać takiej (ah, klęska.. )

Czy to jest TP$

U mnie wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To ja się podepnę, bo fajny to temat upgrade gramofonu ;-)

Bo jak człowiek nie ma co robić, to z nudów coś tam kombinuje ze sprzętem, niekoniecznie skutecznie i celowo. Gramofon mam "old school-owy" niewiele młodszy ode mnie , mianowicie Thorens TD 166J, wkładka nowa, pasek nowy, ustawiony jak trzeba i... wymyśliłem sobie, że mu zafunduję gniazda RCA i połaczę go dobrym interkonektem z Audiolabem 8000A, bo taki mam aktualnie / też niewiele młodszy ode mnie ;-)/. Czy naprawdę to nic nie da ? Mam taki drut pt. Nordost Black Night, co to wg specjalistów: " ścina soprany, eksponuje bas i średnicę..." i dalej ta cała beletrystyka kabelkowa..

Krótko pytawszy, czy warto się pobawić, bo nuda jesienna mnie ogarnia ?

Proszę mnie nie zrypać na dzień dobry, bo ja tu nowy. I wrażliwy człowiek ogólnie jestem.

dłub, dłub, dużo frajdy. co do interkonektu to może być różnie, bo interkonekt od sedesa niekoniecznie musi zagrać z gramo. z tego co wiem bezpieczne są kable mikrofonowe z powodu swojej dużej (lub małej nie pamiętam) pojemności.

pzdr

j.

Od sedesa powiadasz - dobre !!!

Pojemność kabla od gramofonu do wzmacniacza powinna być niska, o ile mnie pamięć nie zmyla. Uczeni mężowie piszą także o ekranowaniu. Ma być konkretne.

To mnie zmartwiłeś z tym nordostem, bo sobie go umyśliłem wetknąć, ale co mi szkodzi kabel mikrofonowy obrobić, założyć jakieś chinche szlachetne i posłuchać.

Tak też uczynię, a potem ogłoszę na tym forum jedynie słuszną ideę, co należy, a czego nie wolno.

Pozdrawiam.

Marek.

Wkładki MM są wrażliwe na pojemność 'druta'. Ta powinna być jak najmniejsza.

The best way >> kabelki od wkładki/ramienia bezpośrdnio do preampa.

Nie muszą być ekranowane. Pędzę swoje MC LO drutami bez ekranu, wzmocnienie ponad 70dB i cisza.

Masy TT i sygnałowe muszą/powinny być rozdzielone.

Jak chcesz grzebać to warto wytłumić matami bitumicznymi chassis. Jest o tym upgradzie na thorensdept.

Hmm... Tak myśle dalej o tym o czym piszecie.

Czy robimy tu jakieś forumowe zamówienia na wkładki z USA?

Tak żeby transport był tańszy. Bo 34 USD za wkładkę i 6 za Flat Rate Envelope to

40 USD(x3=120 PLN). A za gramofon zapłaciłem 100 PLN.

Shure - jest tania relatywnie - 30 USD. Warto?

Ale czy warto pakować 40 USD we wkładkę do gramofonu

za 100PLN?

Czy paski są jakieś uniwersalne czy każdy gramofon ma własne jakieś pasujące?

Myśle, myśle..

( a tak w ogóle to dziękuje za pomoc i wszystkie wpisy ) :)))

A i jeszcze chciałem powiedzieć - dobra podczepka - po przeczytaniu o przeróbkach tego Thorens'a

przyszło mi do głowy. A czy poprawi sprawę wstawienie nowych wtyków do kabla. Wiem, że gniazda phono są bardzo czułe, a o ile kabel wygląda naprawde porządnie (jest dziwny, gruby o fajnym kształcie - jakiś pradawny .. phono-connect? :P ) o tyle wtyczki wyglądają "vintage" i takie pewnie mają parametry. Zmienić?

A ap. dłubania - to część tego hobby. Szkoda, że nie znam się na elektryczności (studia humanistyczne były grane), ale mechaniczne sprawy... zawsze chętnie! :)

Mój kumpel siedzi w offroadzie i naprawianie oraz przeróbki - moge powiedzieć, że to 70% tego hobby po tym jak go obserwuje. :)

Na paskach trochę się znam bo mnie ojciec okładał. Ojciec miał jeden, ale do gramofonów sa różne.

Rózne długości przede wszystkim. Niektórzy niechluje skracają, kleją itp., ale do nie po audiofilsku...;-)))

Pasek można zawsze jakiś dopasować. Zmierz swój i pogrzeb na allegro. Napisz do gości, którzy wystawiają paski, bo przeważnie mają ich krocie.

ahaja > "Tuningując auto zaczynasz od ... klamek? :-)

Druty, wtyki i gniazda to ostatnia rzecz na jakiej należy się tutaj skupić."

He he! Mocne porównanie. Łapie o co chodzi.

kokocha > Dobra. Wymiana paska, wymiana wkładki.

Dziękuje bardzo za podpowiedzi i pomoc!

Będe pisał jak rozwija się sprawa. Zamieszcze też jakieś fotki niebawem.

do ahaja:

Dzięki za wpis. Jeśli możesz napisać, jaki będzie efekt zastosowania przewodu o zbyt dużej pojemności, albo wykonania dużo pośrednich połączeń, lutów itp. Przytłumienie mocy, czy ścięcie wszystkich szerokości pasma ? Czy jedno i drugie ? Kabelki od wkładki bezpośrednio do pre - tak zrobię. Wytłumię chassis. Widziałem zdjęcia i wpisy na forum.Poradzę sobie.

Powiedz mi jeszcze, czy zmieniać przewód na masę,bo audiolab A ma taki dynks do przykręcenia widełek i czasem trochę trzeba tam pogmerać, bo brzęczy w kolumnach. Natomiast we wzmacniaczu pt. Advance Acoustic MAP wersja 101 - skądinąd fajnym chińczyku - w ogóle nie zrobili przykrętasa i trzeba widełki od masy przykręcać pod wkręt z obudowy - i patrz pan - nie brzęczy wtedy. Chyba z tym przykrętasem w audiolabie coś nie teges, co ?

Ten chińczyk Advance ma całkiem dobry phono stage. W starym cambridgu A 500 winyle trzeba było słuchać przez aparat słuchowy niemalże, on miał taki moduł preampowy - pewnie parametrowo nie-hallo.

Tom się rozpisał i...rozpasał.

Na koniec jedna uwaga - słucham oczywiście muzyki, a nie kabli i gniazd. Ale w thorensie, do którego mam sentyment- wymienię także klamki ;-)))Nie mogę się go pozbyć, bo jak na niego spojrzę to mi się taka jedna przypomina istota, co to ją lubię wspominać. A jak zapuszczę "Lucky Man" ELP to w ogóle miętko mi w dołku podsercowym się robi. No i tak to wygląda; "niemęsko" może trochę...

Marek

>kokocha

Zawsze występuje degradacja sygnału. Chodzi o to by to zminimalizować.

Sygnał z wkładki jest malusi (o MC LO nie wspominając) stąd też trzeba na niego uważać by po drodze nie zbierał różnych śmieci.

Sygnał z wkładki >> przewody w ramieniu (bez łączki na headshellu) >> preamp wbudowany w TT blisko gniazda ramienia. Minusem tego jest to , że jak chcesz zmienić parametry żeby dopasować wkładkę z pre ... to trzeba rozebrać gramofon :-( (oczywiście jeśli taki preamp ma takie możliwości).

To nie tyle podejście audiofilskie a raczej hardcorowe.

Kablując ramię używam 2/3 cienkich drucików miedzianych z cewki. Są emaliowane, tak więc nie ma kłopotów ze zwarciem. Skręcam je ze sobą i mam przewód. :-)

Można kupić Cardasa do okablowania. Solidny kabelek. Tylko nie w PL ... cena zabija.

Gdzieś tutaj na forum robiłem rysunek jak to powinno być podpięte: masa ramienia/TT nie ma prawa lecieć z masą sygnałową, która też powinna być rozdzielona (osobno dla R i L kanału). Właśnie tym osobnym przewodem (GND) leci tzw masa 'brudna'.

W tym wzmaku musiałbyś sprawdzić w środku czy czasem nie ma jakiś luzów na tym gnieździe. Oczywiście na wyłączonym ;-).

K

lamerstwo..noch einmall pliz :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam pytanie a propos wymiany kabelków w ramieniu (na cardasa), jak ściągać izolację z tych cieniuszków? czy taki standardowy "obciągacz izolacji" z ciastoramy da sobie z tym radę, czy jakiś inny sposób?

pzdr

j

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.