Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm MONITOR 7 v.6 vs DALI IKON 5

lucyfer1717

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem głośników do Wzmacniacza Nad C325BEE >Głośniki będą miały służyć w zestawie stereo . Słuchał będę głównie muzyki rock , metal , Celtic czasami reggae ,punk . Mam do was wielką prośbę co byście zaproponowali oba głośniki są w podobnych cenach i nie mam za bardzo możliwości odsłuchu tych kolumn . wiem tylko że zawsze jeśli chodzi o muzykę rock metal to poleca się Paradigm a Dali to ponoć niezła firma i robi dobre sprzęty .W temacie jestem można powiedzieć kompletnie zielony .Dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/57863-paradigm-monitor-7-v6-vs-dali-ikon-5/

To kompletnie inne charaktery grania. Ja do mojej lampki z chęcią bym przygarnął Dali dla wspaniałych wokali i długogodzinnych relaksujących odsłuchów. Dla ciebie IMHO Paradigm będzie lepszy bo ma wykop, dynamikę i to mięso którego do rocka i metalu potrzeba.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Ja odradzam Paradigm MONITOR. Do metalu i ostrzejszego rocka ok ale raczej do niczego więcej. Mogę się założyć, że jak już złożysz sobie ciekawy zestawik to poszerzą się Twoje horyzonty muzyczne a wtedy przydałoby się coś bardziej uniwersalnego. DALI IKONY są tego świetnym właśnie przykładem. Do rocka jak najbardziej ale już nie tylko rock będzie tu brzmiał ładnie.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

W sumie na takim uniwersalnym sprzęcie by mi zależało tylko najbardziej lubię słuchać metal , celtycka i reggae muzyka mi się też bardzo podoba i też dość często jej słucham .i takie moje pytanie słuchał ktoś metalu , Celtic lub reggae , na tych kolumnach dali lub Paradigm

mikel co ty za bdzury piszesz? paradigmy po moich odsluchach nadaja sie do kazdej muzyki a najlepiej techno elektronika i jazz a mniej wlasnei do rocka bo sa za ostre i trzeba miec system ktory lekko tlumi gore

monitory mialem okazje sluchac w takim systemie jak moj i jesli lubisz muzyke rozrywkową to bardzo dobre kolumny potezny bas dynamika i ta efektywnosc galka na 9 tej i buda sie trzesie

dali nie slyszalem ale z opowiadan to niemaja polotu jesli chodzi o dynamike i bas do paradigma

niemasz nie miales nie slyszales to nie pisz bzdur

do autora watku jk najbardziej paradigmy

>>Jorkers

Już nie raz chyba uzgodniliśmy że jesteś głuchy wiec nie wypowiadaj się na nieznane Ci tematy. Sam masz paradigmy to sie ciesz ale nie wprowadzaj w błąd pozostałych że monitory tej firmy są czegoś warte. Słuchałem = wiem. Dali Ikony w konfrontacji z tymi Monitor są poprostu lepsze.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

mikel ty mi udowodniles?:) czym pradem z gniazdka?:) to ze jeden prad w jednym domu jest inny jak tym drugim a moze w niektorych domach jest 300v innych 220 a jeszcze inne 110 jak w ameryce:)

przestan koles bredzic bzdury bo o monitorach malo wiesz w szczegolnosci o wersji v6 v5:)

Mógł bym prosić żebyście pisali na temat a nie przegadywali się kto ma lepszy słuch , lepszy sprzęt .Tylko mówili o sprzęcie który słyszeliście a nie , o którym słyszeliście .Albo coś innego zaproponowali .

wszystkiego:) byle ladnie brzmiało kiepsko nagrane płyty wyrzucam do kosza

a tak konkretnie to jarre ,depeche ,lata 80 techno elektronika,diana krall i te klimaty wlasnie leci DIANA :)

Witam.

Muszę powiedzieć,że słuchasz muzyki idealnie nadającej się do DALI IKON. Polecam jednak DALI IKON 6 lub 7 - tam już jest wystarczająco dużo basu. Sam uwielbiam depechów, i pokręconą elektronikę (idm, ebm, electro, clash, ambient, industrial itp.) i nie narzekam na dynamikę czy bas. Pozatym IKONY biją na głowę te paradigmy szczegółowością i selektywnością.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

proponuje ten wątek i ewentualną kontunuacje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>lucyfer1717

Nie ma co za dużo gadać. Musisz się wybrać na odsłuchy i tyle. Zresztą i tak wybierzesz Ikony :) No chyba że lubisz łup łup... :)

.

Tak sobie czytam ten wątek i powoli dochodzę do wniosku że z fajnego forum zrobił się jarmark przekupek. To nie jest tak Panowie że jedne głośniki uznanej firmy (akurat rozmawiamy o Dali I Paradigm )są lepsze od drugich. Wszytko zależy od elektroniki okablowania ,pomieszczenia i preferencji słuchającego. Co do detaliczności i dynamiki będę bronił Monitorów. Trzeba takie rzeczy sprawdzać w odpowiedniej konfiguracji sprzętowej. Każdy głośnik można w ten sposób zdyskredytować, zasilając go nieodpowiednią elektroniką. Lepiej sobie Panowie posłuchajcie tych głośników z docelową elektroniką wtedy stwierdzicie co wam pasuje. I wcale nie znaczy to że, już wiecie wszystko,oraz że możecie radzić innym. Po prostu macie za mały przekrój prób testowych. Słuchać zmieniać słuchać, wyciągać wnioski, i nie mieszać innym w głowie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.