Skocz do zawartości
IGNORED

Beatles - remaster 9.9.9

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, ze nie ma jeszcze dnia oficjalnej premiery, ale czy ktos moze w jakowys przedziwny sposob mial mozliowsc zetkniecia sie z nowym wydaniem wszystkich plyt. Ja niestety tylko tyle co w III i tam z ust prowadzacych audycje padaja same pozytywne zdania na temat tego co przez ostatnie miesiace czy naet lata dokonano z tasmami matkami. Wdzieczny bede za info.

pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/57881-beatles-remaster-999/

Nic nie ma, trzeba czekać do środy ;) Piotr Metz w Trójce faktycznie dosyć smakowicie przedstawił zapowiadaną edycję, sposób pracy nad nią budzi podziw.

Co do samych płyt to w niektórych księgarniach / sklepach można było sobie już zamówić cały zestaw, ale wysyłka dopiero od środy. Ceny niezbyt niskie 770 za stereo, 900 za mono, ale to już za kompletną dyskografię ;)

hififreak.wordpress.com

W rockserwisie bodaj za 690 zł.

Jeśli ktoś chce jako zajawki to może poszukać Flac na avaxie i później zdecydować czy warto kupić Box. Wstępnie powiem, że warto ;).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

JAko ze ja czlek niecerpliwy jestem zdobylem juz calos w wersji stereo. Powiem tyle - poprzednie wydania mozna sobie zachowac by czasami sobie zadac pytanie - ,,Jak ja moglem sluchac tak marnie nagranych plyt''. To co obecnie zostalo wydane powoduje duzy usmiech na twarzy. Czlek sie tylko zastanawia jak tu wygospodarowac ponad 10 godzin czasu by na spokojnie posluchac calosci. Ja wczoraj przesluchalem Pieprza i pierwsze co sie rzuca w uszy to masa wczesniej nieslyszanych dzwiekow, bas zostal BARDZO wzmocniony, oczywiscie bez przesady, no i stereo. Tu to poezja - goscie wychodza na boki kolumn. Generalnie mozna pomyslec ze plyty zostaly nagrane pare chwiel temu, a nie ponad 40 lat. Zastanawia mnie tylko jedna sprawa. W wydaniu jakie posiadam z Pieprzem (japonczyk) wokal w niektorych utworach jest z odwrotnej strony niz teraz po remasterze.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Pojedyncze 57-59 zł.

BOX mono jest droższy od stereo o ok 100-200zł. zależy gdzie.

W rockserwisie stereo był za 699zł ale się chyba już zmył, został mono za prawie 900.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Cytat ze wspomnianego artykułu z "Dziennika", dotyczy pracy zespołu inżynierów nad remasterem:

"(...)przenosili materiał z taśm mono na komputer, usuwali szumy i błędy, podnosili głośność i poprawiali jakość w stereo. (...) Tym razem chodziło naprawdę o przeniesieni muzyki The Beatles w XXI wiek, dostosowanie jej do współczesnych norm brzmieniowych oraz warunków dystrybucji w internecie, na odtwarzacze mp3 oraz na użytek gier komputerowych."

To bardzo ciekawe...

Usuwali szumy? Czyli potraktowali analogowe brzmienie cyfrowymi odszumiaczami?

Podnosili głośność? Aha... Czas wziąć udział w "loudness war"?

Dostosowali do współczesnych norm brzmieniowych? Ale których? 192/24 czy mp3?

Na użytek gier komputerowych??? WTF? Aha, już wiem: wersja na "Guitar Hero" będzie lepsza?

O ile rewelacje "Dziennika" są prawdziwe, to strach się bać... Ale może nie jest aż tak źle. I tak miałem sobie kupić "Magical Mystery Tour" do auta, więc napiszę co słyszę.

Ciekawe, co usłyszą szanowni koledzy?

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

ano właśnie w radosnych pląsach i ogólnej światowej "akcji marketingowej" tak to zaczynam odbierać

Terrapin zachowuje zimną krew ;)

sam w szale oczekiwań na "nowy box " prawie zamówiłem materiał ,ale w miedzy czasie zacząłem szperać tu i tam i powiem szczerze troszkę zapał osłabł

co ma znaczyć: "wyrwane z kontekstu" ;)

-podniesienie głosnosci

-usuniecie szumów tła np. wentylatorów czy wzmacniaczy

-o stereo nie pisze

czy to nie za daleko posunieta ingerencja dzisiejszych inżynierów(bo dzisiaj można) ,a w ogóle jak to sie ma do pomysłów które na tych płytach zawarli muzycy.

no chyba ze faktycznie chodzi o zdobycie nowego pokolenia młodych fanów żyjących w swiecie mp3

tia i proszę nie pisać ze niektóre że były nagrane fatalnie -bo nie były ,raczej wydanie było nie teges, a biorac pod uwagę cała płytotekę 'biatlesów' to na lata 60 realizacja się broni zdecydowanie.

to tak mnie naszło

a teraz będę zastanawiał się czy kupić czy nie :)

w radio słyszałem fragmenty i nie przekonało to mnie zupełnie no chyba ze na "lepszawym" sprzecie audio ma to zagrać co było sugerowane ;)

tu macie ciekawy artykuł, może coś pomoże:

Ukryta Zawartość

są nawet wykresy tak lubiane przez audiofeeeela

Ukryta Zawartość

????

Ukryta Zawartość

a kiedy na allegro?

;-)

Ukryta Zawartość

W MediaMarkt te płytki są promocyjnie po 49zł. Biały (2cd) po 59zł. Kupiłem, ale boxu już nie było.

paul_67, 9 Wrz 2009, 16:15

>Napisz, proszę jak to gra???

Zacznę od tego, że płyty są wydane na bardzo wysokim poziomie poligraficznym. Są to trzyskrzydłowe koperty z miejscem na płytę CD i na książeczkę, która jest wielostronicowa i bogata edytorsko (dużo zdjęć, teksty piosenek, historia ich powstawania, noty od edytora i list od McCartney'a :) etc).

Dzwięk rzeczywiście czysty i dokładny. Duża dynamika, brak przesterów, duża przestrzeń, ale bez kompresji czy słyszalnych podbić. Przypomina on swym charakterem dżwięk z płyty XRCD firmy JVC. Na razie przesłuchałem dokładniej tylko "Pieprza".

Wydaje mi się, że w czasach MP3 i trendu "ściągania" muzyki z Internetu jest duży sens wydawania włąśnie takich kolekcjonerskich albumów, które cieszą nie tylko ucho, ale także (a może nawet bardziej) oczy i poczucie "estetyki audiofilskiej", cokolwiek by to miało znaczyć.

To te wydanie ?:

Ukryta Zawartość

Chyba też się zaopatrzę choćby w Pieprza, bo całość trochę droga, w Fanie 700zł :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

Zdaje się, że tylko płyta "Abbey Road" była oryginalnie nagrywana w studio w stereo. Pozostałe w mono.

Także jestem ciekawy porównania dźwięk stereo vs. oryginalny w mono.

^Violet

historię nagrywania mniej więcej znam, chodzi mi o to, czy w obecnej edycji każda płyta pojedyncza ma dwie wersje, czy też mono jest dostępne tylko jako boks.

Beatlesów obecnie nie darzę już aż takim uczuciem, by kupować komplet, natomiast ze dwa krążki w wersji mono chętnie bym nabył.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.