Skocz do zawartości
IGNORED

Które dynaudio do stingraya?

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam dylemat które monitory wybrac do manleya stingraya. Obecnie mam dynaudio audience 42 (kupiłem przez przypadek na "przetrwanie" aż znajde / zrobie sobie cos lepszego.

Miałem robic jeden z projektów akustyka na illuminatorach ale nie dogadałem sie ze stolarzem co do ceny paczek (chciał 2 tys za zaokrąglane bez lakierowania a wczesniej mnie kasował kilkaset złotych) i sie tłumaczył ze bardziej mu sie opłaca zrobic komus kuchnie ale niewazne....

Dzwiek tych 42 mi sie na tyle spodobał ze postanowiłem isc dalej tym tropem i kupicj akis lepszy model i szukałem duzo po sieci i:

Znalazłem dynaudio audience 52 se gosc w ostatecznosci moze odprzedac ale chce 3300 po utargowaniu z 3500 - wydaje mi sie troche duzo. Mysle ze 3 tys to uczciwa cena.

Znalazłem nówki dynaudio focus 140 (ex demo) za 4300 (do negocjacji) wiec musle ze w okolicach 4000 je kupie.

Contour 1.3 se są na allegro za 5700 i tez osoba jest chętna do rozmów.

Countour 1.4 za 6100 (nowe da sie kupic za 7 tys).

Z wysterowniem 42 manley nie ma żadnego problemu ale pomieszczenie mam ok 27 metrów wiec "nadmierna" ilosc basu z czego słyną dynaudio mi nie przeszkadza.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/57912-kt%C3%B3re-dynaudio-do-stingraya/

Przepraszam, że trochę nie na temat, ale może ktoś z Was wie, czy Stingray dobrze zagrałby z S.F.Electa Amator1 w pomieszczeniu 21m2.Czy ktoś słyszał to połączenie?Ewentualnie proszę o opinie jakby SFEA1 zagrały z jakimś innym wzmakiem lampowym w podobnej cenie.Ale proszę o opinię osób, które słyszały takie zestawienia a nie o gdybanie.

Proponuję Dynaudio Contour 1.1 - brzmieniowo poziom Craftów a kosztuja połowę,znacząco lepsze od Dynaudio 52SE że nie wspomnę o Focusach.Manley z całym szacunkiem dla tej firmy elektrownią nie jest a np.Crafty potrzebuja prądu aby grać i dlatego Dynaudio 1.3SE tez odpadają chyba że do cichego słuchania w sypialni lub zmiana elektroniki.Contury 1.1 mam sprawdzone na własnej skórze i mozna je kupić w granicach 2.5kzł są warte każdej złotówki.

Dlatego właśnie proponuje "małe" Contury 1.1 - są stosunkowo łatwe do napędzenia.Natomiast inne modele Dynaudio (szczególnie Focusy czy Contury 1.3SE) grają dobrze ale ze wzmacniaczami tranzystorowymi powyżej 100 watt.Kapitalnie grają z Classe Audio czy Pliniusem - (koszmarne połączenie trafiłem kiedyś z Krellem KAV300i).

Manley przy cichych poziomach głosnosci jest dynamiczny zdecydowanie bardzij niz wczesnijsze jadis orchestra czy amplifon wt40 nie wspominając juz o tranzystorach(nie koncówkach mocy) które wczeniej miałem. Dyskoteki nie mam zamiaru robic. Słucham cicho na audience 42 nie przekręcam gałki za godz 9 i jest dynamika .

Dzis bylem i sluchalem owych dynek 1.3 SE dokladnie tych o ktorych pisze Nautilis i powiem ze gra to miodnie a na gorze pasma jest nowy Esotsar 2 wiec zadne Fokusy nie zblizaja sie poziomem do nich :)

Co do Manleya to potrafi zamiatac az milo niezbyt skutecznymi nawet paczkami ale do 1.3 SE moze byc za malo ale oczywiscie trzeba sprawdzic samemu a nie gdybac.

Oczywiscie wysterowane ,,dynie,, graja 3 razy lepiej o czym przekonalem sie nie raz wiec odsluch wskazany.

SF EA 1 kapitalne kolumny na poziomie 1.3 SE z nastawieniem na muzykalnosc i oczywiscie ladniejsze o lata swietlne i zagraja z Manleyem jak zloto, slyszalem i potwierdzam ze sa latwiejszym od Dunaudio obciazeniem dla wzmacniacza.

Sa jeszcze Chario Academy Millenium 1,2 ktore tez graja kapitalnie - moze to byc zakup na lata.

robix

WujekBG, 8 Wrz 2009, 19:47

>Proponuję Dynaudio Contour 1.1 - brzmieniowo poziom Craftów a kosztuja połowę,znacząco lepsze od

>Dynaudio 52SE że nie wspomnę o Focusach (...)

Z Twojego wpisu wynika jednoznacznie, że 52 se są "brzmieniowo" lepsze od focusów 140 - no takiej opinii to ja jeszcze nie słyszałem.

Miałem oba modele w różnych konfiguracjach sprzętowych i ZAWSZE, W KAŻDEJ KONFIGURACJI 140 były przynajmniej o klasę lepsze, pod każdym względem.

Contour 1.1 to malutkie monitorki, do tego dość wymagające prądowo, więc w 27 metrach wróżę porażkę, choć na pewno będzie duuużo lepiej niż z A 42.

Proponuję spróbować połączenia ze 140tkami, nowe serie są łaskawsze dla amplifikacji.

A sonicznie imho lepsze (niewiele, ale jednak) od starszej linii contour.

Nie mylic 1.3 SE z seria ,,C ,,Dynaudio bo sa to oprocz nazwy zupelnie inne kolumny kosztujace spore pieniadze bo okolo 12000zl jako nowe wiec o czyms to swiadczy:)

Nie zmienia to faktu ze trzeba w nie dmuchnac by zaspiewaly.

robix

qbasinsky

Odnośnie "łaskawsze dla amplifikacji"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Sonicznie lepsze ,niewiele ale ..."

Jednak zauważmy różnice w cenie dość sporą a wzrost jakość jest niewspółmierny do wydanych pieniędzy.Budżet ma tu znaczenie jak pisze założyciel wątku i proszę o tym pamiętać inaczej bez chwili namysłu poleciłbym Confidence.

"Contour 1.1 to malutkie monitorki, do tego dość wymagające prądowo, więc w 27 metrach wróżę porażkę, choć na pewno będzie duuużo lepiej niż z A 42."

Jeśli ma być dyskoteka to nawet Focusy 140 "spuchną" - bez sensu taka dywagacja.Conturki 1.1 nie dadzą rady na 27 metrach?Skąd ta wróżba?Nie znamy umeblowania,nie znamy preferencji słuchającego.Poza tym za nim je kupiłem słuchałem je na 24 metrach z dobrym tranzystorem na solidnych stendach i wiem co potrafią.Focusy 140 są brzebarwione na dole pasma i to słychać na każdym materiale,nawet z dobrym tranzystorem potrafia "zaciągnąć" basem a raczej tym co wydobywa się z bass reflexu.Nie twierdzę że Conturki są idealne ,po prostu za nim je kupiłem sprawdziłem i Focusy 110 i 140 (z resztą słuchałem ich najkrócej - świadomie).

Reasumując wiadomo że najlepiej sprawdzić u siebie w domku ale nie zawsze jest to możliwe.

Ukryta Zawartość

Moze takie cos do Stinga?

Ukryta Zawartość

robix

Ukryta Zawartość

Muzyka jakiej słucham to jazz , wokal, i klasyka (raczej pojedyncze instrumenty , symfonie rzadko )

w porównaniu do audience 42 chciałbym miec wiecej niższego basu co bedzie oczywiste z racji wyzej wymienionych konstrukcji no i nieco lepszej góry choc ta jest bardzo dobra nawet w audience.

Słyszałem gdzies ze w contour 1.3 se jest zwykły tani wysokotonowiec (chyba nie esotsar2 ktory siedzi w special 25 i wyzszych nowych seriach ) tylko ten sam co w audience tylko modyfikowany (aluminiowy drut, i chłodzony ferrofluidem czy jak mu tam.. )i znakomity głosnik niskosredniotonowy czyli jak juz pisali gdzies na forum góra lepsza z focus 140 a reszta pasma z cotour 1.3 se.

Ile w tym prawdy to nie wiem.

Sonus faberów elektra amator 1 raczej sie nie da kupic z drugiej ręki więc zostane przy dynaudio bo te mi dzwiękowo odpowiadają ma byc miło dla ucha i niekoniecznie neutralnie.

Ja slucham contourow 1.1 od dwoch tyg. i nie moge sie nadziwic co te malenstwa wyprawiaja, nie zamienilbym ich na nic w moim "malym " pokoju-celowo to pisze ,bo mysle ,ze sa raczej do 20m, i raczej autorowi polecalbym wieksze contoury(moze 1.4), apropo focusow to w sklepie bardzo mi sie podobaly, i do wiekszego metrazu pewnie bym je wybral, sluchalem rowniez c1, i w tych samych warunkach co focusy(20min pozniej) i nie zachwycily mnie (a sa podobno o niebo lepsze) tak ,jak zachwycily mnie contoury1.1, ktore pewnie nie maja esotarow czy innych cudow

i jeszcze jedno-to na prawde bardzo wymagajace "kolumny"-choc nie wygladaja na takie- z moja jolida

graja na 8mej,9tej,10tej, a potem od 11tej tak ,jakby nie bylo w domu scian i sufitow( poprzednie podlogowki- przy 11stej juz nie bylo wiadomo co sie dokladnie dzieje( kto spiewa i o czym-jeden wielki jazgot).az sie boje co mozna uslyszec ze wzmakiem kilka razy drozszym(chce sprobowac z lampa???). pozdrawiam .roman s

Ja slucham contourow 1.1 od dwoch tyg. i nie moge sie nadziwic co te malenstwa wyprawiaja, nie zamienilbym ich na nic

Także posiadam Contour 1.1.Naprawdę potrafią dużo.Co prawda graja u mnie z nielubią serią Denon 2000AE.Cały czas dopasoowuje okablowanie i z każdym dniem owe monitory mnie coraż bardziej zadziwiają.Na brak wysterowania nie nażekam.Są to nie samowite monitory.Są neutralne w brew opinią ninnych.Kwestia z czym grają.

Contour 1.1 odpadają bo są za małe i o nizszym (choc to niewłaściwe słowo w stosunku do monitorów) basie nie ma mowy i większy głosnik (memebrana) o podobnej budowie przy tym samym wzmocnieniu zagra nieco głosniej a przynajmniej bedzie "produkował" z siebie większą ilość tzw basu.

Z tego co wyzytałem w prasie i na forach to:

Dynaudio audience 52 se - dobre kolumny , nawet ładne, przyzwoite głosniki , troche przyoszczędzone zwrotnice , niezła cena.

Dynaudio focus 140 - bardzo ładne kolumny , dobre głosniki , jak na cenę super zwrotnica.

Dzwiękowo wszędzie piszą ze sa lepsze od 52se (poza jednym uzytkownikiem forum który pisze ze lepsze są 52se a inny pisze znowu ze stare zwykłe audience 52 sa lepsze niz 52 se czyli reasumując wychodzi ze śledź jest lepszy od łososia :)

Ponoc w 140 jest duzo tego nizszego basu a mniej wyzszego bądz niższej srednicy i super góra pasma.

Contour 1.3 se - wielka niewiadoma testów i opisów w polskiej prasie brak. W konkursie na najpiękniejsza kolumnę dynaudio były by w czołówce ale patrząc od konca przynajmniej na mój gust. Sądząc po cenie najlepsze. Impedancja 6 ohm (niby dobra do mojego stingraya bo mam takie odczepy) ale efektywnosc mniejsza niz w 140.

Może jednak coś innego ? np. B&W 805 - uważane są za jedne z najlepszych monitorów.

Są w ogłoszeniach ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>WujekBG, 8 Wrz 2009, 22:41

Wujku! Nie piszę, że focusy są łatwiejsze do napędzenia niż kontury na podstawie lektury fachowego pisma, lecz na podstawie doświadczenia, z dyniami przeszedłem dość długą drogę, więc pozwól, proszę, wyrazić własną opinię.

Focusy 140 zagrają świetnie w 27 metrach, słuchałem ich w takim pomieszczeniu z towarzystwem Accuphase E550 i było miodnie. Ale było to pomieszczenie nie przystosowane akustycznie i faktycznie, bas czasem błąkał się bez celu.

Ja gram moimi 140tkami w 19tu metrach i nie narzekam na nadmiar basu, nie mogę nawet powiedzieć, że bas tutaj gra pierwszoplanową rolę. Z powodu właśnie dojrzalszego dołu w stosunku do contoura 1.3 i 52se ostatecznie stoją u mnie 140tki - większe zróżnicowanie dołu, twardszy, krótszy i barwniejszy bas.

Contoury 1.1 (i ich aktualny sukcesor focus 110 - moim zdaniem najlepszy monitor do małych pomieszczeń) basu u mnie nie miały praktycznie w ogóle.

Jak zagrają 140 z lampą? Te konfiguracje, które słyszałem (jakaś jola, parę chińczyków) wypadły słabo, na temat Manleya nic powiedzieć nie mogę.

Chinczyków słuchałem i są to słabe brzmieniowo wzmacniacze (przynajmniej seryjne bez modyfikacji) nawet nie tani yaquin 300b (z wyglądu ładny i solidny) zagral słabo jak przystało na 300b. Jolidy tez nie robiły na mnie wiekszego wrażenia nigdy. Accuphase to swietne klocki ale stingray gra bardziej dynamicznie niz 213 którą znam i jak dla mnie lepiej ale wysze modele accuphase pewnie wciągają nosem stingraya.

Bowersów nie trawie są za przejrzyste i zalatuje od nich sztucznosc ale nie w kierunku muzykalnosci tylko w druga stronę.

Pewnie za ten wpis dostane baty od uzytkowników tej popularnej (uznanej) i wylansowanej marki :).

• Redaktorzy

Zdziwiłbyś się, gdybyś mógł posłuchać starych Matrixów 801. Pełne, soczyste brzmienie, miodzio. Mam nadzieję, że ich współczeny odpowiednik nie jest gorszy, bo to byłby skandal.

Dyanudio sie u mnie sprawdziły i zostane przy dynaudio (jaki model jeszcze nie wiem) przynajmniej na jakis czas - tak z pół roku raczej . Lubie tez efekciarskiego audio physica i moze kiedys do niego wróce.

Inne marki sobie na razie odpuszcze choc ciekawią mnie tez sonus fabery.

Pozdrawiam.

Redaktor, 9 Wrz 2009, 12:12

>Zdziwiłbyś się, gdybyś mógł posłuchać starych Matrixów 801. Pełne, soczyste brzmienie, miodzio. Mam

>nadzieję, że ich współczeny odpowiednik nie jest gorszy, bo to byłby skandal.

Tylko ile one koszują (te nowe) bo te stare są prawie tak brzydkie jak altusy i chocby grały najcudniej na swiecie to bym za nie nie dał złamanego grosza - to tak jak iść z jakąś brzydulą do łóżka pomimo tego ze ta brzydula jest "najlepsza w te klocki na świecie ". No chyba ze sie słucha po ciemku...

• Redaktorzy

Postawiłem te stare w pracowni, którą wynajmuję wspólnie ze znajomą. Kobieta, a więc osoba przywiązana do estetyki wnętrz. Na widok Matrixów o mało nie zemdlała. A po paru dniach z towarzyszeniem muzyki powiedziała, że te kolumny zabiorą stąd tylko po jej stygnących zwłokach...

Info o tym Esotarze nowym w 1.3 SE uzyskalem od czlowieka ktory tym handluje od ptrzeszlo 10 lat wiec albo ma nieprawidlowe dane albo celowo wprowadza mnie w blad:)

Stary Esotar byl w Crafftach,SF Guarneri,EA 1 i powiem jedno gora jest fantastyczna w tych glosnikach jestem przekonany ze ze Stingiem zagra to bajecznie bo jemu chce sie grac a kolumny to tylko umozliwia.

Jesli chcesz basu to z Dyniek tylko focusy bo czego jak czego ale dolu nie zaluja (opinia o przebasowieniu wielu ludzi)wiec posluchaj koniecznie.

robix

Te sa swietne i nie takie chyba brzydkie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

robix

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja kobieta chcała wyrzucic mnie z domu razem z virgo 2 (jeszcze takie zielonkawe) powiedziała ze są okropne a najbardziej jej sie podobały spark 5 audio physica .

Focusy nie ma to tamto są stosunkowo ładne o bas sie nie boje bo miałem duze konstrukcje podłogowe u siebie i wiem ze w duzych pomieszczeniach łatwo nad nim zapanowac a w małych raczej człowiek jest bezradny a ja mam mozliwosc odsuwania od tylnych scian kolumn nawet ponad metr tak samo moge regulowac miejsce odsłuchu - przesuwać łózko.

Tak więc poczekam jeszcze max 2 tyg moze wyszukam lepszej ofery focus 140 , audience 52 se, bądz moze nawet contour 1.3se . A jak sie nie zgra ze stinagrayem to odsprzedam (przez 5 lat miałem 15 par kolumn głosnikowych u siebie i zawsze z mniejszą bądz wiekszą stratą czasem bez sie odsprzedawało ale zawsze zostaje rzecz bezcenna - doswiadczenie i możliwosc porównania a przy tym wielogodzinne odsłuchy muzyki.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.