Skocz do zawartości
IGNORED

Podmiana wooferów czy wykonalne ??

saxofon

Rekomendowane odpowiedzi

Już nieraz uzyskałem bardzo fachowa pomoc mam nadzieję że terz też się uda problem dotyczy kolumn Jamo D570 zawsze moje wątpliwości wzbudzała jakość wooferów w tych kolumnach i stało się zniszczeniu uległ jeden z nich ( nie naprawialnie)zresztą satysfakcjonowało by mnie wymienienie ich na przyzwoite ale problem w tym że nie mam żadnych danych ,symboli ,producenta itp jest to głośnik 16,5 cm 4ohm pełniący rolę suba skierowany w podłogę przenoszący do około 600 HZ mogę policzyć objętość skrzyni zmienić tunel bass refleks. Dużo już w tych kolumnach zostało zrobine i brzmienie ich mnie powiedzmy puki co satysfakcjonuje więc gdyby ktoś miał ochotę posłużyć fachową wiedzą będę wdzięczny (a i kista piwa się znajdzie :-) )

https://www.audiostereo.pl/topic/57969-podmiana-woofer%C3%B3w-czy-wykonalne/

I tu leży problem bo szukam już dwie godziny i brak danych :-( jest to najprawdopodobniej wyrób dalekowschodni może jakoś da się pomierzyć ten sprawny woofer lub na podstawie skrzyni (objętości) podziału i efektywności coś dopasować

Można orientacyjnie zasugerować się wielkością magnesu i wysokością cewki. Trzeba by głośnik rozpruć :) Jaką magnes ma średnicę ?

A biorąc pod uwagę profesjonalnie podejście to trzeba by wszystko pomierzyć.

Zaporzyczone z forum a ja biegnę po baterie bo jak pech to pech

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdjęcia niestety z telefonu ale może coś przybliżą

Ukryta Zawartość

post-21924-100006098 1252793752_thumb.jpg

post-21924-100006099 1252793752_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i kolejne

Ukryta Zawartość

post-21924-100006088 1252795604_thumb.jpg

post-21924-100006089 1252795604_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cała noc poszukiwań i są jakies rezultaty.Ale zawsze jakiś drobiazg się nie zgadza znalazłem taką vifę bo trafiłem na info że te kolumny są na tych przetwornikach było by identycznie gdyby nie milimetrowe różnice

Ukryta Zawartość

post-21924-100006070 1252839008_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak zamierzam :-) wymienić oba woofery ale chciałbym żeby to było przemyslane krok po kroku co do tych Jamo bardzo je lubię ale mam pewne zastrzeżenia (wątpliwości )czy nie były troszkę zrobione "na pałe" cena kiedyś była z kosmosu a zwrotki makabryczne na elektrolitach( i różne wartości w tych samych kolumnach) po wymianie elementów i okablowania oraz dużej pracy nad skrzynką zaczeły grać przynajmniej w swojej cenie ale myślę że można lepiej dlatego koncepcja z podmianką wooferów a nie z wymiana na taki sam z konsbudu

4ohm musi zostać, bo inaczej trzeba by przekonstruowywać filtr. Dobrze też żeby indukcyjność cewki była podobna. No i wychylenie powinno być konkretne co widać po rozmiarze gumowego resora w oryginalnym głośniku. Do tej Vify z oregondv bym się nie podniecał, przedpotop z Xmax = 3mm.

Z wooferów 17 - 18cm 4ohm przychodzi mi do głowy tylko Peerless SLS 6.5 (830946) ale on ma 4-warstwową cewkę 39mm a więc jest optymalizowany pod bardzo małe obudowy, w większej takiej jak te Jamo będzie rezonansowo buczał.

Jest jeszcze Dayton RS180-4 - niedrogi, o przyzwoitym Xmax, dobrym chłodzeniu cewki itd.

Może ktoś jeszcze coś zaproponuje, a jak nic nie będzie pasowało, kupiłbym zamiennik u dystrybutora.

Ja nie zamierzałem kupić tej vify tymbardziej że to zabytek chyba nie osiągalny to jest po prostu przetwornik który znalazłem jako najbardziej odpowiadający temu z kolumny było wiele wątków u tuningu wygłuszaniu itp ale nigdy nikt nie ustalił co to za przetworniki kopółkę już chyba znalazłem szukam jeszcze średniotonowców .

A może XW-165-1394 ? Rozmiar kosz i rozstaw śrub na oko taki sam. W razie czego sprzedasz z małą stratą.

Ukryta Zawartość

post-17766-100006053 1252853649_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę że z waszą pomocą osiągnę jakis rozsądny finał.Potraktujmy to trochę jako enigmę zabawę jeżeli się oczywiście chce ale wiem że na forum jest wiele osób które miały w sych rękach setki przetworników a ja jestem laikiem i szukam po omacku wstawiam jeszcze midwoofery może ktoś pozna co to jest podobieństwo widzę do kilku przetworików ale zawsze szczególik np 3 mm itp.

z wymiarów

średnica 110

magnes śr 8cm i 8,5 cm

wys całkowita 6 cm

kosz tworzywo

podobny do PL WH-109-08

Ukryta Zawartość

post-21924-100006048 1252857300_thumb.jpg

post-21924-100006049 1252857300_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat się trochę rozszerza własciwie powinien miec inny tytuł ale trudno pokusiłem sie nawet o rozebranie kopułkioże ktoś pozna była opcja że to modyfikowany gradient ale nic podobnego nie spotkałem spotkałem natomiast znów podobną wifkę i znów niestety archiwalną Jamo D570 wyszło chyba około 2005 roku czyżby użyli resztek magazynowych z vify ??

Ukryta Zawartość

post-21924-100006045 1252859071_thumb.jpg

post-21924-100006046 1252859071_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymiary cewka 25mm wysok.7mm zwój 2mm

Magnes fi 72 -67 wysokość magnesu 20mm

Waga magnesu 500 600 gram

Poniżej ta vifka TC 26TG 05-06

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to skoro chcesz wymieniać już wszystkie głośniki (a co za tym idzie robić pomiary i przekonstruowywać zwrotnicę) to może zrób też nowe budy? Skoro takie badziewie do nich wepchnęli, to pewnie na solidności obudów też przyoszczędzili, ścianki drgają, te sprawy...

Nie wymienić muszę koniecznie woofery !!!Reszta przy okazji z ciekawości co to jest? Paczki są bardzo porządne i myślę że wykonanie ich domowym sposobem nastręczyło by wiele trudności.Myślałem że jak dam wszystkie przetworniki to komuś skojarzy się z jakąś manufaktórą

Co do otworu montażowego - zawsze można go rozfrezować. Jeżeli jednak nie chcesz robić takich kombinacji, nie pozostaje IMHO nic innego niż zamiennik od dystrybutora.

BTW - jesteś pewien że dasz radę skręcić z powrotem ten gwizdek i właściwie wycentrować cewkę w szczelinie?

Chyba padnie na daytona :-)ale dylemat miernik pokazuje 4,5 ohm na wylutowanym przetworniku cała kolumna miernik pokazuje 5,ohm Nominalnie ma 4 ohm więć wniosek że ten głośnik ma 4 ohm ???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.