Skocz do zawartości
IGNORED

Phonar Volume 2 - charakter

zwisu123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wszystkie wpisy jakie znalazłem nt Phonarów Volume nie do końca wyjaśniały ich charakter.

Spytam więc posiadaczy lub słuchaczy czy mają w sobie coś z P 20 które np są dynamicznymi kolumnami acz z lekko wycofaną warstwą wokali.

Czy Volume były może bardziej "udane" pod tym względem i tam średnica nie jest schowana?

Że mają niespecjalną górę to już wiem - mam jedynie nadzieje że tyczy się to jakości i ilości informacji a nie sposobu ich prezentacji np w sposób rozjaśniony i ostry.

Czy mają one dźwięk pociągnięty lekko grubszą kreską - nie są odchudzone, sterylne?

https://www.audiostereo.pl/topic/57979-phonar-volume-2-charakter/

To bardzo fajne kolumny i niczego nie maja wycofanego, srednica jest nasycona i klarowna zarazem ,niezly bas i wcale nie maja zlych wysokich tonow nie rozumiem kto mogl tak napisac.

Owszem nie mialy te produkty jakos wybitnie dobrej prasy ale Phonar vol 1 i 2 ktore mialem okazje sluchac zagraly zdecydowanie lepiej niz to opisywali recenzenci w naszych szacownych pisemkach.

robix

Potwierdzam. Dawno temu kiedy słyszałem te kolumny okazały się bardziej wyrównane niż P20. Jest to konstrukcja tańsza, mniej efektowna, mniej na niej słychać ale gra dźwiękiem bardziej zrównoważonym - do słuchania przez dłuższy czas a nie tylko w sklepie. Oczywiście do małych pomieszczeń.

Volume II to wg mnie najlepsze kolumny z tego przedziału cenowego a czasem nawet ciut więcej. Z grubsza Vol2 Z P20 owszem mają kilka wspólnych cech, ale volume są bardziej delikatne, aksamitne, mają luźniejszy bas i kreuje dobrze przestrzeń w głąb. P20 to taki dźwięk kreślony grubą krechą, bas bardziej zdyscyplinowany, mocne uderzenie, dynamika to jest primo. Co kto lubi, w P20 jest bardzo solidna skrzynia, zależnie od wersji są też odlewane kosze i ekranowanie magnetyczne oraz naturalny fornir. Volume wizualnie przy nich to odpust ale ceny miały "zdeczka" różne więc coś za coś...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

To ciekawie przeczytać tyle pozytywnych opinii.

Pytanie jeszcze nasuwa mi się jednak takie (to w kontekście wpisu górka) dynamika rozumiem wystepuje w Volumach:)?

A jak jest ze średnicą, prócz nasycenia i klarowności o czym wyżej, czy jest raczej nieco gęstsza, organiczna czy taka raczej odchudzona, lekka?

Apropos

Czy ktoś z kolegów forumowiczów dysponuje pdf.em lub skanem testu Phonarów Volume z magazynu HiFi i Muzyka z 11.2000, lub z Audio Video 09.2002?

Na stronie sprawdzałem ale i HFiM i AV niestety nie oferują tych testów na stronie.

moim zdaniem w testach nigdy nie napisano o nich wystarczająco lub wszystkiego, trzeba posłuchać samemu. Dodam że że są łatwe do prowadzenia, kiedyś grałem na nich i lampie SE 2x6W, wg mnie idealne do baltlaba, z nim zagrały zjawiskowo wręcz zwłaszcza patrząc pod kątem ceny.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

No żeby to takie proste było... Mam problem w ogóle żeby je zakupić.

Może są chętni aby mi pomóc?

Otóż kolumny są w Mielcu, ja mieszkam w Poznaniu. Kurier to trochę niewiadoma, jechać samemu to finansowo pomyłka - paliwo = 50% ceny kolumn. Może ktoś z kolegów mieszka w okolicy i wybiera się gdzieś do Wielkopolski?...a tak pytam, warto spróbować.

• 4 lata później...

Witam, Jestem w posiadaniu tych zestawów (okazyjnie kupione za drobne ;)) ale nie bardzo wiem czym je napędzić ? . Słucham raczej wszystkiego wokół jazzu i dobrego rockowego brzmienia. Ze źródłem będę eksperymentował na końcu więc szukam wzmacniacza do 1000 PLN. Wdzięczny będę za wszelkie sugestie a w szczególności od osób, które mają, posiadali te kolumny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.