Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-End is dead

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

XYZPawel, 20 Wrz 2009, 23:14

>"An ABX test is a method of comparing two kinds of sensory stimuli to identify detectable

>differences"

No, jak Ty mylisz "sensory stimuli" z za sprzetem audio, to ja Cie przepraszam....

Szkoda czasu na polemikę. Facet ma misję i tyle.

Z wiekiem mu ta misja przyszła. Z wiekiem pogarsza się też słuch. Innego wytłumaczenia nie widzę. Facet ogłuchł, wszystko mu brzmi tak samo i wszystko jest jednakowe.

Spróbujcie przekonać moherowego bereta z misją zbawienia świata do "masona i Żyda" Michnika. Nie da się. Tego się po prostu nie da zrobić.

Pawle, jakiś czas temu założyłem temat, w którym oferowałem 10000 PLN osobie, która udowodni, że rozróżni siecówki. Chętnych brak. Sieciówki to oczywiście bujda. Ale wzmacniacze, cedeki...polemizowałbym.

Stawiam ponownie 10000 PLN. Tym razem, że rozpoznam sprzęt w tym pieprzonym teście. Ty postawisz 10000 PLN, że nie rozpoznam.

Zabawimy się?

Bardzo ciekawy wątek, miła odmiana od wszystkich typu 'Wzmacniacz za ... zł' :-)

Ciekawy głównie ze względu na możliwość obserwacji całej gamy psychologicznych mechanizmów obronnych jakie przyjmują audiofile odnosząc się do 'herezji' wygłaszanych przez Pawła. Z drugiej strony, wchodząc z buciorami do wiątyni audioflilstwa, nie mógł oczekiwać niczego innego. Wiele osób tutaj ma z audio wymierne korzyści finansowe, wiele innych traktuje to hobby jako ucieczkę od codzienności, jeszcze inni to dźwiękowi neofici, którzy nagle 'usłyszeli różnicę', więc wściekłe ataki na jego osobę mnie nie dziwią.

Brakuje mi jednak w tym wątku zdecydowanie merytorycznych wpisów (rękawicę w pewnym stopniu podjął Redaktor i jeszcze parę osób). Ślepe testy i podwójne ślepe testy są stosowane z powodzeniem w medycynie i skoro tam się sprawdzają (m. in. testowanie nowych leków), to czemu nie mają sprawdzać się w audio? Bardziej chodzi chyba o to, że nikt nie lubi być brutalnie nawracany na inną 'wiarę' lub też odzierany ze złudzeń, a to w mało finezyjny - ale konsekwentny - sposób próbuje robić Paweł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zabawimy się PawelXYZ? Stawiam się w roli ofiary. Bogatszej o 10000 PLN :)

Ukryta Zawartość

kyuss3, 21 Wrz 2009, 01:54

>

Ukryta Zawartość

>

>Zabawimy się PawelXYZ? Stawiam się w roli ofiary. Bogatszej o 10000 PLN :)

Nie licz na to. Ja proponowałem 2,000 NAGRODY oraz parę kabli jeśli nie rozpoznam Z JEDNYM ZATKANYM UCHEM dwóch różnych kabli głośnikowych za 50 zł, oczywiście na moim zestawie a nie jakiś popierdziawkach. Facet nie ryzykował NIC, a mógł na mój koszt przejechać się do stolycy:) i przy okazji posłuchać dobrego zestawu.

Ukryta Zawartość

czarnypsiak, 21 Wrz 2009, 08:20

>Taaa, tyle, że w medycynie nie stosuje się testów ABX, a testy, które spełniają kryteria rzetelności

>i poddają się analizie statystycznej.

... testy ABX są nierzetelne i nie poddają się analizie statystycznej? - LOL

Polecam:

Foobar 2000:

Ukryta Zawartość

+ wtyczka do testów ABX:

Ukryta Zawartość

.... i przygotujcie sobie mp3 ze swojego oryginalnego pliku PCM (ze swojej płyty CDA)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czarnypsiak, 21 Wrz 2009, 08:30

>Tak, testy ABX nie spełniają warunku rzetelności statystycznej.

Nie ukrywam że kiedy jest mowa o ABX to nasuwa mi się zawsze foobar z wtyczką ABX i testowanie wav vs. mp3.

I teraz na jego przykładzie - dla czego ten test nie spełnia rzetelności statystycznej?

Kyle, 21 Wrz 2009, 08:33

>I teraz na jego przykładzie - dla czego ten test nie spełnia rzetelności statystycznej?

Bo wychodzą na jaw fakty, na które audiofile dostają gorączki :)

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

Żeby nieco pogodzić zwaśnione strony - osobiscie słyszę jakieśtam różnice w brzmieniu pomiędzy wzmacniaczami tranzystorowymi, odtwarzaczami CD, a nawet kablami - ale nie oznacza to w moim przypadku szaleńczej pogoni za jak najlepszym dźwiękiem. Np. odtwarzacz CD ma moim zdaniem po prostu odtwarzać płyty CD, CD-R i CD-RW bez żadnych problemów typu zacinania, przeskoki itp, a dźwięk... ma mieć po prostu w miarę przyjemny, nie drażniący uszu. Pogoń za jakością dźwięku odbywa się często kosztem poszerzania horyzontów muzycznych. Przykładowo poznałem audiofila, sympatycznego skądinąd człowieka, o dużo większej ode mnie znajomości sprzętu, tłumaczył mi min jak stuningował swój odtwarzacz Cd, ja słuchałem tego nieco jak tureckiego kazania :) Gdy jednak tematyka zeszła na muzykę, okazało się, że on - podobnie jak ja wielbiciel jazzu - nie ma pojęcia np. o Art Ensemble Of Chicago. Oczywiście uważam, że każdy wybiera taką drogę, jaką chce i nie chcę tutaj przekonywać nikogo o słuszności jednej czy drugiej strony. To jest tylko hobby, a w hobby odnajdujemy po prostu to, co jest dla nas przyjemne, interesujące itp. Szkoda czasu na zacietrzewienie - ponoć muzyka łagodzi obyczaje :)

<><

XYZPawel, 20 Wrz 2009, 17:52

>od razu widać, że nawet nie czytałeś linków, które dołączyłem. Smutne i typowe dla tego forum:

>potępianie tego, czego się nie zna. No, ale to jest typowe dla audiofilii, gdzie chodzi o WIARĘ, a

>nie o WIEDZĘ.

a mozesz wskazac, ktore linki (oprocz JEDNEGO dotyczacego kabli zasilajacych) odpowiadaja na moja prosbe? wszystkei przedtawiaja koncowe wyniki, a nie poszczegolne wskazania w kolejnych probach.

Chcialbym zobaczyc tabelki np dotyczace wzmacniaczy. I nie jeden, tylko najlepiej kilka takich testow.

no i gdzie te potepienie z mojej strony? Czytaj ze zrozumieniem i odpowiadaj merytorycznie, a nie dorabiaj wygodnej Tobie ideologii.

Gość

(Konto usunięte)

kyuss3, 21 Wrz 2009, 01:54

>http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=32190&p=1#k

>Zabawimy się PawelXYZ? Stawiam się w roli ofiary. Bogatszej o 10000 PLN :)

już jest już taki konkurs, ale z 10 k$ w roli głównej :) stań do niego :))

(przeczytaj uważnie mój artykuł, to go znajdziesz)

Gość

(Konto usunięte)

misiekthebear, 21 Wrz 2009, 09:07

>>od razu widać, że nawet nie czytałeś linków, które dołączyłem. Smutne i typowe dla tego forum:

>>potępianie tego, czego się nie zna. No, ale to jest typowe dla audiofilii, gdzie chodzi o WIARĘ, a

>>nie o WIEDZĘ.

>a mozesz wskazac, ktore linki (oprocz JEDNEGO dotyczacego kabli zasilajacych) odpowiadaja na moja

>prosbe? wszystkei przedtawiaja koncowe wyniki, a nie poszczegolne wskazania w kolejnych probach.

>Chcialbym zobaczyc tabelki np dotyczace wzmacniaczy. I nie jeden, tylko najlepiej kilka takich

>testow.

a za chwilę będziesz chciał obejrzeć długopis, którym to było wypełniane ?!?

Przesadzasz. To nie są jedyne testy ABX położony przez audio, jest ich znacznie więcej. Szukanie dziury w całym nie ma sensu.

To nie jest spisek.

Gość

(Konto usunięte)

Night_Bird, 21 Wrz 2009, 01:45

>Z drugiej

>strony, wchodząc z buciorami do wiątyni audioflilstwa, nie mógł oczekiwać niczego innego.

To jest forum o audio, audiofile go tylko zawłaszczyli.

>się w audio? Bardziej chodzi chyba o to, że nikt nie lubi być brutalnie nawracany na inną 'wiarę'

>lub też odzierany ze złudzeń, a to w mało finezyjny - ale konsekwentny - sposób próbuje robić >Paweł.

jakiej finezji byś oczekiwał ?

Spójrz jaką finezją się popisują moi adwersarze. Ja jestem wielokrotnie mniej agresywny od nich, tylko się bronię.

W wątku o Denonie DCD2700, tylko napisałem, że nie ma różnic pomiędzy CD. Zostałem niewybrednie zaatakowany przez wierzących, następnie moje merytoryczne wpisy ZNIKNĘŁY.

Fajnie nie ?

Mogę łaskawie pisać w swoich wątkach, doradzać już nie mogę, to mogą tylko patentowani audiofile...

XYZPawel, 21 Wrz 2009, 09:19

nie szukam dziury w calym, tylko chcialem cos sprawdzic. dlugopis mi nie jest potrzebny;)

szukasz spisku tam, gdzie go nie ma.

pokazanie w taki sposob wynikow, mogloby szybko potwierdzic lub obalic pewne tezy, ktore padly w tej dyskusji, wiec powinno Ci na tym zalezec...chyba ze cel masz zupelnie inny...

Gość

(Konto usunięte)

Night_Bird, 21 Wrz 2009, 01:45

Tu masz piękny przykład mojego "brutalnego nawracania" i finezji argumentowania audiofili :)))

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=58085

Mam nadzieję, że posty nie znikną ;) tak długo wisiały...

Gość

(Konto usunięte)

misiekthebear, 21 Wrz 2009, 09:26

>XYZPawel, 21 Wrz 2009, 09:19

>

>nie szukam dziury w calym, tylko chcialem cos sprawdzic. dlugopis mi nie jest potrzebny;)

>szukasz spisku tam, gdzie go nie ma.

>pokazanie w taki sposob wynikow, mogloby szybko potwierdzic lub obalic pewne tezy, ktore padly w tej

>dyskusji, wiec powinno Ci na tym zalezec...chyba ze cel masz zupelnie inny...

nie sądzisz chyba, że sfałszowałem te wyniki ? ;)

jakie tezy pomogłoby to obalić lub potwierdzić ?

Jak szukasz takich szczegółów to sam spróbuj je znaleźć, internet jest otwarty dla każdego... ;)

XYZPawel, 21 Wrz 2009, 09:31

dalej kluczysz, nie interesuja mnie "pyskowki", ktore nie wnosza zadnej sensownej tresci.

czy moja prosba jest do spelnienia, czy w sieci nie ma publikowanych w taki sposob tych testow?

XYZPawel, 21 Wrz 2009, 09:34

szukalem, ale jeszcze nie dotarlem. Pomyslalem, ze jak juz tak dlugo zbierasz infomracje odnosnie testow abx, to po prostu bedzie je mial.

>nie sądzisz chyba, że sfałszowałem te wyniki ? ;)

jestem daleki od tego.

>jakie tezy pomogłoby to obalić lub potwierdzić ?

ciekawy jestem, czy wskazania juz od pierwszej proby wskazuja na totalna losowosc trafien, czy dopiero od pewnego momentu. A szczegolnie interesuja mnie wzmacniacze.

A teraz sie domysl, na co mogloby to odpowiedziec ;)

Gość

(Konto usunięte)

XYZPawel, 21 Wrz 2009, 09:31

>Night_Bird, 21 Wrz 2009, 01:45

>

>Tu masz piękny przykład mojego "brutalnego nawracania" i finezji argumentowania audiofili :)))

>

>http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=58085

>Mam nadzieję, że posty nie znikną ;) tak długo wisiały...

niestety zniknęły, razem z wykwitami audiofili...

Gość

(Konto usunięte)

misiekthebear, 21 Wrz 2009, 09:42

>XYZPawel, 21 Wrz 2009, 09:31

>

>dalej kluczysz, nie interesuja mnie "pyskowki", ktore nie wnosza zadnej sensownej tresci.

>czy moja prosba jest do spelnienia, czy w sieci nie ma publikowanych w taki sposob tych testow?

czy ja jestem archiwistą sieciowym ?!?

Gość

(Konto usunięte)

misiekthebear, 21 Wrz 2009, 09:47

>>jakie tezy pomogłoby to obalić lub potwierdzić ?

>ciekawy jestem, czy wskazania juz od pierwszej proby wskazuja na totalna losowosc trafien, czy

>dopiero od pewnego momentu. A szczegolnie interesuja mnie wzmacniacze.

>A teraz sie domysl, na co mogloby to odpowiedziec ;)

nikt tego nie publikuje, bo to jest nudne, i tak 90% nawet nie czyta wyliczeń statystycznych.

Co do zmęczenia ludzi, to już pisałem, że od 25 próby. Jest pełno literatury o testach ABX, można tam sobie wyczytać, co się chce.

Gość

(Konto usunięte)

misiekthebear, 21 Wrz 2009, 10:10

>>czy ja jestem archiwistą sieciowym ?!?

>

>sadzac po ilosci wklejanych linkow, mozna tak domniemywac...;)

staram się dobrze argumentować, tylko tyle. Jeśli ktoś chce mi coś udowodnić, to musi sam sobie to znaleźć, jeśli nie może, to znaczy, że racja jest po mojej stronie... Proste :)

>chyba nie oczekujesz, że będę wyszukiwał argumenty moim adwersarzom ?!?

jezeli publikowanie wraz z wnikami testow, tabal z poszczegolnymi wskazaniami, mialoby dac argumenty adwersarzom, a nie Tobie, to jest to bardzo zastanawiajace...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.