Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD-755AR vs DCD-980

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis przyszedl do mnie DCD-980. Pozwolilem zrobic male porownanie obu Cdekow. Moze by sie komus przydalo.

Odrazu po podpięciu DCD-980 usłyszałem rożnice. 980 gral detaliczniej w górnym paśmie, poprawiła sie stereofonia. Bas zrobił się jescze milejszy i jakby bardziej rozpięty. Stał sie mniej natarczywy. Ogolnie mowiac poprawila sie przestrzeń. Słychać więcej detali. Muzyka przybrala jakąs inna postać. Stała sie lżejsza.

755Ar przy nim wypadal slabiej. Nie pozwole sobie powiedziec ze baldo ale roznica jest slyszalna głownie w wysokiej sekcji, jak napislaem wyzej. 755 jest bardziej bezpośredni, pozbawiony troche tej góry i detali.

Wiec z dniem dzisiejszym wystawię go na allegro. Bedzie mi brakowala nieco CD-Textu i tego pokrętła JOG. Ale trudno.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/58029-denon-dcd-755ar-vs-dcd-980/

755AR ma dwa PCM1702 więc po tuningu powinien zagrać lepiej. 980 zresztą też, podstawa to zegar a później tor analogowy. W stanie surowym Denony na ogół nie grają nawet połową swoich możliwości.

>A przycisk TIME nie działa ?

Dziala tylko na "postoju" jak go wcisne to wyskakuje jakas litera "C" i dalej kropki.

Chodzi o to ze nie chce mi sie bawic w tuningi.

?👈

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Czyli znaczy sie ze moge regulowac glosnosc z CD jak podlacze je z tego wyjscia? A czemu jest komplet normalnych wyjsc i tych regulowanych? Nie mozna bylo zrobic jednego?

?👈

same przetworniki nie grają :) poczytaj wynurzenia znanego konstruktora Pedja Rogic - czasami niewłaściwe wstawienie jednej pasywnej części niweczy możliwości kostek, nie mówiąc o masie, zasilaczach, jitterze. tak więc, same kostki to jeszcze bardzo mało.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

DCD755 ma bardzo kiepski stopień analogowy, więc gra jak gra, niestety słabo. Ale DACki ma swietne, to fakt.

Z kolei starszy DCD980 jest lepiej zbudowany, pewnie ma lepszą analogówkę, a i DACki PCM61 należą do tych najbardziej udanych, choć swoje lata mają. Nie wszystko co nowsze jest lepsze.

pioneer 8500 ma kostki PCM63 i jeszcze dodatkowo zmieniłem na wersję K. Do tego dobry transport, rozbudowane zasilacze, markowe części, wyjście na opampach standardowe z buforem na fetach. Niby ok a gra jak kupa. Mam natomiast cd za 100 zł ze starodawnymi dakami (ale nie 1540, 1541 ;) ) i kasuje tego pionka i wiele, wiele innych. Tak więc, same daki to jeszcze bardzo mało. A.... lepszy hit dałem do tego cd końcówkę lampową, którą dobierałem b. długo .... i dalej kupa, choć już poprawniejsza. Dobry dźwięk, jego sekret leży w innym miejscu.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ps.to prawda, nowe nie znaczy automatycznie lepsze!

W moim przypadku wyzszosc 980 nad 755AR jest naprawde zauwazalnaak napisalem glownie w wyzszej sekcji. I co za tym idzie wyzszy wokal jak i wysokie partie gitar brzmia wiele lepiej. Muzykalniej jak i bardziej szczegolowo no i dlaej tym tropem idac wzrasa tym samym stereofonia.

Mam jeszcze pytanie do czego jest ta funkcja Peak Search, Pick, Link i Index.

?👈

Peak search - wyszukiwanie najgłośniejszego fragmentu na płycie,to z ery magnetefonów,

Pitch,nie Peak - regulacja szybkości odtwarzania,oraz

Index - to tak jakby podrożdziały jednego utworu,często w muzyce klasycznej utwór nr.1 a indeksów np.5,nie trzeba wqtedy przewijać tylko hop indeksem.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Gość

(Konto usunięte)

rafal735r, 20 Wrz 2009, 17:26

>I na co te wyszukiwanie najglosniejszego fragmnentu plyty? :)

Gelson odpowiedział Ci wcześniej :-) To z ery magnetofonów... ;-)

Na takim właśnie fragmencie ustawiałeś sobie poziom głośności nagrywania.

Heheh - by wskaźniki zbytnio nie "goniły" po czerwonym polu, bo miałbyś przesterowane nagranie ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.