Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha Rx-v765 + jaki wzmak do stereo?

noir4ever

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam taki zestaw kina domowego Celestion F28 F15 F35C + sub Kef PSW 1000. Napędzany jest on amplitunerem Yamaha Rx-v765.

W kinie jest super natomiast w stereo zdecydowanie gorzej. Cdkiem w tym zestawie był Philips sd9300 ( wiem, że to gniot, ale na razie musiał wystarczyć ,-) ).

Muszę nadmienić, iż w sprawach zestawień sprzętu jestem raczej lakiem, ale naczytałem się wielu opinii o konfiguracjach stereo i postanowiłem sam spróbować...

Do powyższego zestawu kd dokupiłem do stereo za 660 zł: Denon PMA-860 i Dcd-1015 i czekam na paczkę.

Niestety nie zapytałem się najpierw na forum, czy ten wzmacniacz można podłączyć pre outem z Yamahą. Dzięki informacjom uzyskanym od jednego z członków okazało sie,że nie. Czy to oznacza,że muszę pozbyć się wzmaka Denona PMA-860 lub najlepiej całości i dokupić inny wzmacniacz ( z możliwośćią podłączenia go pre outem z Yamaha ) wraz z cd by dobrze współpracował brzmieniowo z Celestionami F28?

No i dochodzą jeszcze kable do połączeń na których to kompletnie się nie znam. Natomiast kable do głośników to Procab LS25.

Pokój 15 m2; muzyka - Gothic, EBM, Electro, Rock progresywny

Ktoś pomoże?

Pozdrawiam

Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/58077-yamaha-rx-v765-jaki-wzmak-do-stereo/

Najważniejsze są głośniki ,dlatego więcej poprawy przyniesie sprzedanie frontów i dołożenie do nowych tej kwoty którą planujesz przeznaczyć na wzmacniacz . A bezpośredni tryb ''pure direct'' nie wnosi ci żadnej poprawy ? .

''Przy wykorzystaniu wejść cyfrowych (HDMI, optyczne, koaksial) w trybie Pure Direct dźwięk idzie w postaci cyfrowej ale przy tym nie są wykonywane żadne przetwarzania dźwięku w procesorze DSP i odłączają się wszystkie ustawienia głośników (odległość, poziom i pr.), a tak samo regulacja barwy. Przy analogowym podłączeniu dźwięku w tym trybie sygnał całkowicie omija część cyfrową. ''

Brzmienie zależy głównie od kolumn ponieważ pomiędzy poszczególnymi kolumnami są bardzo znaczne różnice w charakterystyce przenoszenia (liniowość bardzo się różni) , a stereofonia może być skopana np przez zwrotnicę :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czyli według Ciebie najlepszym rozwiązaniem byłoby sprzedanie Celestionów F28 + wzmacniacz Denona PMA-860 i za ok. 1200 zł kupić jakieś inne kolumny?

Hmm...za tą kwotę to pewnie nic bardziej odpowiedniego nie dostanę.

Gdy przymierzałem się do Celestionów, to miałem jeszcze na uwadze Tonsilowskie Siesty, ale wybór padł na F28...

noir4ever, 21 Wrz 2009, 14:55

>Czyli według Ciebie najlepszym rozwiązaniem byłoby...

Według mnie to musisz sam sobie u siebie w domu dobrać sprzęt ''pod swoje pomieszczenie'' ponieważ każde pomieszczenie będzie mieć swoje inne indywidualne podbicia i spadki (tłumienie/pochłanianie) na charakterystyce ,dlatego odsłuch w sklepie według mnie nie będzie dla ciebie zbyt pomocny ,bo to jest coś tak jakbyś chciał kupić ozdobny polerowany kryształ i oceniał prognozował jego charakterystykę odbijania/mienienia się światła u ciebie w domu tylko na podstawie jego charakteru odbić/mienienia się światła w różnych salonach ;) .

noir4ever, 20 Wrz 2009, 11:42

>Niestety nie zapytałem się najpierw na forum, czy ten wzmacniacz można podłączyć pre outem z Yamahą.

>Dzięki informacjom uzyskanym od jednego z członków okazało sie,że nie. Czy to oznacza,że muszę

>pozbyć się wzmaka Denona PMA-860 lub najlepiej całości i dokupić inny wzmacniacz ( z możliwośćią

>podłączenia go pre outem z Yamaha ) wraz z cd by dobrze współpracował brzmieniowo z Celestionami

>F28?

wzmacniacz bez problemu możesz podłączyć do Yamahy pod wejście liniowe (np tuner, cd, aux czy dowolne inne)

jedyny minus w tym przypadku to 2 gałki głośności bo Denon nie posiada wejścia na końcówkę mocy (main in), więc będziesz musiał ustawić potencjometr w Denonie np na połowę i sterować głośnością z Yamahy (oczywiście dotyczy to sygnału z dvd w kinie, bo CD możesz sobie podłączyć bezpośrednio do wzmacniacza - ominięcie pre-outu amplitunera da minimalnie lepszą jakość brzmienia)

>> "wzmacniacz bez problemu możesz podłączyć do Yamahy pod wejście liniowe (np tuner, cd, aux czy dowolne inne)"

chodziło mi oczywiście o wejście liniowe we wzmacniaczu, podłączamy to do amplitunera pod wyjście pre-out na fronty

Można samemu zmajstrować przełącznik, mnie się nawet udało :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki bardzo za info odnośnie połaczeń:-)

Wzmacniacz Denon PMA860 i cd Denon DCD-1015 dotarły do mnie, ale po wypakowaniu wzmacniacza z kartonu zaczął się ulatniać z niego dosyć specyficzny zapach ( coś jak zapach lekarstw - ooo pamietacie zapach ViboVitu - to coś w tym stylu ). Nie wiem czy jest to normalny objaw... Na razie nie mam jak go podłączyć pod kolumny, ponieważ jestem w trakcie przeprowadzki. Sprawdzałem go tylko podłączając do kontaktu - działa ( świecąc się )...

Poza tym znajomy ma do sprzedania HK PM655 Vxi za 280 zł i zastanawiam się czy go nie sprawdzić.

Jak sądzicie, który z nich lepiej sprawowałby się z tymi kolumnami i z dcd-1015?

No tak - nic nie zastąpi "nausznego" porównania,-)

Tylko czy jest taka opcja,że cd Denona DCD-1015 będzie lepiej współgrał ze wzmacniaczem tej samej marki, niż z HK?

Niestety to nie PM665 Vxi, tylko PM655 Vxi...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.