Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Monitor sub 200A do stereo

ulumulu1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam monitory mordaunt short avant 902i oraz luxmana lv90. Sprzecik gra w pokoju 12m2. Troche zaczyna mi brakowac basu i pomyslalem o zakupie subwoofera. Z racji iz jest to maly pokoik nie musi to byc jakis monster. Poszukalem roznych ofert i zainteresowal mnie Magnat Monitor sub 200A. Co sadzice o tym subie nie zrujnuje mi sceny? Max na wydanie mam okolo 500zl.

https://www.audiostereo.pl/topic/58090-magnat-monitor-sub-200a-do-stereo/

A nie lepiej poszukać kolumn z szerszym pasmem? ... można ew. kupić sub i go bardzo nisko ciąć ... ale czy ma to sens ... to jest 12m kw. ... skutek może być nieco nieprzewidywalny. I jak ten sub chcesz podłączyć do wzmaka stereo? Bo jeśli interkonektami do suba i z suba do wzmaka to degradacja gwarantowana.

A powiedz na czym Ci zależy? na słuchaniu muzyki czy na słuchaniu( tłukącego basu z subwoofera )? Też to przechodziłem- miałem wiele subwooferów poczynając od tej kody yamahę yst 030, Panasonica, tonsila 200A pozniej paradigma PS-1000.. u uwierz mi żaden z tych subwooferów( zaznaczam ŻADEN ) nie zagrał tak jakbym tego oczekiwał w stereo. Lepiej sprzedaj to co masz, na spokojnie dozbieraj kasy i kup jakieś fajne podłogówki, a jeśli pokój masz mocno umeblowany i fajnie to rozstawisz będzie grało hoho i jeszcze trochę;]

Pozdrawiam

-> uwierz mi żaden z tych subwooferów( zaznaczam ŻADEN ) nie zagrał tak jakbym tego oczekiwał w stereo

A Velodyne serii CHT ???

U mnie gra i jest idealnie ! Z subem dźwięk nabiera prawdziwej głębi. Ale to tylko można ocenić wyłączając suba na chwilę ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wole sluchac muzyki. Pytam bo nie mialem do czynienia z subem w stereo. Pomyslalem ze moglbym nim wzbogacic odsluch. Co do monitorkow to bardzo je cenie za detale i nie chcial bym ich zmieniac bo naprawde sa swietne. Do tego wylicytowalem je nowe za 50% ceny.

Niestety za 500 zł to polepszysz sobie basu ... Wszystkie suby w cenie 500 zł będą buczeć a nie grać. Nie ma sznas na dobry dźwięk. Przykro mi ....

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Niby nabiera głębi i zgodze się że z subwooferem który posiadasz ma prawo to zagrac;] Ale uwierz że nie ma nic lepszego jak bas z kolumny stereo;] - jest on poprostu inny ( mikrodynamika basu jest bardzo szczegółowa wręcz idealna ) Ciekaw jestem- czy Twoj subwoofer wnioslby cos do mojego systemu ( pewnie bym go nie kupił - znając efekt)

Podsumowywując temat i do autora tematu. Jeśli stac Cię na subwoofer rzędu 3000zł to kupuj- takich tematów było już bardzo dużo ( ewentualnie - co jest juz dużo lepszym wyjściem spróbuj zbudowac cos sam- odsyłam do akustyka; scan- speak, peerless czy może coś innego;]- wzmacniacz Irka i stworzysz fajne grający subwoofer - porównywalny i napewno kosztujący wiele wiele więcej w sklepie.

Ale ja na Twoim miejscu najpierw zakupiłbym pożądne kolumny stereo- jeśli mówimy o wydawaniu kupy pieniędzy na subwoofer. A pozniej w miare upływu czasu kompletował dalsze stereo.

Mordaunt short avant 902i to małe monitorki. Wymiana wzmacniacza prawdopodobnie nic nie pomoże. Trzeba się przyzwyczaić. Dopiero zakup Velodyne gwarantuje sukces. Ale używane chodzą od 1000 zł - a i tak trudno je dostać z drugiej ręki.

Idealnie? Nie sądzę.

Luc miał też jakiś czas suba Veoldyne. Byłem i słuchałem. Miał i już nie ma. Fakt, że słychać głebie, wciska w kanapę itp...

Ale, niech mnie, jeśli jest/był idealnie zestrojony.

Można ustawiać i odcinać w różny sposób, ale w muzyce wyraźnie słychać, że bas na samym dole ma neico inną fakturę i barwę.

Sub ma swój "charakter" basu, związany najpewniej z: innym rodzajem materiału membrany (choćby co nieco) niż "podstawowe" kolumny, zawieszenia czy też wzmacniaczem aktywnym, który go napędza. Obawiam się, że te i inne odstępstwa (tu pewno więcej znajdą fachowcy od głośników) nie pozwalają idealnie zszyć się z resztą pasma.

Najlepiej powinny zagrać zestawy "firmowe" z dedykowanym subem (np. JMLab, Lipiński).

Reszta - jak się uda. Chyba, że Tobie się udało? Czego z całego serca życzę!

Oczywiście - jest to moje skromne doświadczenie.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Oczywiście zgadzam się - ale jeśli autor tematu ma zamiar myślec przyszłościowo Zakupi najpierw wzmacniacz;] Piopio Chyba tak było jak kompetowałeś swój zestaw prawda;p? Swoją drogą chętnie bym go posłuchał;]

Sprawa tez wyglada tak ze mieszkam w bloku i nie chce wstawiac duzych podlogowek. Pozatym moj pokoj to tylko 12m2 taki prostokat 2,5 na 5m. Glosniki sa postawione na waskiej scianie i ich rozstaw to tylko 2m. Nie widze sensu w wstawianiu podlogowek bo pokoj jest za waski. Chcialem po prostu troche zwiekszyc bas nie ma tragedii ale fajnie by bylo nadac mu wiecej charakeru. Skoro sub mi zdegraduje scene to wole sobie to darowac. Luxman to stara konstrukcja. Pomyslalem ze jak kupil bym cos nowszego moze mocniejszego moglbym skorygowac to korektorem. np. interesowal by mnie Denon PMA-525R lub cos innego.

->zukzukzuk

Być może nie jest idealnie z subem. Ale na pewno bez suba jest gorzej ;-) Akurat Magnepany są specyficzne i wiele osób łączy je z subem. Same z siebie nie grają najniższym basem ale za to posiadają wiele innych zalet. Dla tych zalet je trzymam i nie oddam !

->Maciek19882

Na samym początku wybrałem Magnepany i do nich wszystko dobieram. To jest niezmienna podstawa mojego systemu. Ze wzmacniaczem sprawa jest prosta - musi mieć przynajmniej 200W ;-)

Suba kupiłem dopiero na końcu - na przetestowanie. Ale jak potestowałem to został ;-)

Jeśli będziesz na Śląsku to zapraszam na odsłuch ! Chętnie wymieniam się doświadczeniami z innymi pasjonatami.

Jeśli maksymalny rozstaw wynosi 2m faktycznie nie ma sensu kombinowac z podłogówkami. Oczywiście najlepiej byłoby posłuchac- wiec jeśli masz w okolicy jakieś salony audio które mogłyby wypożyczyc sprzęt na dzień lub dwa - w celu osłuchania - to chyba najlepsze wyjście- dogadac się i posłuchac samemu.

Wtedy będziesz widział różnice - możliwe że wypożyczyc jakis subwoofer. Pokombinowac nie zaszkodzi - będziesz wiedział co i jak ;p

ulumulu1988, 21 Wrz 2009, 13:18

Rozstaw 2m - idealnie pod większe monitory. Ja tylko zaproponuję (ostatnio często to proponuję a Tobie może się takie rozwiązanie sprawdzić) - posłuchaj aktywnych monitorów studyjnych ... użytkownik sounchaser wybrał akurat model Yamaha HS80 i jest zadowolony. Może ten neutralniejszy rodzaj prezentacji dźwięku Ci przypasuje. Oczywiście poza Yamahą wybór jest szeroki ... KRK RP6, możesz z ciekawości posłuchać KRK VXT6, Samson Rubicon R6a, może jakiś Behringer ... ponieważ chcesz więcej basu to skup się na modelach z minimum 6" wooferem.

Wykresy dla Yamaha 80

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ulumulu1988, 21 Wrz 2009, 13:29

>No wlasnie to problem mieszkam na konkretnym zadupiu heheh Ale naprawde wymiana wzmacniacza nic nie

>pomoze?

Może tak, może nie ;) Moim zdaniem więcej zmienisz wymieniając kolumny.

Ciekawa propozycja ale niestety nie na moja kieszen. Zastanowie sie nad tym wzmacniaczem albo moze bym sprzedal i dozbieral do nowych kolumn ale to cenowo maxymalnie monitor audio br2 cos w granicach 1000zl

Kyle to prawda ze wymieniajac kolumny zmienie wiecej ale za jaka cene. Niestety nie stac mnie na wymiane glosnikow i doplaty rzedu 1000zl, wzmacniacz moe wylictyowac w granicach 400zl a poznie sprzedac swoj za jakies 200zl.

Mam też pokój 12m2. Miałem trochę sprzętu, choć raczej budżetowego. Też myślałem nad subem. Jednak doszedłem do wniosku że lepszym wyjściem jest albo przywyknięcie do odpowiedniego brzmienia, gdyż z basem żartów nie ma. Drugie wyjście dla Ciebie to kupno większych monitorów z 15/16cm nisko-średniotonowym, najlepiej BS z przodu, no chyba że masz 20/30cm od tylnej ściany czy okna, wtedy może być też tylni BS. Trzecia propozycja to kupno ew. suba, ale w odbudowie zamkniętej. Jednak takie suby nie są tanie, więc w tym wypadku jedynie projekt DIY takiego suba(cena to 700-1000zł). Jednak do tego trzeba mieć trochę odwagi(decyzja), trochę samozaparcia(wyszukanie projektu) i trochę smykałki majsterkowicza otwartego na nowe doznania. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Też przerabiałem ten temat.Posiadałem kilka subwooferów.Między innymi Triangl Meteor za ponad 2 tyś.Sprzedałem go jednak.Degradował dzwięk.Jeżeli ma być sub w zestawie stereo to powinien być jednym z najdroższych elementów zestawu.Tylko w takim przypadku ma to sens.Lepiej pomyśl o kolumnach z większym pasmem.

cześć!

mam tego magnata. tyle, że odtwarza u mnie basy przy oglądaniu filmów jako uzupełnienie monitorków supreme 200. w tym temacie sprawdza się OK. odradzam jako uzupełnienie stereo do słuchania muzyki - bas jest jednorodny i snujący się. musiałem go nisko ciąć żeby nie buczał. na twoim miejscu rozglądnąłbym się za jakimiś większymi monitorami. jeśli trzyma cię kasa tak jak piszesz to coś z używek a nawet vintage. jakieś box'y grundiga (niekoniecznie pro) zachowane w ładnym stanie mogłyby rozwiązać problem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.