Skocz do zawartości
IGNORED

USHER REFERENCE 1.5 kontra AUDIO ANALOG

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Są pieniądze,układ jest taki.Będziemy odsłuchiwać dwa urządzenia AUDIO ANALOGUE MAESTRO i końcówka mocy USHER REFERENCE 1.5. Ma to grać z kolumnami Triangle Celius 202,a CD to Arcam FMJ CD-23T, ewentualnie Accuphase DP-65 (sterowałby końcówką Ushera).Jakie są opinie.Czy może to zagrać?Może ktoś już słuchał ?

https://www.audiostereo.pl/topic/5840-usher-reference-15-kontra-audio-analog/

Gutekbull jakby Ci sie spodobał Usher i niewiedzialbys co zrobic z MAKiem to daj znac.

I jeszcze prosba czy mozesz mi powiedziec jak gra DP65? (wiem ze to inny temat, ale może nie urwiesz mi głowy :) )

Gra z-cie :-) ,pewnie są lepsze-nowsze,ale on naprawdę jest dobry.Powiedzmy tak poziom bardzo dobrego CD za 10 000-15 000zł. + barwa+kultura,wybrzmienia i raczej ciepło ,gra z klasą,czego często(choć nie zawsze)brakuje tym ostatnim.Czy wywołam burze ? Ja przed kupnem myślałem o Linie Ikemi,Merdianie 588,Audionecie ART V2 czy Arcamie FMJ 23T i nie żałuje,choć ryzyko jest rocznik 1994,ale w środku jak nowy.

gutekbull ... Usher to raczej nowa rzecz na naszym rynku więc trudno będzie o opinie... ja spotkałem się tylko z krótkimi wzmiankami na zachodnich listach dyskusyjnych i były one mało entuzjastyczne... oczywiście, w żaden sposób nie należy się tym sugerować... mam do Ciebie jedno pytanie: czy próbowałeś odsłuchiwać swojego Maca z Thielami? Myślę o takim połączeniu (6900+2.4) a zorganizowanie takiego odsłuchu w Wawie jest raczej niemozliwe. Dlatego Twoja opinia jako uzytkownika miałaby dla mnie sporą wartość.

Pzdr.

Lolo niestety nie,ale myślałem o tym,Thiele mam pod nosem,gorzej z MACiem ,jest nie przenośny(nie chodzi o ciężar bo tym zajmuje się niemalże zawodowo :-)Mac jest "delikatny".

lolo - mówisz i masz. pozyczę Ushera w przyszłym tygodniu to wam powiem :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość deaver

(Konto usunięte)

>gutekbull

Miałeś może okazję słuchać Celiusów z jakimś tranzystorem ?

Wiem ( wyszukiwarka ) , że ( prawie ) wszczyscy polecają Jolidę 502B , ale jakbym uparł się na tranzystor to jaki ? Maestro trochę drogi , może wystarczyłby Rotel RA 1070 ?

Triangle Celius 202 + M.F A3 to prawie jak z tą "JOLIDĄ 502 B dzieją się cuda" ,ale bez żartów gra to doskonale ,możesz brać w ciemno ,próbowaliśmy z Coplandem 402,ale było gorzej !!

>> Deaver

Nawet nie próbuj zestawiać mocnych i dynamicznie grających tranzystorów (Rotel) z wysokoefektywnymi kolumnami. Efekty są prawie zawsze opłakane. Nie twierdzę, że do Celiusów tylko lampa, ale jeśli już tranzystor, to coś delikatniejszego, co skupia się bardziej na barwie i niuansach niż na wykopie. Pierwsze, co przychodzi mi do głowy to oczywiście MF, ale mógłbyś też spróbować Baltlaba, Densena, albo Thule.

Pzdr.

Gość deaver

(Konto usunięte)

dziękuję za podpowiedzi . Jak dokonam zakupu na pewno podzielę się wrażeniami na forum. Maestro to trochę aktualnie dla mnie za wysoka półka , ale np. Puccini SE , czemu nie . W lutowym Audio- Video jest zapowiedź numeru marcowego , gdzie pojawić się ma test w/wym. ampa w wersji ( chyba to nowość ) SE EX .

gutekbull... dzieki za odpowiedź ... liczyłęm na to że mieszkaniec 3miasta i właściciel Maca nie oprze się pokusie odsłuchu takiego zestawu :) przyjdzie mi jednak chyba odsłuchiwać Thiele i Maca oddzielnie :(

Elberoth... w takim razie czekamy na opiniię :)

gutten.. znam przynajmniej jeden wyjątek od podanej przez Ciebie zasady Chord CPM3300 + BC Acoustique Nile ;)

Pzdr.

deaver ja się tam wybieram to znaczy na ul.Słowackiego (tam mają T.),ale sytuacja musi dojrzeć,nie dysponuje transportem bo ten o poranku zabiera mi żona,a i tak miałbym problem bo ona ma monopol na prowadzenie.Pracuje w systemie zmiennym,czasu mam dużo,także .....Wracając do tematu ,zrobisz duży błąd nie odsłuchując Triangli Celius 202 z M.F A3.

> gutekbull

doszły do skutku planowane odsłuchy ?

jestem ciekaw wyników!

odnośnie dyskusji z deaverem może dobrą propozycją do celiusów byłby cairn 4808 A ; 30 wat w klasie A do triangli chyba wystarczy , czytałem pozytywną recenzję w/wym. głośników w Stereophile , gdzie były zestawianie z cairnem ; podobno założyciel tej firmy wcześniej pracował w triangle ;

szkoda , ża tak mało jest o cairnie na forum ; czyżby nikt nie posiadał ampa tej firmy , bądź go nie słuchał ?

Triangle Celius 202 doskonale zagrały z M.F. A3 i na tym poszukiwania Świętego Grala powinny się skończyć, ale jak to w życiu bywa zawsze chce się lepiej.Panowie ta zabawa nigdy się nie kończy nawet na MACu czy Gryphonie Callisto 2200 !!! Ale to chyba dobrze bo życie byłoby nudne, bez pasji,zainteresowań itp. Odsłuch Audio Analoga Maestro i Ushera R 1.5 jestem umówiony w Szczecinie w weekend może ponie-wtorek.Jak wrócę to dam znać jakie były wrażenia.

Niestety w tym tygodniu się z tym nie wyrobię. Musicie mi wybaczyć - w sobotę się żenię ;-) Ale w przyszłym - jak najardziej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth dobrze się zastanów. Moim zdaniem nie jest to najlepszy pomysł. Skończy się kupowanie drogich klocków,zaczniesz wydawać pieniążki na różne dziwne rzeczy, które tak naprawdę nikomu do niczego nie są potrzebne i kupa różnych innych bzdur. Zresztą spytaj Guttena z tego co mówił ma bogate doświadczenia w tej materii :-)

Obiecałem skreślić parę słów , odsłuch o którym wspominałem w tytule doszedł do skutku. W szranki stanęły : Audio Analogue Maestro ,kontra Usher Reference 1.5 (wersja bez XLR-tańsza) z przedwzmacniaczem AVM V4 (ok.11 000-12 000zł.). CD to Mark Levinson NR.39, kable głośnikowe, sygnałowe, sieciowe NBS Junior do A.A.Maestro ze względu na troszkę inne gniazdo sieciowe specjalnie dorabiany kabel sieciowy Elektrocompanieta.Wykorzystywaliśmy też Red Dawny i Monstery M2.2S Kolumny to Triangle Celius 202 i Usher X-718. Pomieszczenie, stare budownictwo, a więc wysoki sufit i ok.25m. Muszę przyznać, że podchodziłem do firmy Usher z dużą rezerwą-nie wieżę w cuda, (za te pieniądze). Jednak końcówka wygląda imponująco i myślę, że jej wygląd zaakceptuje większość audio maniaków. Jak to grało? Pierwsze wrażenie jest więcej niż pozytywne. Usher to przede wszystkim potężny ładunek dynamiki i energii. Energia była wszędzie w każdym najdrobniejszym detalu, wprost wisiała w powietrzu i co najciekawsze nawet przy cichym słuchaniu, dźwięki były bardzo energetyczne. Drugim elementem ,który robi wrażenie to bas, jest potężny i wszechobecny. Od dłuższego czasu usiłujemy dobrać wzmacniacz do Triangli, aby było ok. z basem. Dopiero Usher załatwił sprawę. Bas bardzo dynamiczny niemalże jak wystrzał armatni, ale w normie nie miałem wrażenia, że jest go za dużo. Zresztą zarówno dynamika, energia jak i bas, który tu opisuje nigdy nie wychodziły przed orkiestrę. Trudno mi określić rozciągłość basu, po prostu ani Triangle ani X-718 się do tego nie nadawały. Słuchaliśmy przez 5 godzin różnej muzyki, Usher najlepiej się czuł w Jazzie (klubowe granie), ale to nie jest regułą i myślę, że da sobie radę z każdym gatunkiem muzyki. Z przedwzmacniaczem AVM dźwięk był lepszy, bardziej plastyczny, barwny w średnicy, niż podłączony bezpośrednio do M.Levinsona. Jakie były minusy? Najsłabszą stroną Ushera są tony wysokie, ale muszę przyznać mimowolnie porównuje go do swojego systemu, a jest przecież znacznie tańszy 9 200zł. (i można się potargować o ładnych parę %). Wspomniane tony wysokie są trochę twarde, metaliczne i brak im powietrza, blasku, ale cały czas zaznaczam mówimy o klocku HI ENDowym, a porównuje go do swojego systemu.(proszę sprawdzić o mnie). Momentami czuło się pewną szorstkość w średnicy, ale to chyba kwestia przedwzmacniacza, jeśli to był AVM to było ok., ale niestety drogo. Usher ma to coś w sobie , co sprawia, że chce się go słuchać nie męczy. Przeciwnikiem Ushera był A.A.Maestro. W krótkich słowach, w średnicy może troszkę bardziej plastyczny, ale to chyba !?-wiecie co to oznacza, ze słabszym basem i dynamiką. Ogólnie Usher Referenc 1.5 robił znacznie lepsze wrażenie od A.A.Maestro. Kupiliśmy go. Dziś porównywałem go z MACiem 6850 i tylko nieznacznie mu ustępował, ale nie jest to różnica szokująca. Myślę, że ten wzmacniacz ma ogromny potencjał i reszta zależy od właściciela. Dziś gdy wpiąłem go w swój system góra była bardzo dobra tylko troszkę metaliczna, ale to już rzecz gustu. Także panowie Ushera trzeba koniecznie posłuchać bo jest on prawdziwą alternatywą dla bardzo drogich MACów i Gryphonów, a kasa przecież zupełnie inna i dopóki tak będzie podejrzewam, że będzie się cieszył powodzeniem. Bardzo dobra-prawdziwa i przede wszystkim uczciwa recenzja tego urządzenia ukazała się w Audio Video nr.2. Jeśli macie jakieś pytania to proszę przesłać odpowiem.

P.S. Chyba to nie zabrzmiało ja list pochwalny dla Ushera :-)

Lolo X-718 znalazły się tam przypadkiem, grały jak za te pieniążki rewelacyjnie, ale zwróć uwagę za jaką kasę były klocki do nich podłączone !!! W recenzji Audio Video grały bodajże z Rotelem, także coś w nich jest skoro bardzo dobrze zagrały z tańszą elektroniką ??! Mimo wszystko muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem Ushera, nie jest to jakieś cudo, ale za te pieniądze wiele firm daje znacznie mniej. Wracając do kolumn,wykonanie fantastyczne(żadnych niedoróbek), ogólnie za te pieniądze to szok.Jak grają ? Są ciepłe, spójny plastyczne dźwięk, z ładnym basem,dobrze zrównoważone. Moim zdaniem mogą konkurować....może inaczej, wiele kolumn do 7000-8000 gra gorzej. Porównywałem je do swoich Nautilusów 805. Pewne ich cechy podobały mi się bardziej: muzykalność,ciepło,bas, ale co najciekawsze nie czuło się różnicy klasy co mi się często zdąża gdy porównuje inne kolumny za ok.6000zł. do swoich nie pozbawionych wad B&W 805.

Dzięki. Moje zainteresowanie w przypadku tego modelu jest raczej akademickie. Chciałbym natomiast odsłuchac któregoś z Dancerów. Może akurat nie na Accutonach bo cena jest dosyć wysoka, ale te Dancery oparte o głośniki Ushera mają już bardziej "znośne" ceny :)))

Pzdr.

Tak się złożyło , że akurat na dniach słuchałem Usher x-718 + końcówka Usher 1,5 reference. Muszę przyznać, że kolumny są trochę kontrowersyjne i bez posłuchania w domu nie zdecydowałbym się je zakupić. Posiadają niezaprzeczalne zalety ,ale i wady.

Wadą była pewna ostrość trąbek i saksofonów.Ustawienie powinno być takie ,aby widać było delikatnie wewnętrzne ścianki , zaś oś przecięcia głośników tuż za plecami. W takiej pozycji ich odsłuchiwałem .Ustawienie osi wprost na słuchacza dawało większą ostrość. Innych opcji ustawienia nie przerobiłem. Może warto spróbować z przecięciem osi przed słuchaczem lub z równoległym ustawieniem kolumn. Ale to zabawa na dłużej.

Niezaprzeczalnymi zaletami była przestrzenność i dynamika ( niesamowita). Powietrza między muzykami nie brakowało, można czasem było się między nimi przejśc , ale to w mniejszych składach. Do zalet zaliczyłbym jeszcze przekazanie bardzo ładnej barwy wysokich i średnicy ( mimo wspomnianej pewnej ostrości). Wiele przeszkadzajek świetnie się rozróżniało , pełne były alikwotów, żadnej nosowości na średnicy.

Bas potrafił zadudnić , ale i ładnie wybrzmieć. Widzę ,że w tej materii zależało dużo od jakości technicznej płyty.

Nie odniosłem wrażenia ,że jest super szybki ,w tej materii jestem wymagający.Kolumny te grały raczej analitycznie niż muzykalnie.

gutekbull => nie odniosłem wrażenia ,że dźwięk 718 jest ciepły. Może przy cichszym słuchaniu ( nie zeszłem poniżej 12 ) lub na odpowiednim przedwzmacniaczu , lampowym ? będzie taki efekt.

Myślę ,że warte są swoich pieniędzy i odwdzięczą się dobrym dźwiękiem , ale z doborem elektroniki trzeba poeksperymentować. Ja w każdym razie mam je na oku.

Pawiowy ja troszkę mieszałem sprzętem i z stąd może pewne rozbieżności, ale w systemie o który mówisz to na 90% ostrość wykazuje wzmak Usher Referenc 1.5 u mnie w domu w innym systemie to się potwierdziło.Wprawdzie w domu nie miałem już kolumn, ale wzmak potrzebuje łagodnego-tonującego przedwzmacniacza i wtedy jest bardzo ok.jak za tą kasę. Z AVM V4 było bardzo dobrze. "Wadą była pewna ostrość trąbek i saksofonów" lubię to także mogłem nie być obiektywny. Są gusta i ........ :-) Ja mam w domu super zimne i sterylne Nautilusy 805 i może dlatego wszystko inne wydaje mi się lekko ocieplone, ale słuchałem ich też z A.A.Maestro ???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.