Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z głośnością dzwieku z tunera

Rybkos

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmacniacz kenwood ka 4040r

tuner rosita/audion t6500

antena sonus z wzmacniaczem

Miejsce Fordon w Bydgoszczy

No więc podłączyłem antenę, postanwiłem na telewizorze

Rmf fm ma poziom sygnału w tunerze z wzmacniaczem 9/10 a bez 5/10

z innymi stacjami jest gorzej

i niby sygnał jest, leci muzyka, ale głośność na wzmaku mam ustawioną na 3/4 i słychać po prostu cicho

jakbym taką ustawił na cd to by mnie zabiło pewnie

czy to wina sygnału? niby 5/10 nie powinno być chyba aż tak żle

Pozdrawiam

Czesto, przynajmniej ja, spotkalem sie z tym ze tunery sa cichsze od CD. Ja to wyrownalem stosujac na wyjsciu, wewnatrz CD prosty tlumik oporowy : 2 rezystory, jeden w szereg, a drugi do masy,

Nie masz uszkodzonego połączenia między tunerem a wzmacniaczem? Zmień wejście do którego podłączony jest tuner. Może z tunera wychodzi taki słaby sygnał, to by wskazywało na jakieś uszkodzenie jego, ale problem może leżeć też po stronie wzmacniacza.

podłączałem też prod aux i to samo

tak więc jedyne co to może być coś z tunerem, który ma wejście 5 din i z antena jest podłączony przez przejściówkę

w wzmacniaczu mam biały i czerwony a rozdzielenie jacka to czarny i czerwony, podłączałem też na odwrtó czarny do czerwonego i to samo;/

Wyjście DIN. A więc to nie Cinch!!

W takim razie przelutuj 2 styki we wtyczce DIN z lewej strony na prawą (w każdym razie - odwrotnie), styk środkowy bez zmian - to masa, ale sprawdź czy ta żyła przewodzi. Pewnie masz zły kabel.

pobawiłem się dziś tym kablem i oprócz 2 dziurek w podłodze i poparzonego palca udało się (1 lutowanie)

wydaje mi się, że masa nie była podłączona,ale zrobiłem wszystko od początku

Teraz gra elegancko. Odbiera mi PR2 PR3, R Złote przeboje,Rmf fm, Pik, Zet, Plus Bydgoszcz, Roxy Bydgoszcz

Wielkie dzięki za pomoc, teraz mogę się cieszyć radiem;P

Pozdrawiam

eh z zachwytu nie zauważyłem, że gra w mono

podłączyłem masę skrajnie po lewej i prawej

2 pozostają puste, lepiej kupić nowy kabel? to nie majątek tylko nie wiem czy nie będzie taki sam jak tamten...

masa jest na pinie środkowym, kanały są na 2 bocznych leżących obok siebie, czyli jednym skrajnym i jednym między nim a masą, natomiast dwa po przeciwnej stronie zostają wolne, czyli: L-R-GND-pusty-pusty.

Złącze DIN 5 ma protoplastę w postaci monofonicznego DIN 3, tam skrajne piny to był jeden kanał mono (wejście , wyjście), później - zamieniony w lewy, w miejsce między nimi a masą wstawiono 2 piny /kołki i dodano prawy w stereofonicznym DIN 5, to te bliżej masy.

Miałeś też odwrotnie połączone, sygnał na masę, a na wejściu wzm. - masa tunera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.