Skocz do zawartości
IGNORED

Kilka pytań przed pierwszym zakupem.

smog

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem sobie sprawić pseudo kino domowe. Jako że będzie pewnie wartości moich kabli do kolumn, to moje oczekiwania będą pewnie dla was żenująco niskie.

Będę tylko i wyłącznie oglądał filmy i zależy mi na lepszym dźwięku niż w TV a nie na przesuwaniu ścian. Chcę to zrobić tanim kosztem czyli < 1kzł za ampli i kolumny.

Źródło będzie różniste. Na razie odtwarzacz sieciowy z hdd i TV.

Trochę poczytałem, bo się zupełnie na tym nie znam i mam kilka pytań:

1. Pokój TV to 8m2 więc wymyśliłem zestaw sub + 5 satelitek np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy słusznie? Chodzi o dźwięk ale też brak miejsca.

2. Po co w amplitunerze hdmi? Tym się chyba głównie obraz przesyła...

3. Czy obecnie standardy które powinien posiadać amplituner to obecnie: Dolby Digital i DTS?

4. Co jeszcze powinien mieć amplituner?

5. Czy do napędzania takiego zestawiku potrzebuję jakiejś potężnej yamahy sprzed 3 lat czy może wystarczy np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w cenie ok. 500 zł?

Będę wdzięczny za wyrozumiałość, bo wyobrażam sobie jak to jest gdy ktoś w zakładce stereo pyta mnie czy bumbox philipsa to hi-end :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj Smog,

W tej cenie możesz kupić (o ile jeszcze nie kupiłeś) naprawdę ciekawie grające kino domowe:) Nie mówię tu o żadnych lg, samsungach, mantach i tego typu wynalazkach za 600 pln z reala, ale o kinie które o dziwo bije dzwiękiem na głowę te wszystkie zabawki. To zestaw ONKYO HT-S3105 - amplituner + 5 satelit + subwofer (powinienieś się zmieścić w granicach 1000pln) , bądź mocniejszy zestaw : HT-S5105 - cena około 1400pln. W/g mnie różnica symboliczna, ale jednak większa moc = większa frajda z oglądania. Oba zestawy mają HDMI - wyjście służące do przesyłania obrazu wysokiej rozdzielczości (jeśli masz telewizor lcd lub plazmę HD Ready lub full HD będziesz miał po prostu lepszy obraz)a jeśli nie, to nie ma problemu bo można podłączyć normalnie kablem typu chinch, lub euro-złączem. Masz wszystkie dekodery które są potrzebne: DTS, Dolby Digital, Dolby pro logic II. Nie patrz na amplitunery 6 , 7 i 100 kanałowe, bo do domu taki sprzęt wcale nie jest potrzebny, i nie wykorzystasz przez najbliższe kilka lat ich możliwości. Stary DD lub DTS w zupełności wystarczy,a nie sądzę, aby producenci w najbliższej przyszłości zrezygnowali z tych standardów. Do tego masz radio, więc nie trzeba będzie dodatkowego tunera. Jeśli masz ipoda możesz dokupić do tego zestawu stację dokującą i bedziesz mógł odtwarzać muzykę z IP na kinie domowym. Panasoniki sobie od razu odpuść. Te zestawy z czystym sumieniem mogę Ci polecić. Natomiast namawiam, abyś w miarę możliwiści przetestował sobie ten sprzęt w jakimś sklepie.

pozdrawiam,

Valveking

2. Możesz podłączyć jakiś nowy CD, SACD, DVD przez HDMI. Również dźwięk. Co prawda puryści twierdzą, że COAX jest lepszy. Jak będziesz miał kilka DVD, HDMI to szybko docenisz możliwość łatwego sterowania zestawu (z opcją HDMI control).

3. Tak.

4. System korekcji akustyki pomieszczenia (mikrofonik) w zakresie eliminacji fal stojących, wyrównania charakterystyki, wyrównania opóźnienia grupowego głośników w zespole głośnikowym, itd.

Dobre efekty przestrzenne. Mój potrafi ze zwykłego sygnału stereo TV (kablówka) podczas oglądania audycji z publicznością, wyrzucić na tył publiczność (jakby się z nią siedziało) a na przód to co normalnie jest z przodu :). Do tego mnóstwo opcji konfiguracyjnych typu wzmocnienie dialogu, itd. . .

5. Miałem dobry amplituner, ale po zmianie na obecny jestem nad wyraz zadowolony. Warto mieć coś dobrego.

Marka ma mniejsze sądzę znaczenie. Nie radzę jako satelity monitorów ważących 1 kg. Za ściana mam jakiś taki tani zestaw markowego producenta. Wierz mi, że nie da się tego słuchać w konfrontacji choćby z monitorami Tannoy M1.

Wbrew pozorom niekiedy sygnał na dowolnego satelitę może być znaczny. Po co masz słyszeć jakieś rzężenie.

Dzięki dobrzy ludzie za rady.

Już trochę zwątpiłem w to forum... kilka dni i zero informacji a w końcu pytania nietrudne.

A tu takie wyczerpujące wątki.

>Grzegorz7

Wiem, że dobra kolumna swoje kosztuje. Przetrenowałem różne kombinacje w stereo. M1 to bardzo dobre kolumienki, był taki czas, kiedy można było je nowe kupić za niecałe 500 zł para. Ale tym sposobem to zaraz będę miał kino za kilka tysięcy. I nie chodzi o to, że mogę resztę dokupić później. Po prostu nie chcę w to wkładać więcej $$$.

>Valveking

Ciekawa rekomendacja. Nie przyglądałem się specjalnie zestawom bo nie potrzebuję DVD a to taki skrojony dla mnie. Firma zacna - lata temu miałem amplituner stereo. Chociaż podstawowy model i cienki był :)

Na KD znają się jednak.

Będę musiał to gdzieś dorwać w realu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.